ogniu, pod przykryciem i nie mieszać a jedynie poruszać patelnią. Składniki - na 4 dorosłe porcje ok 500 g mrożonego kalafiora 4-5 średnich ziemniaków 200 gr szynki konserwowej 200 twarogu wędzonego - można zastąpić zwykłym twarogiem lub mozarellą 1 jajko pęczek koperku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki ugotować w mundurkach na prawie miękko. Wystudzić, obrać(...)szynkę kawałki kalafiora. Zrobić sos. Roztrzepać jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i pełną łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej. Dolać śmietanę i porządnie wymieszać. Polać zapiekankę. Na wierzch pokruszyć twaróg i lekko ugnieść całość. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową, tak, aby nie dotykała sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, granie góra dół bez termoobiegu
Ze smakiem bez glutenuProsto i smacznie. I aromatycznie. Bo dodatek selera naciowego (uwielbiam go! ❤) wspaniale podkręca smak ... zwykłego przecież twarogu 😊. Do tego tylko pełnoziarnista kanapka i ... jestem w siódmym niebie 😉 Składniki : zmielony twaróg jogurt grecki 2 łodygi selera naciowego kilka rzodkiewek sól pieprz ziołowy Wykonanie: Seler naciowy i rzodkiewki kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy do twarogu wraz z jogurtem. Solimy i pieprzymy(...)smaku. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby twaróg "przeszedł" smakiem i aromatem selera. Możemy dodatkowo posypać pastę szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki
Walijskie Pichceniecodziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem. Składniki: 1/2 kg mąki 1 jajko 1 żółtko 40 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyzki cukru 125 g masła (roztopić i ostudzić) 2 łyżki cukru waniliowego 250 g tłustego(...)twarogu Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Z mąki, jajka, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, rozczynu oraz zimnego masła wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkiem. Na kawałki ciasta nakładać po łyżce twarogu, uformować kulki. Wyłożyć na wytłuszczoną bądź wyłożoną papierem blachę. Piec 35 min. 170 stopniach. Na koniec
My World by Dagmara RekSyrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz inny(...)twaróg niż chudy, daj 50g mąki (ewentualnie dwie kopiaste łyżki) można dodać również rodzynki, cynamon. Przygotowanie: 1. Twaróg rozdrabniamy (można przecisnąć go przez praskę, aby był delikatny), dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Rozgrzewamy olej na patelni. 3. Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej. 4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią
My World by Dagmara Rekobiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę do tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych(...)kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym sosem jagodowym, i przybrane nektarynką oraz listkami melisy. W szczelinkach rozpuszczony pod wpływem ciepła ciemny cukier trzcinowy Muscovado. Pyszne i szybkie danie gotowe. Smacznego
vaniliowoczekoladowaciasta najlepiej użyć silikonowej formy, z której można łatwo wyciągnąć ciasto. Smacznego! Sernik matcha z owocami leśnymi Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg sernikowy 1 szklanka sok z owoców jagód lub malin lub galaretka z owoców leśnych 2/3 szklanka owoce leśne mrożona mieszanka 1 szklanka truskawki opcjonalnie 12 łyżeczka agar lub żelatyna w proszku(...)łyżeczkami agaru. Gotujemy razem z 1 łyżką erytrolu (chyba, że był słodzony, to nie dosładzamy). Gotujemy 2-3 minuty. Galaretkę wylewamy do formy, pozostawiamy do stężenia. 800 g twarogu miksujemy z 4 łyżkami erytrolu i matchą. W ok. 50 ml wody rozpuszczamy 8 łyżeczek agaru, podgrzewamy w rondelku, gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Mieszamy szybko i intensywnie z twarogiem
KucharzycaUwielbiam pasty z makreli i często goszczą u mnie na piątkowe śniadanie lub kolację. Robię taką z jajkiem i ogórkiem lub z twarogiem. Ta z twarogiem jest szybsza w przygotowaniu. Ale zapewniam, że obydwie są smaczne. Składniki: 1 większa makrela wędzona 250 g twarogu półtłustego pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz kolorowy(...)Przygotowanie: Makrele obrać z ości i przełożyć do naczynia. Dodać twaróg, majonez, musztardę i rozgnieść widelcem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Na samym końcu dodać pokrojoną zieloną cebulkę i wymieszać
