Dni są coraz cieplejsze, więc nie ma się ochoty włączać piekarnika i zjeść "coś" na zimno. Doskonałą alternatywą jest serniczek na zimno z sokiem gruszkowo-lawendowym
Truskawkowa Fiestazimno. Raz był to klasyczny sernik a innym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny 100 ml wody DEKORACJA: truskawki galaretka truskawkowa Przygotowujemy spod ciasta: Palmę firmy Bielmar rozpuścić i ostudzić.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą
Kuchnia w oparachhomogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną(...)cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 4. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem. 5. Polewa truskawkowa: Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać
Szalona Kuchnia EwelinySzybkie, proste i smacznie. Fasola, makaron i pomidor. Typowe danie dla osób dbających o formę i zdrowie. Składniki: 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej 25g suchego
Truskawkowa FiestaLato w maju? W sklepach szparagi! Pisząc szczerze czekam tylko na ten moment, aby je kupić i zrobić smaczny posiłek. Przygotowałam fasolę czerwoną, ryż brązowy i
Truskawkowa Fiestapalato ;) SKŁADNIKI Warstwa śmietanowa 200 g ricotty 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki 4 g żelatyny w listkach Warstwa truskawkowa 350 g truskawek 200 g ricotty 50 g cukru 8 g żelatyny w listkach 100 ml śmietany kremówki Dekoracja 100 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru(...)Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy ok. 1 godziny. Warstwa truskawkowa Blendujemy truskawki na gładki mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru
La grande e la piccola cuocaZdecydowanie kwalifikuje je do grupy najlepszych. Są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Dzięki bazowym pseudozbożu odznaczają się orzechowym smakiem. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest jogurtowo-truskawkowy krem , który smakuje genialnie! A jest taki banalny. Placki z tą kremową masą to po prostu duet idealny. Składniki: 60 g komosy ryżowej (Flavor Factory) 1 małe jajko(...)mleka (u mnie owsiane) 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 100 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszki liofilizowanej truskawki (Flavor Factory) 1/3 mocno dojrzałego banana Przygotowanie: Komosę, czyli quinoę zmiel na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi składniki. Na patelni rozgrzej dosłownie odrobinę oleju (ok. 1/2 łyżeczki) i nakładaj po 1 łyżce masy. Placki
Zdrowie na języku :PŚwieże sałatki mogę jeść cały czas! Polecam przygotować sałatkę z soczewicy, kaszy jęczmiennej i miksu sałat. Rewelacja! Składniki: 50g suchej czerwonej soczewicy + 150ml wody 50g suchej
Truskawkowa FiestaTofu gości na moim stole coraz częściej. Coraz częściej "wariuje" z nim w kuchni. Przygotowałam smaczny, prosty i szybki posiłek. Składniki: 1 kostka (180g) tofu
Truskawkowa FiestaOstatniego czasu bardzo zaprzyjaźniłam się z tofu. Mogę go jeść w każdej postaci. Świetnie doprawione posmakuje nawet największym jego przeciwnikom. Z warzywami stanowi świetny duet! Składniki
Truskawkowa FiestaZapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe(...)wystudzenia co jakiś czas mieszając. Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować. Gotową masę budyniową przekładam na herbatniki. Masę rozprowadzam równomiernie a następnie przykrywam kolejną warstwę herbatników. Masa truskawkowa Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. Konsystencję kisielową wlewam na herbatniki, rozprowadzam i ponownie przykrywam warstwą herbatników. Masa śmietanowa Żelatynę
Kulinarne przygodyLato w środku wiosny? Dlaczego nie! Uwielbiam bardzo wysokie temperatury oraz jak wszystko budzi się do życia po śnie zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach
Truskawkowa FiestaSzybkie w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni. Składniki: 200g herbatników Black 1 galaretka truskawkowa Pianka: 500g sera z wiaderka 3 łyżki cukru pudru 200ml mleka 2 śnieżki (w proszku) 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka owoce leśne 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie(...)czasie do drugiej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku pomarańczowym, całość dokładnie wymieszać, wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na gotową i dokładnie schłodzoną piankę wylać tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo często na moim stole królują szybkie i zdrowe sałatki. Coraz częściej wykorzystuję warzywa strączkowe oraz mnóstwo warzyw! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 200g ugotowanego brązowego
Truskawkowa FiestaWiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw
Truskawkowa Fiesta