średnich młodych ziemniaków 100 g twarogu półtłustego łyżka jogurtu naturalnego 50 g rzodkiewek ( ok 50 g ) łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach z łyżeczką soli. Twaróg wymieszać z startą na drobnych oczkach rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem. Doprawić do smaku. Gorące ziemniaki przekroić, napełnić twarożkiem i skropić oliwą
Atlas Smakówalbo nawet bez owoców. Zawsze nam to bardzo smakowało. Teraz z sentymentem robię to swoim dzieciom. Składniki: 400 g makaronu dowolnego 200 ml śmietany 1 szklanka borówek 200 g twarogu cukier do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sicie. Ułożyć na talerzach, dodać pokruszony twaróg, polać śmietaną, posypać borówkami. Posłodzić do smaku. makaron z serem
O kuchni z uczuciemciemną czekoladą (przepis) . Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy(...)kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj u mnie znajdziecie pyszną pastę na kanapki. Taki lekki i dobrze doprawiony twarożek to śniadanie idealne! Składniki : * 250g twarogu półtłustego * 100g jogurtu greckiego * pół czerwonej papryki * mała cebula dymka * spora garść świeżej bazylii * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, przyprawić. Rozetrzeć twaróg z jogurtem, dodać cebulę oraz pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię. Całość utrzeć
Magiczne Życie Martydziałać ;) Składniki na ciasto: 150 ml ciepłego mleka 30 g masła szczypta soli 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 jajko 280 g mąki pszennej Nadzienie: 150 g twarogu 1 żółtko 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego + jagody Lukier: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Mleko lekko podgrzać(...)dodać resztę cukru i mleko, wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Przygotować nadzienie - twaróg połączyć z żółtkiem, masłem, mąką ziemniaczaną i cukrami, odłożyć. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, odłożyć na bok i oderwać mały kawałek ciasta, rozwałkować go na prostokąt. Na cieście układać kopiastą łyżeczkę
Domowa cukiernia Ewyszybki, smaczny obiad w postaci mięciutkich kluseczek, któż nie lubi leniwych klusek? na letnie danie obiadowe w sam raz! Składniki: 0.5 kg twarogu 1,5 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 2 jajka szczypta soli do smaku Wykonanie: Twaróg mielimy w maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka, oraz sól wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę
kgwjanczewoGrzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Składniki: 200 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu czekoladowego 1 łyżka kakao 12 sztuk ciasteczek Oreo 12 sztywnych papierowych foremek do babeczek Przygotowanie: Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i rozpuszczamy ją. Dolewamy mleko(...)odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, wsypujemy proszek budyniowy i kakao. Wlewamy czekoladową śmietanę. Starannie mieszamy. Na dno każdej papierowej foremki wkładamy po ciastku Oreo. Nakładamy na nie po porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Studzimy 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy
Smakowity Blog Kulinarnymalinami, które kocham równie mocno :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 175 g ciasteczek Oreo 60 g masła w temperaturze pokojowej Składniki na tortownicę 19 cm: 400 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie w temperaturze pokojowej 100 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 160 g brązowego cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej nasionka z 1/2 laski wanilii 1 czubata łyżka(...)Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Ciasteczka z masłem wysypujemy na spód i dokładnie przyklepujemy. Odstawiamy na bok. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i nasionka wanilii umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników, po czym przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypujemy owoce i lekko
My Culinary Artjajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek 8-10 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) 1 łyżka żelatyny
Rozpustne gotowaniepszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA: 300 g twarogu (nie mielonego) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego cukier do smaku kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie(...)łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki kokosa Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną
Rozpustne gotowanienajważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dobre. Jeśli macie zamiar przygotować imprezę i podać gościom coś oryginalnego i pysznego, to polecam ten przepis!!! Składniki na ptysie z twarogiem i kurczakiem około 20-24 sztuki CIASTO PARZONE: 125 ml wody 63 g margaryny 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka NADZIENIE: 300 g kremowego twarożku 2 łyżki twarożku(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu przecinamy na pół. Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy. Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać
Rozpustne gotowaniebłyskawicznie. Zresztą nie ma co się dziwić bo jego intensywny, klasyczny smak nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Tajemnicą jego smaku jest użycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru
Rozpustne gotowaniemałym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek(...)kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto
Rozpustne gotowanietworząc spód i 2-3 cm rant. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella(...)inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, czekoladę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy połowę wiśni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji
Rozpustne gotowaniestopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie(...)kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę z pomarańczy i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut
Rozpustne gotowanie