Ala piecze i gotujeOdstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce. Po wymieszaniu możemy przelać z powrotem do butelek i tak tez się zsiądzie... ...ja zostawiłem w garnku, żeby po zakwaszeniu zrobić twaróg :) Minęło prawie dwa dni i mleko się zsiadło... ...nożem lub cedzakiem przecinamy zsiadłe mleko i podgrzewamy do 30-40 st. C Delikatnie mieszamy żeby nie rozbić... i żeby zaczął się(...)robić skrzep :) Jak widzimy, że serwatka się wytrąciła i powstał skrzep, to jest czas odcedzić twaróg. Jeżeli macie porządne sitko, to cedzakiem przekładacie i twaróg sam ładnie obcieknie, jak jest to durszlak do makaronu trzeba się wspomóc szmatką :) Teraz już szybko odciskamy twaróg i przekładamy do pojemnika :) można wykorzystać małe pojemniki np. po twarożku wiejskim... Ja przełożyłem do pojemnika
chleba naszegomniej niż 300kcal (zależy od wielkości ziemniaka). Ponad to to samo zdrowie. Bataty zawierają przeciwutleniacze w tym witaminę A, która dobrze wpływa na nasz wzrok oraz koloryt skóry. Twaróg to źródło wapnia oraz białka. Cebula również nie spełnia tylko i wyłącznie wartości smakowych jest podobnie jak czerwone ziemniaki silnym antyoksydantem. Składniki: duży czerwony ziemniak 200g twarogu półtłustego cebula szczypiorek 200ml(...)minut aby wierzch ładnie się przypiekł. W tym czasie możesz przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Zmniejsz ogień i pozwól cebuli zmięknąć. Twaróg wymieszaj z solą, pieprze, jogurtem oraz posiekanym szczypiorkiem. Na podpieczone ziemniaki ułóż łyżkę cebuli a następnie twaróg
wysmienityPierogi srokate - kuchnia podkarpacka Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej kapusty i twarogu. Pomijając skwarki, danie jest postne i lekkie. Kiszona kapusta jest wyczuwalna, ale po obgotowaniu jest miękka i niezbyt kwaśna, a twaróg sprawia, że całość ma delikatny smak. Nazwa pierogów zapewne pochodzi od dwukolorowego(...)ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast 1 kg ): około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody, dodajemy kapustę, solimy i gotujemy do miękkości (około
Trzeci talerzZakupiłam ostatnio twaróg pchnięta tym, że był przeceniony, bo data ważności się kończyła, a, że jestem osobą która nie lubi marnotrawstwa, to go wzięłam. Trochę się zastanawiałam co tu z niego zrobić, aż natknęłam się na przepis na pączki z twarogu, które są popularne na Węgrzech podczas karnawału. Przepis jest szalenie prosty i szybki i na pewno każdy będzie wstanie(...)takie pączusie przygotować. Składniki 250g półtłustego mielonego twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 150g mąki łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Jajka z twarogiem i cukrem należy razem wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać resztę składników i wszystkie składniki razem wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto wyjdzie rzadsze, ale takie ma być, byleby nie za bardzo. Na rozgrzany olej
Delusional Trinenadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z chrzanem. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g sezam czarnuszka 1 jajko 700 g zmielonego twarogu (takiego jak na sernik) 100 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka ewentualnie jogurt naturalny gdyby twaróg był za suchy(...)piec aż rurki ładnie się przyrumienią, na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe rurki ściągnąć z foremek i odłożyć do wystudzenia. Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć zmielony twaróg. Dodać trochę jogurtu jeśli potrzeba aby twaróg nabrał bardziej kremowej konsystencji. Masę twarogową podzielić na dwie nierówne części. Do większej części (ok 2/3 masy) dodać koperek, drobno pokrojonego łososia oraz sól i pieprz
Monia miesza i gotujewiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka, a to za sprawą piany z aż 10 białek! Sernik rośnie wysoki i nie opada, a że jest podzielny i pieczony w dużej formie(...)pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego) – w temp. pokojowej 10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 360 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka kokosowa
MyCookBook.plnaszej diecie, przełożony masą wazową. Kiedy jednak pociecha nie lubi lub nie chce jeść warzyw, to taki twarożek zje na pewno. Zamiast chleba, który zazwyczaj je się do twarogu, wykorzystałam wazę, którą zmieliłam i dodałam masła. Razem w połączeniu z twarożkiem i warzywami dostarcza wszystko co jest najcenniejsze dla naszego organizmu. Składniki: waza 5 - 6 szt. masło(...)płaskie łyżki twaróg 150 gram papryka czerwona mała 1/2 szt. ogórek zielony długi 1/3 szt. sól, pieprz do smaku olej z pestek winogron 1 łyżeczka jogurt naturalny 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek. Masło rozpuścić. Dodać do wazy. Wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. 2. Twaróg umieścić w misce
Kuchnia Paulettes