truskawki - 19264 przepisów (strona:140/1285)

Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 149

długo. I właśnie w takie dni budzi się we mnie chęć do życia. Chęć do eksperymentowania i tworzenia nowych kompozycji smakowych. Takich właśnie jak ta dzisiejsza- sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną. Połączenie świeżych truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi owocami jak truskawki(...)Czekam na Wasze opinie i komentarze. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: mix sałat ( karbowana, dębowa) 3 plastry szynki prosciutto 4 truskawki płatki grana padano 3 orzechy włoskie oliwa extra virgin redukcja balsamiczna świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy mix sałat. Truskawki kroimy na cztery części. Na sałacie układamy plastry szynki

kulinarnyJa
Brownie z truskawkami 153

Słodko, czerwono, soczyście - truskawki! Nie, wcale nie mam ich dość. Poza sezonem raczej ich nie jadam. Upiekłam wczoraj brownie wg przepisu Nigelli i wrzuciłam truskawki do środka. Wyszło pysznie. Zastanawiam się nad powtórzeniem tego przepisu z dodatkiem odrobiny chilli.  W tajemnicy dodam, że miałam nadzieję zawalczyć o nagrodę w postaci książki Baking Style, Lisy Yockelson , którą można wygrać(...)kulinarnej zachęcam do przejrzenia jego portfolio. Fragment książki, z kolei, możecie podejrzeć na  Amozon'ie . Nie wiem jak Was, ale mnie trochę przeraził wszechogarniający róż :) Składniki: 15-20 truskawek 65g kakao 160g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody 4 jajka 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego 150g masła 250g drobnego cukru 150g mlecznej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki cukier

W kuchni wieczorem
Torcik truskawkowy 163

Uwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy. Składniki : 4 białka 3 żółtka 150 g cukru Łyżka oleju(...)mąki pszennej dodatkowo: 3 szklanki truskawek 150 ml jogurtu 2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody 200 g truskawek + 200 ml śmietanki 30% do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką

Słodkie Przyjemności
Truskawki zapiekane w koglu-moglu 107

może nie do końca lenistwie. Czas powoli zabierać się za jego całkowite ogarnianie :) Ale oczywiście chętnie, małą chwilkę spędzę w kuchni. Przygotuję szybki letni deser do popołudniowej lemoniady. Truskawki zapiekane w koglu-moglu to klasyczny, szybki deser do przygotowania w pięć minut. Zamiast truskawek można użyć oczywiście inne sezonowe owoce. Sama słodycz! Zapraszam, częstujcie się :) " Składniki : 1/2 kg truskawek(...)żółtka  100 g cukru Sposób przygotowania: Truskawki myjmy, osuszamy, a następnie odrywamy szypułki. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do kokilek, tak aby zapełniły naczynia do ich wysokości. Do wysokiego naczynia wbijamy żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier. miksujemy na najwyższych obrotach, do momentu rozpuszczenia się cukru. Przygotowanym koglem moglem zalewamy truskawki, które następnie wstawiamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 144

blogowe 3 urodziny. Na spotkanie zrobiłam dwie babki, na które przepisy na pewno niebawem pojawią się na blogu, jednak największą przyjemność miała sprawić moim znajomym dzisiejsza, wykwintna beza z truskawkami - przyznam szczerze, że truskawki, jak na zagraniczne, były bardzo smaczne. Nazywam ją wykwintną bezą, ponieważ nadaje się na różnego typu przyjęcia, jest stonowana w smaku i bardzo urodziwa. Dzięki połączeniu(...)cukru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 500 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka naturalnego - nie solonego 0,5 kg truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Ostatnim krokiem jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z cukrem pudrem i dodawanie tej mieszanki

