truskawki - 19764 przepisów (strona:220/1318)

Wiosenna sałatka ze szparagami 114

idealnie sprzyja takim pomysłom ze względu na dostępność dużej ilości świeżych warzyw i owoców, z których można przygotować zdrowe dania. Poznaj przepis na lekką wiosenną sałatkę ze szparagów i truskawek. Jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie zajmie ci niecałe 10 minut! Składniki: szparagi – 10 sztuk truskawki – 8 sztuk kiełki lucerny – 50 g sok z cytryny(...)szparagami – przepis Pozbywamy się twardej części szparagów, następnie wrzucamy warzywa do garnka z wodą z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła i gotujemy przez ok. 4 minuty. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i czosnkiem granulowanym według uznania. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Dodajemy truskawki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką FIT 120

miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko – 1 żółtko – ½ łyżeczki cukru – szczypta soli Składniki na kruszonkę: – 30g erytrolu – 30g płatków migdałów – 30g mąki pszennej – 30g zimnego masła Dodatkowo: 300g truskawek CIASTO: Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy mąki, masło pokrojone na kawałki, erytrol, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy(...)objętość ciasta się podwoi (w przypadku użycia tylko mąki pszennej 650 wystarczy 30 minut). Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone truskawki. KRUSZONKA: Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut

Be Fit Be Strong
Sernik na zimno z kaszą jaglaną 110

jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. [:Listonic] Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 100 gr ciastek czekoladowych 30 gr rozpuszczonego masła 1 łyżka(...)kakao Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki. Masa: 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować

moj przepis na
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 113

czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną

moj przepis na
Sernik na zimno z kaszą jaglaną 108

jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. [:Listonic] Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 100 gr ciastek czekoladowych 30 gr rozpuszczonego masła 1 łyżka(...)kakao Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki. Masa: 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować

moj przepis na
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 113

czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód(...)tortownicy, ze spodem owiniętym folią spożywczą, o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia. Składniki na piankę truskawkową: 350 gr umytych i odszypułkowanych truskawek 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody Napęczniałą żelatynę bardzo delikatnie podgrzać, tylko tak aby się rozpuściła, dodać truskawki, zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać odłożoną

moj przepis na
Jogurtownik z pieczonymi truskawkami - sernik na zimno idealny dla dzieci 172

Ciasto idealne do weekendowej kawy - sernik na zimno na ciemnym spodzie. Różowa masa to jogurt grecki wymieszany z pieczonymi truskawkami i żelatyną, a spód - pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i gorzkim kakao. Idealne połączenie smaku 😋 Poniższy sernik możecie podać dzieciom jak i osobom, które ograniczają cukier. Na ciasteczkowy spód polecam użyć herbatników bez cukru (np. z firmy Ania(...)tarty): ciemny spód 200 g herbatników bez cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g (1/2 kostki) roztopionego masła różowa masa 2 opakowania jogurtów greckich (800 g) 1 opakowanie mrożonych truskawek (450 g) 6 łyżeczek żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 łyżki płynnego miodu (do smaku) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z gorzkim kakao

Ugotować
Granita truskawkowa 109

Truskawki, na ochłodę Lato, lody, włoska Ilość: 4 porcje Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Granita truskawkowa KRÓTKI OPIS przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: 500g truskawek 75 g cukru 75 ml wody 2 łyżki soku z cytryny listki mięty i kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Jak przygotować TYTUŁ(...)Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować ok 2 minuty. Powstały syrop odstawić do wystudzenia. Truskawki bez szypułek zmiksować z ostudzonym syropem i sokiem z cytryny. . Masę truskawkową przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po ok. 1 godzinie granitę przemieszać widelcem. Mieszanie powtarzamy co mniej więcej godzinę aż do całkowitego zamarznięcia granity. Zamarzniętą rozłożyć do szklanek

