Przepyszny deser, bezglutenowy, wegański, z musem ze świeżych truskawek. Prosty i szybki do zrobienia. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Bardzo posmakował dzieciom, które wyjadały zwłaszcza te przezroczyste kuleczki tapioki. Polecamy wszystkim! 0,5 szklanki tapioki 250 ml. wody 250 ml. domowego mleka kokosowego 1 łyżka cukru waniliowego garść truskawek + łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tapiokę zalać wodą i mlekiem(...)troszkę zmiękła. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowa tapioka powinna mieć przezroczyste kulki i powinna być gęsta. Przełożyć ją do filiżanek/szklanek. Truskawki zmiksować z cukrem na mus. Zalać nim przestudzoną tapiokę. Wierzch można udekorować kawałkami truskawek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze do wykonania niż pierogi,a do tego w przypadku nieco kanciastych truskawek, które niekoniecznie dobrze komponują się w pierogach, tutaj ich obły kształt ukrywa się w cieście idealnie. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie owoce dodatkowo doprawić np cukrem czy cukrem waniliowym, ja jednak
Mieszam w Garnkuowoców, najlepiej smażyć je 2 dni, po kilka godzin często mieszając. A jakie są Wasze ulubione przetwory? Te przygotowane przez wasze mamy i babcie czy własne? Składniki: 4 kg truskawek 800 g cukru 4 cytryny Przygotowanie: Truskawki wkładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie usuwamy szypułki, większe owoce możemy przekroić na połowę. Truskawki umieszczamy w dużym rondlu, zasypujemy(...)cukrem i wlewamy sok wyciśnięty z 4 cytryn, który zawiera naturalne pektyny, a te pomogą nam zagęścić konfiturę bez dodatku substancji żelujących. Truskawki gotujemy około 4 godzin, pamiętamy aby zamieszać od czasu do czasu oraz usunąć pojawiające się na powierzchni szumowiny. Konfitura powinna mieć gęstą konsystencję. Gorącą konfiturę przelewamy do czystych, wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików (umyte słoiki
Smakowity Blog Kulinarnyowoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości bardzo dojrzałych truskawek. Składniki: truskawki - dowolna ilość ksylitol/cukier/miód - w zależności od preferencji(...)smakowych sok z cytryny cynamon - opcjonalnie Wykonanie: umyte truskawki osuszyć i odszypułkować, większe okazy pokroić na mniejsze kawałki. Dodać słodzik do smaku i sok z cytryny. Owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować przelać sos do naczynia z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Używać wg potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy zaczyna się sezon na truskawki i szpinak często przyrządzam lekkie sałatki z tych składników. Tą przygotowałam po raz pierwszy, nawet nie myślałam że sałatka z sosem miodowo-musztardowym będzie taka smaczna. Składniki: 100 gram szpinaku 200 gram truskawek Garść płatków migdałów Garść jagód goji 1 saszetka sosu miodowo-musztardowego Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, truskawki(...)myjemy, osuszamy i kroimy na połowę. Na talerzu lub półmisku układamy liście szpinaku, połówki truskawek. Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym. Wierzch posypujemy płatkami migdałów oraz jagodami goji. Sałatkę przed podaniem naklepiesz schłodzić
Bajeczna KuchniaWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl z truskawkami i bananami, koktajl jest bardzo prosty do przygotowania, zawiera dużo witamin, mikroelementów oraz węglowodanów które są potrzebne aby mieć energię do działania. Polecam wypróbować przepis póki są truskawki. Do przygotowania koktajlu truskawkowego będziemy potrzebować: 3 banany 400 g truskawek 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka około(...)łyżek cukru brązowego (białego lub miodu) ilość cukru to kwestia gustu Link do filmu z przygotowania: Koktajl truskawkowy z bananami Przygotowanie: Oczyszczone z szypułek i i umyte truskawki przekładam do pojemnika, dodaję obrane banany, jogurt naturalny, mleko, cukier. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniam blenderem. Rozlewam do szklanek – koktajl jest gotowy. Koktajl truskawkowy z bananami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia GotujeSałatka z dodatkiem owoców, to połączenie niebanalne. Połączenie szpinaku ze słodkimi truskawkami i orzeźwiającym arbuzem oraz słonymi oliwkami to strzał w dziesiątkę. Do tego ser - u mnie lekki capri, ale doskonale sprawdzi się też mozarella lub ostrzejszy w smaku ser kozi. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje chwilę. To doskonała propozycja na lekką kolację - solo lub w towarzystwie białego mięsa. W przepisie(...)podaję proporcji, bo te są tu nieistotne. Myślę, że każdy dobierze składniki według swoich upodobań. Składniki: liście szpinaku truskawki arbuz oliwki czarne ser capri lub mozarella ( sprawdzi się też ser kozi lub feta ) Dressing: oliwa ocet balsamiczny miód sól Wykonanie: Liście szpinaku umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Arbuza wypestkować, pokroić w kostkę
