razu nabierze charakteru przy takim ukwieceniu :) W trakcie obsadzania :) Składniki na 1 średnią miskę: SAŁATKA: 2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki gruntowe 1 garść szczypiorku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym DRESSING: 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu
Grunt to przepis!Lunch : Sałatka z tortellini - taka sałatka jest idealna na tzw. wyczyszczenie lodówki ;) W mojej sałatce, poza tortellini znalazła się czerwona cebula, żółtą papryka i pomidorki koktajlowe, wszystko połączyłam winegretem z oliwy, cytryny i czosnku doprawionego bazylia i oregano, sola oraz pieprzem. Przekąska : Marchewka z tuńczykiem i jajkiem - przepis na to danie zaczerpnęłam od Malwiny z bloga Filozofia Smaku , danie jest
Codzienne GotowanieSałatkę przygotowałam ze składników które miałam w domu, wyszła bardzo smaczna i sycąca. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe pięć minut. Składniki: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 puszka tuńczyka w oleju 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju Garść czarnych oliwek Pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Soczewicę odsączamy
Bajeczna KuchniaProste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia. składniki: 400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 2 garście listków roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 150 g czarnych
Monia miesza i gotujenaturalny – 1 łyżka pieprz sól Ryż ugotować na sypko, odcedzić i przestudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju, wsypać do miski z ryżem. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Oliwki pokroić w plasterki i dołożyć do miski. Majonez wymieszać z jogurtem. Oliwę z dodatkami wymieszać z sałatką, na koniec dodać majonez z jogurtem i dobrze wymieszać
Camilla w kuchniostropest plamisty, którego używam ostatnio niemal do wszystkich dań wytrawnych. Nie wnosi on do sałatki znaczącego smaku, więc jeśli go nie macie, można go pominąć. Sugeruję wówczas użyć cząbru, jak do każdego dodatku roślin strączkowych. Składniki : 100 ml makaronu orzo 150 ml czarnej soczewicy puszka tuńczyka w oliwie słoiczek kaparów 5 ogórków gruntowych chili 2 gałązki pietruszki naciowej płaska łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodzieniby takie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki faszerowane twarożkiem, sałatki i inne. Dla mnie taki event to było całkiem nowe ale bardzo ciekawe doświadczenie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawodą dodajemy do szpinaku. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Zestawiamy z ognia. Dodajemy tuńczyka oraz bazylię i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję dekorując pozostałą bazylią. Smacznego! P.S. Taki makaron świetnie smakuje w wersji obiadowej - na ciepło, ale też jako sałatka - na zimno. Makaronowe sałatki są bardzo sycące i doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek
Ratunku obiadWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach), pęczek dymki, pęczek
JejKuchniaPasty zawsze urozmaicają nasz jadłospis, dlatego warto czasami coś zaserwować rodzinie. Dzisiaj na śniadanie, w mojej kuchni, pasta z tuńczyka. Polecam . Tak na szybko, ale
W kuchennym oknie EwyZapraszam na pyszną sałatkę z drobnym makaronem (gwiazdki). Sałatka jest prosta w przygotowaniu, tania i syta. Idealna na kolację lub do pracy. Polecam Składniki: 2 szkl ugotowanego drobnego makaronu (może być dowolny) mała puszka kukurydzy (212ml) pół czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 3 jajka ugotowane na twardo 25 g kiełków brokuła (lub innych) 4 łyżki
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzy tej sałatce zawsze można poszaleć. Wszystkie składniki idealnie komponują się. Składniki 150 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 125 g czerwonej fasoli konserwowej 3 jajka 140 g ananasa z puszki 120 g tuńczyka w oleju 50 g żółtego sera 200 g makaronu risoni natka pietruszki Przygotowanie G Ananasa Ananasa, fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Makaron
R'n'G Kitchenwidać gołym okiem, z oświetlenia sztucznego na zdjęciach, którego...nie mogę strawić. Sałatka jest szybka, dla głodomorów to zaręczam...można ją zjeść bez chleba! Ale ja bez chleba jakoś nie mogę! Składniki -mieszanka sałat, przynajmniej 5 rodzajów -zielone oliwki lub każde inne -puszka duża tuńczyka w oliwie z oliwek -ser kozi lub owczy tarty -puszka kukurydzy -czerwona papryka -awokado -glassa
Z Kuchni Do KuchniSałatka, która sprawdzi się na domowych uroczystościach jak i również świetny dodatek do dań z grilla. Szybka w przygotowaniu a jaka smaczna! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 zielony ogórek 200 g tuńczyka w sosie własnym 6 dużych rzodkiewek ½ pęczka świeżego szczypiorku Sól Pieprz 3 łyżki majonezu Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy
VioletoweKucharzeniemacie pomysłu na szybką sałatkę, to właśnie ta sałatka spełni wasze oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka gotowych produktów i wyczarujecie smaczne danie. Ja swoją tak właśnie wyczarowałam a teraz kolej na Was. Składniki: Mieszanka warzywna : marchewka, groszek, kukurydza 2 słoiki Tuńczyk w oleju rozdrobniony 2 puszki 4 jajka Pieczarki marynowane – mały słoik Pęczek cienkiego szczypiorku 1 mała cebula Majonez
Smaki Ewywielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku. Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko
Quinoa Raz!WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: P uszka tuńczyka w sosie własnym, 5 ziemniaków, puszka
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: puszk a tuńczyka (u mnie w oleju), mała papryka
JejKuchniaobiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę i smakuje świetnie. Istnieje także carpaccio z buraków podanych z fetą, pieczarek
Zasmakuj KuchniDługo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej
Pasja Smaku