Pyszne, zdrowe śniadanie. Quinoa z siemieniem lnianym zapiekana w piekarniku jak granola. Do tego jogurt grecki, miód, dla chętnych syrop klonowy no i truskawki :) Jeszcze trochę a sezon na truskawki się zacznie :) ja już nie mogę się doczekać i na razie skusiłam się na importowane:) Składniki na 1 porcję: 1 duży jogurt grecki kilka truskawek lub innych ulubionych owoców(...)oliwę. Rozkładamy na blachę i pieczemy 12-15 minut. Mieszając co jakiś czas. Uważamy, żeby quinoa za bardzo się nie przypiekła. Do miseczki wkładamy jogurt grecki, posypujemy quinoa, układamy truskawki, polewamy miodem i syropem klonowym. Smacznego
Moja Galeria SmakuSezon na truskawki się powoli zaczyna. Proponuje wam gęste kremowe smoothie z malin i truskawek. Przeróżnego rodzaju smoothie i koktajle są codziennością w moim domu, pijemy je na drugie śniadanie. Są świetnym sposobem na przemycenie dzieciom owoców a nawet warzyw. Kolory jakie możemy wyczarować miksując owoce są zachęcające do picia, a jak dodamy do tego kolorową słomkę to myślę(...)każde dziecko z chęcią spróbuje :) Po więcej pomysłów na koktajle zapraszam tutaj Składniki na 2 porcje: 160 g truskawek 80 g malin 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g) 1 łyżeczka cukru Umyte truskawki i maliny umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier i jogurt naturalny. Miksujemy do kremowej konsystencji. Przelewamy do szklanek i zdrowy koktajl gotowy
Moja Galeria SmakuWytworna i elegancka przekąska z truskawkami i kozim serem w roli głównej. Całość kompozycji dopełnia oliwa, sos balsamiczny oraz bazylia. Smaki się tu fajnie przenikają - słodycz truskawki balansuje kwaśny smak octu balsamicznego. Goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: 1 bagietka 200 g truskawek 50 s sera koziego (użyłam twarogu) oliwa kremowy sos balsamiczny (można zastąpić tradycyjnym płynnym octem balsamicznym) listki(...)bazylii Bagietkę pokroić na kawałki. Posmarować serem kozim. Truskawki pokroić na kawałki. Ułożyć na serze, spryskać oliwą i sosem balsamicznym. Całość posypać porwaną bazylią. Smacznego
Moja Galeria SmakuGotowi na nowe połączenia smaków? :) Co powiecie na szpinak z truskawkami? W sałatce takie połączenie się sprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć
Moja Galeria SmakuTruskawki powoli się już kończą, więc warto wypróbować jeszcze koktajl z ich udziałem. Połączenie z ananasem jest bardzo udane. Chociaż może nie jestem obiektywna, gdyż uwielbiam ananasa w każdej postaci :) Ostatnio proponowałam Wam już koktajl dwuwarstwowy z mango i malinami ( klik ). Tutaj też zdecydowałam się na 2 warstwy. Lubię jak pijąc mieszają się smaki :) Poza tym koktajl ten dostarczy(...)odchudzanie. Zawarta w nim bromelina ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, usuwa również toksyny z organizmu. Jednym słowem warto sięgać po ananasa :) Składniki na 2-3 porcje: 1/2 ananasa 300 g truskawek 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok 180g) 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórkę, pokroić na kawałki. Truskawki pozbawić szypułek. 2. Do blendera przełożyć truskawki, dodać połowę jogurtu. Zmiksować. Przelać
Moja Galeria SmakuSałatka z rukolą, mango, truskawkami i cebulą dymką w kolendrowym sosie winegret. Jeżeli lubicie połączenie owoców z zieleniną to ta sałatka będzie Waszą ulubioną :) Lubię dodawać do sałatek owoce, bo oprócz walorów smakowych dodają koloru i od razu chce się je jeść. Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami :) Sałatka jest lekka i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić(...)Jeżeli nie lubicie kolendry, to możecie dać jej mniej, żeby nie była tak mocno wyczuwalna. Jest letnio, kolorowo, lekko i smacznie:) Polecam! Składniki: 3 garście rukoli 1/2 mango kilkanaście truskawek cebula dymka Mango pokroić w paski, truskawki w ćwiartki. Do miski włożyć rukolę, truskawki, mango i posiekaną cebulę. Przygotować winegret. Winegret: 3 łyżki oliwy sok z połowy limonki garść listków
Moja Galeria SmakuRewelacyjny w smaku dwuwartwowy koktajl. Smak truskawek przenikający się z milkshakiem bananowo-orzechowym. Koniecznie do wypróbowania w sezonie truskawkowym, który już tuż tuż :) Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: 8 dużych truskawek sok z 1/2 limonki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła orzechowego 1 banan Truskawki zmiksować, bądź rozgnieść widelcem z sokiem z limonki. W blenderze zmiksować mleko(...)bananem i masłem orzechowym. Truskawki umieścić na dnie szklanki. Następnie nalać na nie warstwę orzechową. Smacznego! Inspiracja