Słodkie Przyjemności
Przepisy na słodkości 2193

Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe  Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkami Ciasto św. Jakuba Ciasto kruche z brzoskwiniami  Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem Ciasto kruche z morelami Ciasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką(...)Ciasto kruche z rabarbarem Ciasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto Shrek Ciasto tortowe Ciasto truskawkowo-kawowe Ciasto Zebra Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką Ciasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniem Ciasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodami Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Serniczki truskawkowe w pucharkach 142

ciastek digestive  350 g kremowego serka białego 4 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji Sos truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Nie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny(...)deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało mi się kupić kilka truskawek świeżych, ponieważ bez tego nasze serniczki w pucharkach nie byłby w pełni wykończone. Ciastka dokładnie pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem. W osobnej misce przygotować

Świat Domowej Kuchni
Rolada bezowo-truskawkowa 219

Składniki: 400-450 g truskawek 150 g cukru pudru 18 g żelatyny 50 ml wody kilka kropli soku z cytryny 750 ml śmietanki 30% UHT 5 białek 280 g cukru 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej świeże truskawki do dekoracji Nie ma chyba nic lepszego od połączenia delikatnej bezy, lekko chrupiącej z wierzchu z puszystym jak obłoczek musem truskawkowo - śmietanowym. Taki(...)rozsmarować na nim ubite białka (zostawić 1 cm odstępu od brzegów papieru) (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 minut. Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder zmiksować na mus, dodać do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę

Świat Ciasta
Koktajl truskawkowy 148

Polecam przepis na koktajl truskawkowy. Idealny na ciepłe, letnie dni. Jest bardzo łatwy, ale smakuje cudownie :) Tutaj najważniejsze są truskawki, dlatego postarajmy się, żeby znaleźć truskawki wysokiej jakości :) SKŁADNIKI: 200 g truskawek (kilka zostawić i pokroić w ćwiartki) pół szklanki mleka łyżka cukru WYKONANIE: Ja zrobiłam koktajl w robocie. Szybciutko i wygodnie :) Truskawki dajemy do robota, miksujemy na gładką masę(...)Dodajemy mleko i cukier. Następnie kroimy kilka truskawek. Porcjujemy koktajl i dodajemy pokrojone truskawki

Serce zamknięte w formie pyszności
Pitaja najpiękniejszy owoc świata. 114

Pitaya - the finest fruit in the world. Składniki. 1 pitaja 200g truskawek 1 łyżka syropu klonowego Wykonanie. Owoc pitaji przekroić na połowę. Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki". Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami. Do tego syrop klonowy. Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek. Szaszłyk z meksykańską pitają. Składniki. 1 owoc pitaji 8 pomidorów koktajlowych 50g sera pleśniowego listki(...)końca patyczka. Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach. Egzotyczna sałatka z pitaji. Składniki. 1 pitaja 1 karambola 100g jogurtu greckiego 100g truskawek Wykonanie. Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo. Karambolę pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki. Na talerz położyć łyżkę jogurtu, plastry pitaji

Kulinarny karnet Christophera
Frużelina truskawkowa babci 157

Frużelina jest dla mnie wspomnieniem lata z dzieciństwa. To słoiczki zamknięte z pysznymi truskawkami w pysznej zalewie. Uwielbiam ten smak :), a robi się ją bardzo szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej(...)laski wanilii sok z dużej cytryny 1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować, a następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.2. Do dużego rondla wlewamy wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania. 3.Do gotujących się truskawek

Apetyczna babeczka
Sernik na zimno z musem truskawkowym 183

pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy  sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku(...)niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus. U mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać

Kuchnia Danusi
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1127

nadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy(...)pojawiają się truskawki za małe pieniądze, któe kupujemy wtedy w hurtowych ilościach. Desery są pyszne, delikatne, bardzo lekkie, na bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 300

Jesień za oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku(...)cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem truskawkowy 288

Dżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek(...)konsystencji. W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny. Dżem truskawkowy Składniki: 1100g truskawek (po odszypułkowaniu) 330g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: - truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych

Smakołyki Bereniki