pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku(...)niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus. U mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać
Kuchnia Danusinadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy(...)pojawiają się truskawki za małe pieniądze, któe kupujemy wtedy w hurtowych ilościach. Desery są pyszne, delikatne, bardzo lekkie, na bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesień za oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku(...)cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek(...)konsystencji. W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny. Dżem truskawkowy Składniki: 1100g truskawek (po odszypułkowaniu) 330g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: - truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych
Smakołyki Berenikifrużeliny natchnęła mnie Marzenka z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Z racji iż staram się ograniczać wykorzystanie cukru w mojej kuchni - wypracowałam zmodyfikowaną recepturę niskosłodzoną . Zestawiłam dodatkowo słodki smak truskawek z kwaskowatą skórką cytryny . Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii . Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą(...)będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny 2 łyżeczki pasty waniliowej - można zastąpić dużym cukrem waniliowym 32g (wtedy o tyle mniej normalnego cukru) 3 łyżki
Grunt to przepis!Wiosna to okres kiedy często jest już ciepło i szukamy orzeźwienia. Jednym z pomysłów na ochłodę mogą być domowe lody. Tym razem przygotujemy je o smaku truskawki, borówki i banana. Jednak aby sobie to wszystko ułatwić wykorzystamy wyciskarkę wolnoobrotową, która wydobędzie z owoców wszystko to, co najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dlaczego Humron H300? Humron H300 to wycisakarka, która ma innowacyjny(...)radę przygotować w nim lody, czy faktycznie można przygotować w nim pyszne lody w sposób szybki, łatwy i przyjemny? Składniki na lody 50g mleka skondensowanego 200g borówek 300g truskawek 3 banany Dodatkowo potrzebujemy foremki do lodów. Kupicie je w popularnej sieciówce. Lody truskawka – borówka – banan – przygotowanie z wykorzystaniem Humron H300 Zaczynamy od umycia borówek i truskawek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wilgotnego brownie i czekoladowymi wiórkami w masie serowej to idealny deser na chłodniejsze letnie dni, popołudniowy odpoczynek przy ulubionej kawie, czy połaskotanie podniebienia wszystkich czekoladoholików :) Do tego świeże, soczyste truskawki, które teraz niosą w sobie najwięcej słońca i rozkosznej lekkości, która równoważy lekko dekadencki charakter ciasta. Kilka prostych składników połączonych w jeden, pyszny deser, który przyjemnie rozpływa się w ustach(...)przyjemnie chłodzi podniebienia, to coś, co tygryski lubią bardzo mocno ;) Rozpuszczajcie zatem czekoladę i krójcie truskawki, niech lato rozpłynie się w czekoladowych uniesieniach! :) Sernik straciatella z truskawkami na spodzie brownie Potrzebujesz Brownie: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru Masa serowa: 650g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 6 łyżek mleka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLekki deser na zimno z kakao i dużą ilością truskawek! Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Składniki: 400 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki erytrytolu (można zastąpić cukrem), 2 łyżeczki żelatyny, 400 g truskawek Przygotowanie: Truskawki rozdrabniamy - można za pomocą blendera - ale nie na gładką masę - muszą być wyczuwalne kawałki owoców. Do żelatyny dodajemy 100 ml gorącej wody - rozpuszczamy, studzimy(...)Dodajemy połowę do truskawek - mieszamy. Odkładamy 2 łyżki jogurtu, do pozostałej części dodajemy, kakao, słodzidło oraz pozostałą żelatynę - dokładnie mieszamy. Do dużej szklanki lub pucharku przekładamy kakaową masę, następnie jogurt. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut, następnie powoli przekładamy truskawki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziło.. Możemy na wierzch dodać kilka czereśni
Lena GotujeCiasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną na wierzchu. Prosty i smaczny deser z kilku podstawowych składników, i bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy zaledwie 20 minut i do lodówki - pozostaje tylko czekanie, aż masa stężeje. Deser w smaku jest(...)czasu i chęci na eksperymenty to zachęcam zrobić tradycyjną bitą śmietanę z kremówki. Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa jogurtowa: 500 g jogurtu greckiego 500 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 200 ml śmietanki 30% (lub mleka 3,2%) 1 łyżka cukru pudru garść truskawek Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko
Kuchnia MagdaLenymamy lato, zaraz wakacje, a to okoliczności idealne do przygotowania sernika na zimno. Bo przy takiej pogodzie nie odważyłabym się włączać piekarnika. A do tego zostałam obdarowana bardzo urodziwymi truskawkami prosto z pola, więc nie było odwrotu, trzeba było przygotować z nich coś pysznego. Padło więc na sernik na zimno. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu(...)Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty (około 100 g) galaretka truskawkowa truskawki (około 600 g) Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na pół. Na dnie tortownicy dookoła brzegu układamy połówki truskawek, a na pozostałej powierzchni układamy biszkopty. Mleko gotujemy, zestawiamy
Smakowity Blog Kulinarnylekkiej i wspaniałej sałatki przychodzę do Was w ostatni dzień Wiosny :) W roli głównej występują zielone szparagi, których sezon powoli się kończy, a obok nich wdzięczą się soczyste, słodkie truskawki i kawałeczki kruszonej fety, której wyrazisty smak podkręca smaki. Całość ułożona na gniazdku ze świeżych sałat, połączona truskawkowym sosem vinegret jest idealną opcją na letni lunch, obiad, czy kolację. Szybka(...)łatwa, świeża i przepyszna! Można zajadać samą, z czosnkowymi grzankami lub podać do grilla. Dopóki są jeszcze szparagi, a truskawki mają swój najlepszy czas warto zatopić się w tym połączeniu i rozkoszować przełomem pór roku w każdym kęsie :) A jeżeli macie ochotę na niecodzienny dodatek - posypcie sałatkę kilkoma płatkami piwonii. Pyszka! :D Sałatka ze szparagami i truskawkowym vinegret Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTruskawkowe szaleństwo trwa i u mnie truskawkowy szał. Powstało takie ciacho z tego co miałam pod ręką. Bez pieczenia na herbatnikach, z dużą ilością truskawek i masą budyniową. Po prostu pycha :) składniki: masa budyniowa 2 duże budynie bez cukru (na 3/4 l mleka) 5 łyżek cukru 1,1 l mleka 200 g miękkiego masła masa tuskawkowa 600 g truskawek(...)jogurtu naturalnego 2 galaretki truskawkowe 400ml gorącej wody oraz ok 400 g herbtników, u mnie kakaowe 450 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody Ugotować budyń. Do garnka wlać połowę mleka i dodać cukier, zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyniowy proszek. Wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i porcjami dodawać
Monia miesza i gotujeOrzeźwiający owocowy smoothie jest niezastąpiony w upały dzień. Ten z truskawek i wiśni jest przepyszny i ma piękny głęboki kolor, a do tego jest pełen witamin. Składniki: (na dwa koktajle) 250g truskawek 250g wiśni Łyżeczka miodu z mniszka (lub pszczelego) 200ml soku jabłkowego mały jogurt naturalny Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Truskawki kroimy na 2 lub 4 części. Wiśnie drylujemy(...)miksujemy na gładko z sokiem jabłkowym i jogurtem. Następnie dodajemy truskawki i miksujemy tylko chwilkę aż truskawki się rozdrobnią. Dosładzamy do smaku miodem. Lód kładziemy na suchej ścierce i rozdrabniamy uderzając tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Dodajemy do dzbanka miksera i miksujemy tylko chwilkę tak aby pozostały małe kawałki lodu. Serwujemy zaraz po przygotowaniu
Pyry na GazKlasyczna tarta z budyniem i truskawkami to propozycja na słodki deser na kruchym spodzie, ze świeżymi, słodkimi, polskimi truskawkami. Szybki i bardzo prosty deser. W tym przepisie sami zrobimy budyń, ale jeśli chcecie możecie skorzystać z takiego kupionego, z torebki. Przepis na Tartę cytrynową na kruchym cieście Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 90 g masła(...)domowy budyń 300 ml mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 żółtka 50 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 60 g serka mascarpone Dodatkowo 400g truskawek Kruche ciasto – przepis Mąkę przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto zacznie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Beza z mascarpone i truskawkami to przepyszny deser idealny na upalne dni, który szczególnie polecam dla wielbicieli słodkości. Wszystkie składniki deseru doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk. Taka beza najlepiej smakuje z ulubionymi, najlepiej kwaskowatymi owocami. składniki na bezę o średnicy 20 cm beza 5 białek 250 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu(...)soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masa 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu ( 9 g ) dodatkowo 300 g truskawek przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę ( ale nie za sztywną ) następnie małymi porcjami ( po 1 łyżce ) dodajemy cukier, cały
Smakowite Dania