Pełny talerz
4 napoje na przeziębienie, które wzmocnią Twoją odporność 130

potas z soku pomidorowego witamina A z jarmużu i soku pomidorowego witamina B6 z soku pomidorowego witamina C z jarmużu i soku pomidorowego witamina K z soku pomidorowego Truskawka i mango Składniki: 2 szklanki posiekanych truskawek jedno dużo mango, jeśli chcesz, możesz je posiekać i włożyć do zamrażarki 1 grubo posiekana marchewka jedna obrana pomarańcza szklanka mleka migdałowego Przygotowanie: umieść(...)uzyskasz gładką konsystencję koktajlu spróbuj smoothie, jeśli uznasz, że jest zbyt gęste, to możesz dodać więcej mleka Napój bogaty w: wapń z mleka migdałowego mangan i potas z truskawek witamina A z mango i marchwi witamina C z truskawek, mango i pomarańczy witamina D i E z mleka migdałowego Materiał partnera. Artykuł 4 napoje na przeziębienie, które wzmocnią Twoją odporność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych 105

Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser, łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Świetny na ciepło, jak i na zimno. Zasmakował wszystkim, którzy próbowali, włącznie z moją dwuletnią córcią 🙂 Polecam spróbować! Składniki nadzienia: 450 g truskawek umytych i pokrojonych(...)masła Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . W naczyniu do zapiekania (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm) wymieszać pokrojone na kawałki truskawki i rabarbar. Polać miodem (w zależności od kwaskowatości owoców oraz własnych preferencji wlewamy 1/3 szklanki lub 1/2 szklanki miodu) . Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką

Moja Delicja
Truskawkowe smoothie z bananem, natką pietruszki i mlekiem kokosowym 113

koktajl jest świetny dla dzieci, które omijają zieleninę szerokim łukiem 🙂 Koniecznie wypróbujcie! Składniki truskawkowego smoothie: 100 g mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek + kilka do ozdoby 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru listki świeżej mięty do ozdoby Przygotowanie truskawkowego smoothie: Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać umyte(...)listki natki pietruszki, banana pokrojonego w plastry, umyte i przekrojone truskawki. 100 g mleka kokosowego mała garść listków świeżej natki pietruszki pół banana 300 g truskawek Dodać miód, sok pomarańczowy i starty świeży imbir. 1 łyżeczka miodu pół szklanki soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru Dokładnie wszystko zmiksować. Przelać do szklanek, ozdobić kawałkami truskawek i listkami mięty. Czytaj więcej

Moja Delicja
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 127

herbaty Earl Grey , w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał(...)taka Wam za pierwszym razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę 🙂 Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można upiec z parodniowym wyprzedzeniem i przechowywać

Moja Delicja
Pianka truskawkowa 164

łyżka cukru pudru 4)        galaretka truskawkowa (taką na 500 ml wody) 5)        truskawki (według uznania) 6)        borówki i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1.   Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć(...)Truskawki kroimy na małe kawałki. 3.   Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru    przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy

Na kulinarnym poligonie
Ciasto jogurtowo-czekoladowe 111

Sezon truskawkowy za nami, ale udało mi się kupić jeszcze łubiankę pięknych słońcem pachnących truskawek. Dlatego dzisiaj proponuję Wam ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi truskawkami, można je zrobić także z mrożonych owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowo-czekoladowe Składniki 200 g herbatników 30 g gorzkiej czekolady 50 g masła 3 łyżki żelatyny 600 g jogurtu greckiego(...)łyżek cukru pudru 150 g truskawek świeżych lub mrożonych Instrukcje Ciasteczka blendujemy dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, po kilku minutach kiedy napęcznieje dolewamy gorącą wodę 1/3 szklanki i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Deser truskawkowo-jogurtowy 106

Sezon na truskawki w pełni dlatego dzisiaj zapraszam Was na lekki truskawkowy deser. Zrobienie go nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt wizualny i smakowy jest godny polecenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser truskawkowo-jogurtowy Składniki Biszkopt: 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 450 truskawek 1 szklanka(...)masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Rozsmarowujemy w tortownicy (ja użyłam tortownicy średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Uwaga żeby nie spalić. Truskawki blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie odcedzamy na sitku. Z upieczonego wcześniej płatu biszkoptowego wycinamy koło przykładając miskę. Moja

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania