pochodzi z Indii i przypomina tradycyjne wiejskie sery warzone w garnkach. Należy do najprostszych w wykonaniu serów. Można go stosować np. na kanapki jak normalny twaróg. Do tego celu nadaje się znakomicie. My postanowiliśmy jednak gotowy ser zawinąć w pieluchę i powiesić na kilka miesięcy w przewiewnym miejscu. W ten sposób chcemy zrobić coś na wzór suszonego twarogu, jakże popularnego
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 dag śliwek węgierek Masa serowa: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 1 duży budyń na 750 ml mleka 6 jaj 1 cukier waniliowy 10 dag masła 200 ml mleka aromat cytrynowy Dekoracja: Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto(...)śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać
Wanilia i Kardamonjajko 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne(...)migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką
Wanilia i Kardamonstole -dla gości...:) Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% Masa: 1 kg twarogu 6 jajek 1 budyń duży śmietankowy 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki czarnej porzeczki Mus: 2 jajka 1 tabliczka(...)CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm -samo dno. MASA: Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając w trakcie masło. Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone
Wanilia i KardamonCiasto: 200 g mąki tortowej 50 g mielonych orzechów włoskich 130 g masła lub margaryny 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kg mielonego twarogu półtłustego ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 6 jaj 80 g masła 100 g białej czekolady 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% Orzechowa beza: 4 białka ¾ szklanki cukru(...)proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39 cm . 2. MASA; Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać specjalnie masy. Wylać
Wanilia i Kardamonczekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa śliwki w czekoladzie(...)masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie. MASA SEROWA : Twaróg zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec
Wanilia i Kardamoncukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu półtłustego 6 jaj od szczęśliwych kurek 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka 100 g masła 32 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki(...)połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić na sztywno połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać. 3. Podzielić masę
Wanilia i Kardamonsmaku! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa serowa: ½ kg twarogu półtłustego 4 jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru 50 g masła Biały mus: 250 ml śmietanki kremowej ½ tabliczki białej(...)pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2. MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy
Wanilia i Kardamonwypróbujecie zamiast tradycyjnego sernika na święta? Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky(...)ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń, wszystko krótko wymieszać. Nie miksować długo aby nie wtłaczać
Wanilia i KardamonSkładniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski(...)lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać
Wanilia i Kardamoncytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka MASA SEROWA: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 białek 100 g masła 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem(...)dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej o wym 25/37 cm. Masa serowa: Twaróg zmielić, zmiksować mikserem z żółtkami, masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około
Wanilia i Kardamonklasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowo-czekoladowa 60 dag twarogu tłustego w kostce 50 g białej czekolady Goplana 200 ml śmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej(...)tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę
Wanilia i Kardamonminut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 500g ziemniaków kostka półtłustego twarogu 1 spora cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, garść majeranku Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości i mielimy/przeciskamy przez praskę/ugniatamy widelcem razem z twarożkiem. Cebulę kroimy w drobną(...)pieprzem. Nie raz zdarzyło mi się trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem, co dla mnie jest profanacją. Farsz powinien być wyrazisty, dość pikantny, z zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 2mm, co jakiś czas podsypując je mąką. Kubkiem, miseczką, słoikiem lub maszynką do nadziewania pierogów wykrajamy
Kuchenna Kontrrewolucyaleczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego(...)choćby w garnku z gorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa, gotową wyrobioną masę odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mozarellę rozdrabniamy rękoma i dorzucamy do niego twaróg, czy też inny ser, na jaki mamy ochotę. Najlepiej jednak sprawdzają się te rozpuszczalne pod wpływem temperatury i takie też powinno się ze sobą mieszać. Mówi się jednak, że gruzińskie
Kuchenna Kontrrewolucyanawet lekki obiad. Koszyczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka bułka tarta do zagęszczenia suszony czosnek, mielony kminek sól i pieprz olej do wysmarowania formy Wypełnienie: 250 g twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany pół pęczka posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 50 g wędzonego pstrąga do dekoracji sól, pieprz do smaku Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie posolić(...)olejem i wyłożyć masę z tartych ziemniaków, lekko ugniatając na spodzie i po bokach. Wstawić do nagrzanego do 190° piekarnika na ok. 30 minut do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić. Twaróg rozgnieść, wymieszać ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić koszyczki ziemniaczane. Udekorować plastrami rzodkiewki, gałązkami szczypiorku i kawałkami wędzonego pstrąga
Czerwień i błękit