Jeśli macie ochotę na dobre a zarazem szybkie ciasto z truskawkami to polecam ten przepis. Pyszne, pulchne ciasto z dodatkiem maślanki, na wierzchu truskawki i kruszonka. Przygotowanie ciasta zajmie nie więcej niż 15 minut+ 1 godzina pieczenia. Ciasto gotowe do krojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie(...)szklanki) mąki pszennej * 200 g (1 szklanka) cukru * 110 ml (1/2 szklanki) oleju * 220 ml (1 szklanka) maślanki naturalnej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 400 g truskawek Kruszonka: * 100 g mąki * 50 g cukru * 50 g masła Wykonanie: Do miski wbić jajka, wlać olej i maślankę, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać pozostałe sypkie składniki, wymieszać. Ciasto przelać do kwadratowej blachy
Zrób to smaczniesypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 cukier(...)szklanka oleju - 3/4 szklanki letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję
Kuchnia z widokiem na ogródDzień dobry :-) Sezon na truskawki trwa, szkoda że jeszcze chwilkę i będzie się kończył. Póki co trzeba korzystać :-) Ja dziś mam dla Was propozycję ciasta z masą i truskawkami właśnie. Jest pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżeczki(...)tarce o drobnych oczkach. 3. Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń, jak składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki 1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-) Przełożenie
kruche babeczkimożna upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Mazurek można udekorować truskawkami, które świetnie pasuję do zielonej herbaty lub użyć maleńkich bezików i blanszowanych migdałów. Można dodatkowo zostawić odrobinę białej czekolady z herbatą i również udekorować nią wierzch mazurka. Jeśli lubicie desery(...)jajko 2 łyżki śmietany Składniki na krem 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 łyżka herbaty Matcha 100 ml śmietany 30% zimna Dodatkowo do przybrania 10 sztuk truskawek 10 sztuk bezików opcjonalnie 1/2 szklanki migdałów blanszowanych opcjonalnie Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę
SprawdzonaKuchnia.plokolicznych warzywniakach (wciąż jeszcze nie +) spotykam ostatnio kartki z napisem -"truskawki polskie bardzo słodkie". Cóż, trzeba chyba w takim razie zdefiniować na nowo pojęcie słodkości... (o polskości nawet nie wspomnę). Nad nasze chłodne morze wszystko przychodzi z opóźnieniem i na porządne truskawki przyjdzie jeszcze trochę poczekać, a na pewno na te najlepsze na świecie - kaszubskie. Tymczasem takie, jakie są, świetnie(...)zauważy... ;) Może się ucieszy. ;) PS2 Dawidzie, dzięki za inspirację i nie ustawaj w kuchennych zabawach (cokolwiek można mieć na myśli). ;) Składniki: ulubiony makaron (około 200 g suchego) 500 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego (mały kubek) 2 łyżki brązowego cukru skórka otarta z 1/2 cytryny około 20-30 listków świeżej mięty Wykonanie: 1/4 truskawek pokroić w plasterki. Pozostałe owoce umieścić
zadanie-gotowanieSzybki w przygotowaniu, pachnący wanilią budyń na bazie kaszy jaglanej ze świeżymi truskawkami to świetna propozycja zdrowego deseru z owocami, która sprawdzi się również w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: 250g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki wody 1 laska wanilii szczypta soli 3 łyżki miodu 300g truskawek (mogą być mrożone) Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną przelać(...)minut. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do blendera kielichowego dodać 1 łyżkę miodu i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków. Pozostawić o wystudzenia. 3. Truskawki i 2 łyżki miodu przełożyć do blendera i zmiksować na mus. 4. Na wierzch wystudzonego budyniu wylać mus z truskawek i udekorować truskawkami
Szalona Kuchnia EwelinyKrólowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi, jest warta grzechu . Drukuj Tort bezowy z truskawkami Przygotowanie: 4 hrs Wielkość: 8 porcji Kalorie (porcja/sztuka): 294 kcal Składniki beza 6 białek (wielkości L) 200 g drobnego cukru szczypta soli krem 250 g mascarpone(...)kajmaku owoce 200 g truskawek dodatkowo 20 g płatków migdałów (opcjonalnie) Instrukcja beza Białka wlej do miski, dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia narysuj okręgi (u mnie o średnicy 21 cm). Następnie rozprowadź bezę i uformuj
Przepisy na widelcuChrupiące, lekkie gofry z orzeźwiającymi truskawkami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Składniki: Gofry: 2 jajka 340g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Frużelina truskawkowa: 200g truskawek 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej Dodatkowo: bita śmietana kilka truskawek Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około
