Sezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze ciasto z truskawkami to był biszkopt z galaretką. Tym razem mała wariacja. Miśka uwielbia chałę, a że i truskawki wcina to mała zmiana. Polecam bułeczki szczególnie na wyjścia do parku, na spacer
Gotowanie z pasjąSkładniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej (77g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 1/2 litra mleka 1/2 przygotowanej gorącej wody 2 łyżki cukru kryształ 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretka - galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Odstawić do schłodzenia. Budyń - z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać do niej 1 opakowanie budyniu, dobrze wymieszać. Resztę mleka
Ciastka - domowe słodkościszkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać
Smakołyki Asiosób, które nie lubią lodów Nawet ja, czyli osoba, która generalnie nie przepada za słodkościami po prostu je uwielbiam. W tamtym roku na blogu pojawiły się przepisy na sorbet truskawkowy , lody z nutellą i tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte . W tym roku lodowe przepisy rozpocznę od banalnie prostych w wykonaniu dwuskładnikowych lodów śmietankowych. Są one pyszne
PatiGotujepieczenia 40 g kakao gorzkiego 1 szklanka mleka 125 g roztopionego masła 2 jajka 200 g czekolady mlecznej Milka 250 ml mleka 1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone 1 szklanka wiśni do dekoracji blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy
Sama słodycz i szczypta chiliulubionymi owocami np. jagodami. P.S. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 20x20cm , dlatego wyszło takie wysokie. Ostatnio piekłam to ciasto w wersji truskawkowej. Przy okazji zmniejszyłam porcję ciasta o połowę, sugerując się komentarzem jednej z czytelniczek. Dlatego też polecam piec ciasto w formie o wymiarach 23x23cm . Jeśli jednak macie mniejszą formę
Słodki Pomysłwykorzystałam. Składniki: -60 g herbatników (ja dałam pół kakaowych, pół zwykłych)* -750 g twarogu chudego* -50 g czekolady gorzkiej -200 g śmietanki 30% -8 szt biszkoptów -1 galaretka truskawkowa -2 łyżki żelatyny/agar-agar -filiżanka zaparzonej ulubionej kawy *możecie dać gotowy twaróg sernikowy *herbatniki możecie zastąpić biszkoptami bez glutenu, które są dostępne np w Biedronce. Przygotowanie: 1. Jeśli zdecydujecie się
Zdrowie i pysznie na talerzupomocy zatrudnijcie dzieci, na pewno będą zachwycone taką kulinarną słodką przygodą ! Na blogu znajdziecie parę przepisów na lody bez maszynki: Lody jogurtowo-borowkowe Jogurtowe lody z borówką amerykańską Truskawkowe lody na patyku Lody borówkowe Lody ananasowe Jogurtowe lody z mango
Kulinarne przygody Gatitykoniec sezonu truskawkowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Delikatne, ale i słodkie, z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła
Smak mojego domukiedy nie mamy ani ochoty by coś jeść, ani już tym bardziej stać w kuchni, by przygotować coś smacznego. Składniki: * 400 ml wrzącej wody * 1 galaretka (u mnie truskawkowa) * owoce (u mnie banany, truskawki i winogrona) * bita śmietana w sprayu Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w salaterkach
Zrób to smaczniemożna było go zabrać ze sobą na piknik! Dla kogo: dla fanów lekkich deserów dla chcących spróbować wykorzystać galaretkę w nowym wcieleniu dla kochających maliny Składniki: 2 galaretki malinowo-truskawkowe (każda na 375ml wody, u mnie Delecta) 250g malin 250ml śmietany 30 lub 36% cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki zalać gorącą wodą, odstawić do lekkiego stężenia. Uwaga! Nie mogą zastygnąć całkowicie
Mania Wypiekaniazimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Nadzienie: 600 g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu dżem (użyłam truskawkowy) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, sól i proszek pieczenia. Rozcieramy w rękach
Gotuj z Mąkątłusto, ale postawiłam na o wiele zdrowszą wersje pączków, które pieczone są w piekarniku. Smak takich pączków jest również niesamowity, a kalorii o wiele mniej! Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam najbardziej! Składniki na 14 drożdżówek: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek
kulinarne odsłony patiwłaśnie chodziło, jako dodatek do dzisiejszej dozy czarnego trunku, na podwieczorek :) Jutro z kolei uraczę się nim jako przekąską na drugie śniadanie w pracy :) Czekoladowy chlebek truskawkowy wypiekałam w ramach fejsbukowej akcji Czekolada i kakao - tego zawsze mało! organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Składniki na mniejszą keksówkę o wymiarach LxWxH: 25x10x7 cm: 2 jaja - duże "L" 1/2 szkl. cukru
Grunt to przepis!tutaj KLIK (na pokrycie głowy i łapek) -ok 800g serka homogenizowanego + ksylitol również przygotowanego w powyższy sposób -wiórki kokosowe (do posypania głowy i łapek) -ulubione konfitury (u nas truskawkowa i morelowa) -kakao+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów kakaowych) -sok z cytryny+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów jasnych) -biały i różowy techniczny papier + 2 długie wykałaczki (na uszy
Candy Pandas