Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie
Czerwień i błękitkakao i masło. Połączyć razem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa 500 g mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego) 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyzki mąki ziemniaczanej Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać po 1 jajka
Pełny talerzzmienionymi proporcjami, tak żeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet do ciasta. Hmm, chyba też uzależnia :) Przy wybieraniu papryczek trzeba pamiętać, że im mniejsze, tym ostrzejsze. Składniki
Pełny talerzCiasto przełożyć na blat/stolnicę i zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć podgrzanym talerzem lub zawinąć w folię i odłożyć na 15 - 20 minut, żeby odpoczęło. Farsz 500g twarogu (półtłustego lub tłustego) jeden raz zmielonego 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 żółtko Wszystkie składniki farszu połączyć razem. Pierogi Z ciasta urwać kawałek. Nieużywaną część schować
Pełny talerzrazem z pustym strąkiem. Zagotować, zmniejszyć moc i gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać na przemian twaróg i mascarpone,aż do wyczerpania. Dodać sok i skórkę cytryny, obie mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Konfiturę truskawkową wymieszać
Pełny talerzmasłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy. Schłodzic ok. 20 minut w lodówce. Masa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek
Pełny talerzSkładniki: Spód: 250 g twarogu chudego 90 g serka homogenizowanego waniliowego (tu: 1 duży danonek/2 małe) 150 g serka homogenizowanego 0% (tu: miss talia) 2 jajka 50 g kaszy manny 10 g (2 łyżeczki) cukru wanilinowego 20 g (3-4 łyżeczki) cukru (+ ew. 2 miareczki stevii) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2. warstwa: 2 banany (160 g) 3. warstwa
Malowane smakiemSkładniki: 500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego 3 żółtka 150 g cukru 150 ml śmietany 30 lub 36% 100 g masła 1 laska wanilii skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę. Naczynie w którym miksowaliśmy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ulubiona pasta do kanapek. Kilka ugotowanych jajek i 200 g twarogu mielimy do połączenia. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą, pieprzem, bazylią lub oregano. Na koniec posypujemy obficie szczypiorkiem
prawdziwe jedzeniebitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: fioletowy, czerwony, różowy, zielony, niebieski
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 6 jajek 3 łyżki żurawiny ze słoika 100 g twarogu 3 łyżeczki chrzanu mielona słodka papryka sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Każde jajko rozcinamy na połowę, wyciągamy żółtka tak aby nie uszkodzić białek. Ser, żurawinę i chrzan (opcjonalnie żółtka) razem miksujemy, doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem i faszerujemy połówki białek
Domowy Smak JedzeniaWiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa? Składniki
Słodkie PrzyjemnościPascha to tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka bądź twarogu, jajek, cukru i wanilii. Najczęściej podawana jest z dużą ilości bakalii. Przygotowanie domowej paschy jest bardzo czasochłonne, jednakże w smaku jest perfekcyjna! Składniki na 2 mniejsze paschy: 1 l mleka 3% (nie UHT!) 300-400 g zsiadłego mleka 3 jajka (m) 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła
Ugotowaćbłyskawiczną sałatkę z pomidorami i białym serem. Całość polana oliwą z oliwek i posypana świeżym koperkiem. Idealna przekąska na gorące dni. Serek capri typu włoskiego w smaku przypomina zwykły twaróg, jednak z wyglądu jest bardzo podobny do sera mozzarella (okrągły kształt). Składniki na 2 porcje: 3-4 średniej wielkości pomidory malinowe 1 serek capri typu włoskiego sól pieprz
UgotowaćŚniadania, tak, jadam :) Lubię twaróg i wszelkiego rodzaju pasty. Postanowiłam pójść na łatwiznę, uciec w minimalizm składników. Cebula? Owszem lubię, świetnie by się nadawała, ale tego dnia szłam do pracy,a cebulą wiadomo jak jest, więc ją pominęłam. Za to wrzuciłam zalegającą w lodówce rukolę. Co dała rukola? Lekką ostrość. Smakowało bardzo. Ile czasu potrzebujemy? Chwilę, dosłownie kilka minut. Poziom
Blondynka Gotuje