Szalona Kuchnia Ewelinynadzieniem sezonowych i świeżych owoców. Banalna w przygotowaniu tarta, do której nie potrzebujesz formy a nierówny wygląd brzegów jest wręcz wymagany. Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i truskawkami to świetny pomysł na szybki deser z kruchego ciasta z dodatkiem owoców. Galette z truskawkami, morelami i śliwkami SKŁADNIKI: 2 i ½ szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki bardzo zimnej wody(...)zimnego masła szczypta soli 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania brzegów tarty OWOCE W SYROPIE: 400 g owoców, u mnie mix: posiekane morele, śliwki i truskawki, mogą być maliny, jagody, jabłka, gruszki 3 łyżki miodu 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru waniliowego opcja: 4 truskawki posiekane oraz kilka listów świeżej mięty
Zasmakuj KuchniKruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem – Zapraszam na nowe, kruche ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką. Bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, pyszne. Część rabarbaru zastąpiłam truskawkami i powstało wspaniałe połączenie. Jeśli nie mamy truskawek można użyć samego rabarbaru. Ciasto jest proste w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)waniliowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta) 5 + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg) 500g rabarbaru 200g truskawek (można zastąpić rabarbarem) Przygotujemy rabarbar: 1. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Przygotujemy budyń: 2. Do rondelka
Mała CukierenkaSkładniki: makaron świderki 1 opakowanie, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżka, woda 4 litry truskawki świeże 1 kg, cukier puder 6 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt naturalny 760 gram 2 opakowania Makaron świderki lub inny jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie z olejem, po ugotowaniu odcedzić na durszlak i przelać zimną wodą, odcedzić dobrze z wody. Truskawki(...)obrać, szybko opłukać zimną wodą, wsypać do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wlać jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować ma mus. Podawać makaron polany truskawkami - najlepszy makaron z truskawkami z jogurtem, idealne danie na podwieczorek , na kolację, bardzo lubimy zwłaszcza przy świeżych truskawkach..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna. W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon(...)teraz! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 270 g * cukier puder – 70 g * masło – 120 g * żółtko – 3 szt NADZIENIE: * rabarbar – 300 g * truskawki – 200 g * cukier – do posypania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem
Ostra na SłodkoNiedługo rozpocznie się sezon na truskawki - moje mają cudne kwiatki już. Tymczasem udało mi się kupić piekne i niedrogie truskawki i z tego powodu powstała ta tarta - ciekawa, smaczna i zupełnie inna niż moje dotychczasowe. Do pieczenia użyłam formy termisil - jest świetna do tart, szczerze polecam. Zapraszam:) Migdałowo-czekoladowa tarta z truskawkami - 100g mąki ziemniaczanej - 100 g zmielonych migdałow(...)gorzkiej czekolady - 150g mąki pszennej - 300g masła lub margaryny - 100g cukru pudru - truskawki - galaretka Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Dodajemy zimne masło, startą na malutkich oczkach tarki czekoladę i cukier puder i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy do tarty - u mnie średnica 28cm
Kuchnia Pełna EmocjiPyszne lody dla wszystkich smakoszy - nawet dla najmłodszych. Jeśli macie słodkie truskawki to nawet nie trzeba dodawać cukru - jedyna wada- jak nie ma się maszynki do lodów tak jak ja - to trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby je zrobić . Muszę sobie sprawić jakąś sorbetnicę czy maszynkę do lodów :) Zbliżają się podobno upały więc zapraszam :) Lody truskawkowe - 300g truskawek - 300g jogurtu naturalnego(...)typu greckiego - 250ml śmietany 30% - ew. cukier puder do smaku - garść listków świeżej mięty Truskawki myjemy i obieramy z zielonych szypułek. Miętę drzemy na kawałeczki a następnie miksujemy z jogurtem i truskawkami na gładką masę- jeśli truskawki są kwaskowate dodajemy cukier puder- do smaku. Jeśli są słodkie to rezygnujemy z cukru. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy wszystko delikatnie
Kuchnia Pełna Emocjipieczenia Poncz - 1 kieliszek słodkiego likieru wiśniowego lub truskawkowego z wodą ( możecie dodać też kompot truskawkowy jak chcecie bez alkoholu) Krem truskawkowy - 300 g masła miękkiego - 200 g truskawek - 200 g cukru pudru ( mniej jeśli macie słodkie truskawki) - 1 kieliszek ( 25g) mocnego alkoholu Do tego krem krówkowy ( jednej ze znanych firm)+ mleko do jego wykonania, świeże truskawki, troszkę lisków mięty(...)czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy go na dwie lub 3 części ( ja miałam 3) Miękkie masło dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy zmiksowane truskawki. Krem krówkowy robimy według opisu na opakowaniu. Biszkopt skraplamy ponczem, układamy warstwę masy truskawkowej przykładamy drugim biszkoptem, znów masa truskawkowa plus świeże truskawki , znów przykrywamy biszkoptem. Dociskamy delikatnie. Na wierzchu
Kuchnia Pełna Emocji