koktajl idealnie gaszący pragnienie. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Moja galeria smaku wiedziałam, że niedługo po nie sięgnę. Nastał ciepły dzień, miałam w domu i truskawki, i grejpfruta, szybciutko więc wszystko razem zmiksowałam. Imbiru mi zabrakło, ale jakbym miała, dodałabym z pewnością. W innym zestawieniu Gosia proponuje dodatek mięty - połączenie z pewnością warte wypróbowania. Póki co - słodkie truskawki(...)połączenie jest naprawdę niezwykłe. Idealnie orzeźwiające, no i wygląda po prostu pięknie. Spróbujcie koniecznie, jeśli za oknami świeci słonko. Koktajl truskawkowo-grejpfrutowy Składniki: (na 1 porcję) 150 g truskawek sok z 1 różowego grejpfruta 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Truskawki umyć, odszypułkować. Zmiksowć blenderem na gładką masę, wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam przygotowywać ciasta drożdżowe :) Takie wypieki są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Poniższe ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe(...)zwykłego cukru 1/4 kostki masła (50 g) 140 ml mleka szczypta soli kruszonka 1/4 kostki masła (50 g) 80 g mąki pszennej 80 g zwykłego cukru świeże truskawki Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, masło roztopić. Mąkę i suche drożdże wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, dodać szczyptę soli i letnie masło oraz mleko. Wyrobić gładkie
UgotowaćPLACUSZKI KEFIROWE Z TRUSKAWKAMI Puszyste, delikatne, mięciutkie... placuszki na kefirze z dodatkiem soczystych truskawek. Ogromną ich zaletą jest to, że nie są smażone na tłuszczu, tylko na suchej, nieprzywieralnej patelni (np. teflonowej). Jedyny dodatek tłuszczu to 3 łyżki oleju roślinnego wymieszanego z ciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko(...)połączenia i już można zacząć smażenie. Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne
Słodko-Słony Świat Ilonyjednak żeby moje macierzyństwo było poddawane presji i ostracyzmowi społecznemu. Nie i koniec. Jak już wiecie, jak się wściekam to gotuję. Z tej wścieklizny powstał kolejny chłodnik-z pomidorów, truskawek i rabarbaru. Potrzebujemy 3 szklanki truskawek 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek 2 gałązki rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu ogórek zielony pół melona owoc(...)szklanki liści kolendry grubo mielony czarny pieprz kilka kropel kremu balsamicznego Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obieramy, pomidory obrane i pozbawione skórki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy upieczony rabarbar i miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito. Dodajemy kilka kropel
ladykitchenSezon na truskawki jest taki krótki. Z tym zastosowaniem truskawek zetknęłam się po raz pierwszy oglądając film "Pretty woman" Przepis na w iosenny lub letni wieczór o zapachu truskawek. Składniki: ukochana osoba szampan truskawki 2 kieliszki Wykonanie: Rezerwujemy wolny wieczór. Schładzamy szampana. Dalszy scenariusz według uznania
Smak mojego domuSkładniki: - 3 serki homogenizowane waniliowe - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 1,5 łyżki żelatyny - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany waniliowej - 1 galaretka - 250 gr truskawek - 2 banany Najpierw rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. W miseczce rozpuszczamy galaretkę w połowie wody co na opakowaniu, mieszamy i czekamy również jak ostygnie(...)części. Do 1 dodajemy 1 banana i miksujemy. Masę wylewamy do pucharków. Drugiego banana kroimy na plasterki i wrzucamy do masy. Do 2 części masy dodajemy galaretkę, część truskawek i miksujemy a potem wlewamy na masę bananową i dodajemy pozostałą część truskawek. Gotowy deser możemy udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego
Kuchenne Wariacjerazem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 5 jajek - 140 g cukru - 80 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 30 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem(...)miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacjenadzienia w postaci galaretki truskawkowej. Mniam :) Muszę też wspomnieć, że ich przygotowanie jest banalnie proste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest dla Was :) Składniki (na 12 szt.): Czekolada: 3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej) 5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy(...)tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego garść suszonych jagód goji Nadzienie: 1 szklanka (250 ml) NESTEA Green Tea o smaku truskawkowo-aloesowym 1 czubata szklanka mrożonych truskawek 1 łyżeczka agar agar Przygotowanie: Przygotować 12 szt. foremek silikonowych na muffiny. Nadzienie: W garnku zagotować Nestea z mrożonymi truskawkami. Następnie rozdrobnić truskawki za pomocą blendera ręcznego, aby powstał
