Organizm musi dostarczać dwa rodzaje kwasów tłuszczowych - Omega 3 i Omega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega
Truskawkowa FiestaSorbet to chyba najpopularniejsza wśród roślinożerców alternatywa dla mlecznych lodów. I z pewnością domowa wersja jest pod każdym, także zdrowotnym, względem lepsza od tych dostępnych w sklepie. A sorbet truskawkowy nie może istnieć bez truskawek, oczywiście Ale jeśli dodamy do niego puszystą piankę z mleka kokosowego, to nasz “zwykły” sorbet uzyska kolejny niezapomniany smakowo wymiar. Gdy w dodatku podacie(...)wylewamy zawartość blendera. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu Dodajemy cukier puder i mikserem ręcznym ubijamy na pianę. Wylewamy ją na zmrożony sorbet truskawkowy. Całość wkładamy do zamrażalnika na noc. Podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego! P.S. To białe, co widzicie na bloku lodowym to tylko SZRON. Musiałam się pospieszyć z robieniem zdjęć, bo rodzina
Lamarida.plSezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne
Truskawkowa FiestaChyba na żadne owoce nie czeka się z taką niecierpliwością jak na truskawki. Gdy się pojawią, kupuję całe łubianki, aby uzupełnić truskawkowe niedobory po zimie. Upalne dni zachęcają do przygotowywania ciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu(...)tortownicy pionowo, uciętym końcem do dołu tak, aby stworzyć rant z biszkoptów. Na dnie układamy biszkopty poziomo, ale tym razem zamoczone na chwilę w zaparzonej herbacie owocowej. Gdy masa truskawkowa nieco się przestudzi (może być ciepła, ale nie gorąca), nalewamy kilka jej łyżek bezpośrednio do jogurtu i mieszamy. Potem dodajemy jeszcze kilka łyżek masy, ponownie mieszamy i dodajemy tak wymieszany
Poezja smakuSezon truskawkowy w pełni, wiec koniecznie trzeba to wykorzystać i upiec ciasto z tymi smacznymi owocami. U mnie tym razem był sernik z dodatkiem chałwy oblany musem truskawkowym. Pycha! Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników(...)Składniki na masę serową; 1 kg twarogu pół szklanki cukru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (40g) 4 jajka 10 dag chałwy klasycznej pół szklanki kefiru Mus truskawkowy; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie; Twaróg przekładamy do miski, blendujemy go na puszystą i gładką masę. Dodajemy cukier, jajka
Radość kipiąca uśmiechem.truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu i godne poświęconego im czasu. Wyszło(...)wolnych obrotach dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto przekładam do papilotek, piekę 10 -12 minut. studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: 500 g. truskawek pokrojonych na kawałki 1 łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu, wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną zostawiam do ostygnięcia SKŁADNIKI NA KREM
Upiecz sobie babeczkęstanie się oprzeć! Składniki: Spód: 300g czekoladowych wafelków Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 60ml mleka 6 łyżeczek żelatyny Mus truskawkowy: 500g truskawek (mogą być mrożone) 1 truskawkowa galaretka Polewa: 60g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki śmietanki 30% Dekoracja: 200g śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 50g czekoladowych wafelków(...)żelatyny, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze części
Szalona Kuchnia EwelinyKefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy
Truskawkowa Fiestadoskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn. Truskawki są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, suszyć, przyrządzać z nich rozmaite przetwory np. dżemy, soki, kompoty, galaretki truskawkowe lub jogurty miksowane ze świeżymi owocami. Jednak prawdziwym hitem są truskawki surowe, prosto z krzaka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem. Sama truskawka jest niskokaloryczna(...)kartoflanki . Są mniej aromatyczne, z charakterystycznym zielonym lub białym koniuszkiem. Mają też mniej soku. Przeznaczone są przede wszystkim do zjadania na surowo. Przykładowe przepisy z wykorzystaniem truskawek: Chlebek truskawkowy Deser jogurtowy z mascarpone z truskawkami Puszysty placek z truskawkami Racuszki budyniowo - jogurtowe z truskawkami i bitą śmietaną Sernik na zimno z truskawkami Tarta z masą waniliową i truskawkami Tarta
Ciastka - domowe słodkościOgraniczyłam mięso, ale oczywiście o nim nie zapominam! Na zmianę jem produkty z roślin strączkowym. W tym wydaniu tofu z cukinią i makaronem! Składniki: 1/2 kostki
Truskawkowa FiestaKolejne pyszne domowe lody. Użyłam niedużej ilości truskawek dlatego nazwałam je lodami delikatnie truskawkowymi. Ale są na prawdę smaczne, a przede wszystkim nie trzeba na nie długo czekać. Zmodyfikowałam przepis na lody waniliowe . Następnym razem dodam może nieco więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody 15 minut i po tym czasie masa była(...)Śmietanę wlać do misy robota i zacząć ubijać. Jak tylko śmietana zacznie lekko gęstnieć, pomału dodawać mleko. Dodać ksylitol. Ubijałam ok 15 minut. Pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, i ubijać jeszcze tak długo, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa ma być bardzo puszysta ale nie sztywna. Ubitą masę włożyć do pojemnika (włożyłam do trzech mniejszych) i wstawić
Stare GaryWitam serdecznie Sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami. Deser jest bardzo smaczny, idealny na upalne dni i efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sernika będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, można użyć mniejszej lub większej. około 800 g truskawek(...)serka homogenizowanego o smaku naturalnym 2 galaretki truskawkowe tylko 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki na górę: kilka truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sernik z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję masę na spód sernika: Do miski wsypuję dwie galaretki i rozpuszczam w 400 ml gorącej wody
Uwaga Babcia Gotujetego w 90 proc. składają się z wody) – wspomagając pracę nerek, pomagają uzyskać spadek wagi. Czytaj więcej – przepisy z truskawkami Dziś zapraszam Was na orzeźwiający koktajl truskawkowy. Drugie skrzypce gra w nim sok z buraka – mega zdrowy produkt, który jednak rzadko bywa spożywany solo W połączeniu z truskawkami smakuje dużo lepiej To co, skusicie się na koktajl(...)truskawkowy z burakiem ? Koktajl truskawkowy z burakiem przepis na jedną porcję 250 ml soku z buraka 150 g truskawek łyżeczka babki płesznik pół łyżeczki spiruliny Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia dodaj truskawki, sok z buraka, babkę płesznik oraz spirulinę. Całość dokładnie zmiksuj. Koktajl przej do wysokiej szklanki. Podawaj schłodzony. Smacznego Artykuł Koktajl truskawkowy z burakiem pochodzi
365 dni dookoła kuchniCześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo prosty, tani i smaczny co najważniejsze. Składniki: * 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego * 2 galaretki brzoskwiniowe * 2 galaretki truskawkowe * 1/2 szklanki cukru pudru * herbatniki * truskawki Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej(...)wody i wystudziłam. Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki i zmiksowałam na jednolitą masę. Czasami kupuję smakowy ser np. truskawkowy i sernik jest wtedy bardziej aromatyczny i słodki. Tym razem miałam biały ser zmielony. Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone
Pieprzyć z FantazjąPyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)stołowej Pianka : 2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe 1 litr maślanki truskawkowej Dodatkowo : ok. 0,5 truskawek 1 galaretka truskawkowa / poziomkowa Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając po ubiciu stopniowo cukier i po jednym żółtku. W osobnej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z płynną masą - najlepiej szpatułką
W Moim Magicznym Domu