Moja Galeria Smakukoktajlu! W sezonie letnim nawet szkoda byłoby nie wykorzystać szansy na to, aby świeże owoce pływały w szklance do śniadania. Ja osobiście, o czym parę razy pisałam, za truskawkami nie przepadam, ale połączenie truskawek z ananasem naprawdę mi pasuje :) Składniki: 250 g truskawek 1/2 średniej wielkości ananasa 250 ml kefiru 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Ananasa obieramy, pozbywamy się twardego środka i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać do samego końca! Dlatego zapraszam Was dziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki: szklanka śmietanki 30%, 125g serka mascarpone, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki kakao, 200g świeżych truskawek. Wykonanie Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Następnie powoli dodawać przestudzoną, stopioną czekoladę oraz kakao. Krótko zmiksować. Mus nałożyć do miseczek, udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić. Podawać mocno schłodzony
Z miłości do słodkościOstatnie podrygi truskawek warto wykorzystać! Pędźcie więc na pobliskie bazarki i zachęcam do zrobienia babeczek waniliowych - w końcu to tylko małe grzeszki, nasze biodra nam to wybaczą ;) Składniki (na ok. 10 babeczek): 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze - dajcie 2/3) 2 łyżeczki cukru waniliowego ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki mleka(...)szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej truskawki Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami wanilii na puszystą, białą masę. Po jej otrzymaniu dodajemy jajka i szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mleko, budyń oraz mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystkie składniki powinny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!spokojem będę obmyślać kolejne na przepisy na bezglutenowe&wegańskie ciasta :) I Wy też nie bójcie się go upiec - nie pożałujecie jeśli się zdecydujecie :) Nawet się rymuje :) CIASTO Z TRUSKAWKAMI WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE przepis autorski // tortownica 22cm ~260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru(...)szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g truskawek (lub innych owoców) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko mąką. Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut aż się zetnie - powstanie wegańska maślanka. Mąkę mieszamy
chili & sugarmocno truskawkowy. Świetnie smakuje podany z jogurtem naturalnym i świeżą miętą. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) imbir do dekoracji jogurt naturalny mięta Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki(...)garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki i miód. Całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Pod koniec dodać odrobinę kwasku truskawkowego i szczyptę imbiru. Przestudzone truskawki zmiksować za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Przygotowany chłodnik schłodzić. Przed podaniem ozdobić jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty
UgotowaćTruskawkowe na maślance Zwykłe, ucierane ciasto z truskawkami i maślanką, a zapach w domu nieziemski....Delikatne, wilgotne, i tak baaaardzo truskawkowe, że już bardziej się nie da. Samo wykonanie zajmie Wam jakieś 5 minut, i niemal z tą samą prędkością zniknie z Waszego stołu, gdy tylko ostygnie. Składniki: szklanka maślanki pół szklanki oleju pół szklanki cukru 2,5 szklanki mąki(...)pszennej 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: około 500 g truskawek kruszonka: 150 g mąki 110 g cukru 80 g masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Truskawki umyć, odszypułkować, i delikatnie pociąć (wystarczy na pół), wyłożyć na ciasto. Składniki na kruszonkę
na moim stole...się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron o dowolnym kształcie(...)WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron
Pyry na GazSkładniki: szklanka ryżu 400 g truskawek 2-3 łyżki cukru 100 ml gęstego jogurtu Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. Połowę truskawek wrzucamy do blendera i miksujemy, dodajemy cukier i śmietanę. Ryż polać naszym sosem i udekorować pozostałymi truskawkami
magiczna kuchnia Kasi