Domowa Cookierenka Agiczyli truskawki zapiekane pod kruszonką. Mega prosty w przygotowaniu deser, a smak nieziemski, dzięki dodatkowi kwiatów czarnego bzu. Pyszności! Polecam :) Składniki: ok. 600 g truskawek 2-3 baldachy kwiatów czarnego bzu Kruszonka: 80 g mąki 80 g cukru 50 g zimnego masła Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę(...)masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć i odszypułkować, ułożyć w małym, żaroodpornym naczyniu (20x14 cm), między truskawki powtykać kwiaty, wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 40 min, do czasu zarumienienia kruszonki
Domowa Cookierenka AgiDanie iście wakacyjne, ale wspaniale przemycić trochę tego smaku w ciągu mroźnej zimy :) MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI przepis własny // 1 porcja ~100g makaronu (użyłam penne z pszenicy durum) ~pół kostki twarogu ~3-4 łyżki jogurtu naturalnego ~6 tabl. stewii / 3 łyżki cukru / lub do smaku ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią ~300g truskawek (użyłam mrożonych(...)wodą (w ten sposób wypłukuje się skrobie). Twarożek rozgnieść widelcem z jogurtem, stewią / cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Makaron ułożyć na talerzu, polać twarożkiem i przyozdobić truskawkami. Ja dodatkowo polałam wszystko sokiem, które owoce puściły przy rozmrażaniu. Smacznego! :) Wszystko to można jeszcze przez chwilę podgrzać w mikrofali, aby twarożek i truskawki były w takiej samej temp
chili & sugarChyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;) A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne! CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa) wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. ~300g mąki pszennej ~3/4 szklanki cukru ~35g świeżych drożdży ~150ml mleka, lekko podgrzanego(...)wyrobiać ok. 5 minut, im dłużej tym lepiej (ja wyrabiałam drewnianą łyżką w misce, ale można też ręcznie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. ~300-400g truskawek ~łyżka cukru Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z cukrem, odstawić. ~4 łyżki mąki ~2 1/2 łyżki masła ~2 łyżki cukru Składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę, odstawić. Gdy ciasto
chili & sugarSezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać :) Dżemu nigdy nie robiłam, to moje pierwsze podejście, które uważam za udane! Rabarbar i truskawki to świetne połączenie. Dżem jest słodki w sam raz, ani nie przesłodzony (za słodki dżem to coś strasznego!), ani nie za mało słodki. Już zaczęłam planować z jakich to jeszcze sezonowych owoców zrobię tego lata dżemy(...)trochę się ich nazbierało, więc i Wy szykujcie się na nawał dżemów i konfitur i może zróbcie już miejsce w piwnicy... ;) DŻEM Z RABARBARU I TRUSKAWEK przepis z moichwypiekow // 3 słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz' ~1kg rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na nieduże kawałki ~500g truskawek, umytych i pokrojonych na połówki ~sok z połowy cytryny ~szklanka
chili & sugarDopiero po drugim kawałku... :) Więc nie bójcie się eksperymentów :) Teraz przyszło mi na myśl, że to ciasto to taka drożdżowa wersja brownie! Tym bardziej polecam :) KAROBOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // blacha 25x20 cm ~380g mąki pszennej ~100ml mleka w temp. letniej ~30g świeżych drożdży ~2 jajka ~180g cukru ~100g masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~1 1/2 łyżki karobu(...)łyżka kakao (10g) ~300g truskawek (jeśli jeszcze gdzieś je znajdziecie :) jeśli nie, sprawdzą się również maliny :)) Zrobić zaczyn: drożdże wsypać do miski, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalać całość ok. 40ml mleka (w temp. letniej!), wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, wierzch posypać delikatnie mąką i odstawić na ok. 20 minut. Następnie do zaczynu przesiać pozostałą mąkę, karob
chili & sugarbyć :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie pasuje do wszystkich letnich owoców! Przygotujcie się też na kilka innych truskawkowych pyszności, bo przy ostatnich odwiedzinach babcia obdarowała mnie wiadrem truskawek :) FLAUGNARDE Z TRUSKAWKAMI przepis inspirowany tym // naczynie żaroodporne o śr.21cm ~300ml mleka (użyłam sojowego) ~130g cukru (użyłam trzcinowego) ~3 jajka ~łyżeczka mielonej wanilii ~szczypta soli ~120g mąki pszennej ~truskawki - użyłam(...)rozgrzać do 180*C. Mleko, cukier, jajka i sól dokładnie zmiksować blenderem. Dodać wanilię, przesiać mąkę i wymieszać. Połowę masy wylać do formy i zapiec przez ok. 5 minut. Truskawki pokroić i wysypać na podpieczony spód, zalać pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 1h, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie bardzo oblepiony masą trzeba jeszcze
chili & sugartaki na przykład truskawkowy dżem i przypomnieć sobie lato... :) P.S. Zapraszam po przepisy na inne dżemy - KLIK DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić(...)garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się na kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być
chili & sugar