kolorowotorcikowoTaką oto wczoraj kolację mieliśmy ;)). Zostało nam kilka truskawek , uprażyłam do nich na suchej patelni płatki owsiane i słonecznik , dodałam miód , do tego jogurt naturalny i bardzo smacznie wyszło :). Ja wszystko dawałam na oko, słonecznika i płatków uprażyłam więcej. Miłego dnia :)) Składniki: truskawki jogurt naturalny słonecznik płatki owsiane 1-2 łyżki miodu Na suchą patelnię wrzucam słonecznik, prażę, trochę później(...)dodaję płatki owsiane. Jak trochę się wszystko podpraży zdejmuję z gazu i dodaje miód, mieszam chwilę (powstanie coś jakby granola). Zostawiam, żeby nam przestygło. W międzyczasie kroję truskawki. Do wysokiej szklanki na spód daje jogurt, następnie prażony słonecznik i płatki, truskawki, jogurt, słonecznik i płatki
kruche babeczkiTruskawki, wanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne sezonowe owoce, które temu szybkiemu i prostemu deserowi dodają smaku, koloru i lekkości, a także urody. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy(...)miksujemy. Zapobiegnie to powstawaniu grudek. Wlewamy już zahartowaną serem żelatynę do pozostałego sera i całość dokładnie miksujemy. Połowę masy wlewamy do tortownicy na ciasteczkowe dno, połowę zostawiamy w misce. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i blendujemy lub drobno rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin
Karo in the Kitchenszybką przekąskę między posiłkami, zamiast słodkich batoników i cukierków! Można oczywiście przygotować wersję z czekoladą białą lub mleczką, ale tym samym zwiększy się ilość cukru w deserze. Przecież truskawki są tak słodkie same w sobie ! Składniki: średnie truskawki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pow. 70% zawartości kakao zmielone płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe do dekoracji Od truskawek odciąć szypułki. Czekoladę(...)roztopić. Truskawki nadziać na wykałaczki lub ozdobne patyczki i maczać w czekoladzie z każdej strony. Obtoczyć w wybranej posypce i ułożyć na talerzyku. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDziś zapraszam na niezwykle prosty i pyszny deser z wykorzystaniem sezonowych truskawek. Ciekawy akcent stanowi tutaj posypka z płatków owsianych i kakao, z dodatkiem syropu karmelowego, który nadaje pysznego smaku. Jeśli nie dysponujecie takim syropem można wykorzystać miód i np. łyżeczkę cynamonu. Zapraszam! Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki kremowego serka np. Mój Ulubiony 1 łyżeczka miodu 3 łyżki(...)zmielonych płatków owsianych 3 łyżeczki syropu karmelowego 0 kcal Walden Farms lub miodu 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mielonych orzechów włoskich kilka truskawek Truskawki rozgnieść widelcem, włożyć na spód pucharka lub szklanki. Jogurt wymieszać z serkiem i miodem. Wyłożyć na truskawki. Płatki owsiane wymieszać z orzechami i syropem karmelowym. Przykryć cały deser. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsernik na zimno, ni to deser. Ale smakuje wyśmienicie, prezentuje się wspaniale. Wykonany w kieliszkach jest wspaniałą ozdobą letniego stołu. Lekko kwaśny smak rabarbaru i słodycz truskawek połączona z serkiem i jogurtem. Idealne orzeźwienie w ciepłe dni. Ja sobie tak umiliłam pracujące popołudnie :) 5 łodyg rabarbaru ok. 200 g truskawek 200 g jogurtu greckiego 250 g serka homogenizowanego 6 listków(...)ognia, dodajemy namoczone wcześniej 3 płatki żelatyny i serek homogenizowany. Mieszamy energicznie do połączeni składników. Wylewamy do kieliszków lub formy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Wybieramy kilka większych truskawek i układamy rzędami w formie lub po jednej do kieliszka. Resztę truskawek wrzucamy do garnka i gotujemy z 2 łyżkami erytrolu. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy namoczone wcześniej 2 listki żelatyny
Kucharzycatylko wtedy. Składniki: Ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 szklanka maślanki truskawkowej ½ szklanki oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek, pokrojonych w cząstki cukier puder do posypania Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki schłodzonego masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki zagniatamy i rozcieramy palcami na nieregularne grudki(...)Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrami. Miksując, stopniowo dokładamy wszystkie składniki, oprócz, truskawek. Składniki nie muszą być połączone bardzo dokładnie, wystarczy konsystencja jak na muffiny. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę. Na wierzch wykładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto w 180 stopniach około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ciasto
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichauwielbiam takie koktajle! Truskawki w połączeniu z kiwi, jogurtem, miodem i odrobiną ostropestu smakują wyśmienite! Korzystajmy, póki truskawki są tanie :) Ja do tego koktajlu użyłam ostropestu, który jest bardzo cenny dla naszego organizmu. Można go pominąć :) Polecam! Składniki: (na 2 porcje) 200 g truskawek 2 kiwi 2 łyżki miodu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostropestu(...)łyżki otrębów owsianych Przygotowanie: Truskawki odszypułkować, kiwi obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Przelać do szklanek. Koktajl podawać schłodzony. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSezon truskawkowy w pełni więc czas na sernik z truskawkami. Ciasto powstało z myślą o prezencie z okazji Dnia matki ale dotąd nie znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji. Składniki(...)soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie: 1. Wszystkie składniki powinny być
vaniliowoczekoladowa