truskawki - 19264 przepisów (strona:138/1285)

Truskawkowego szaleństwa cd. 130

już dawno widnieje na fanpage, zostałam w pełni zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnie , lekko go tylko przerobiłam. Składniki (tortownica 19cm): 0,5 kg truskawek plus truskawki do wyłożenia brzegów i góry 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie 0%) 3 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku około 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 4-5 łyżek(...)crunchy z czekoladą lub naturalnego  Sposób przygotowania: Wnętrze tortownicy dokładnie owijamy folią spożywczą na spód wysypujemy crunchy obrane i umyte truskawki miksujemy na mus, dodajemy do nich jogurt i dosładzamy wg. smaku żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku (ja gotowałam na małym ogniu, aż się całkiem nie rozpuściła) dodajemy lekko przestudzoną żelatynę (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wykwintne ciasto z truskawkami 213

Wszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji  "Milion Smaków Truskawek" Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 250 g cukru szczyptę soli 4 jajka 500 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)Krem "biała dama": 2 śmietany 30% 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy

Salonik smaków
Tartaletki z budyniem i truskawkami 176

wrażaniem ciasta kruchego, z którym robiłam C iasto z rabarbarem . Postanowiłam wykorzystać ten przepis do tarteletek i wyszły przepyszne. Myślę, ż e to jeszcze nie koniec inspiracji z truskawkami w tym roku. P.S. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale nie miałam 13 foremek, więc zrobiłam ciasteczka i posmarowałam dżemem... i nie muszę pisać kto jej zjadł :) ale spokojnie możecie zrobić(...)przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu , dodatkowo do zimnego mleka dodajmy masło. Jeszcze gorący budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką z truskawkami i wkładamy do lodówki na całkowite stężenie. Dodatkowo można dodać listki mięty . Ż elka truskawkowa: 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/2 szklanki wody 30 dag truskawek   Truskawki kroimy na mniejsze

Delicious Titbits
Koktajl mocno truskawkowy 147

Sezon na truskawki już się rozpoczął i najłatwiej jest wykonać z nich pyszny koktajl. Co prawda nic wyszukanego, ale pyszne i zdrowe. Jeśli truskawki są bardzo słodkie proponuję robić z kefirem lub maślanką, jeśli kwaśniejsze to ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 500 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany (schłodzone) 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego(...)miodu lub cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek. Do blendera włożyć truskawki, cukier, sok z cytryny, jogurt i dokładnie zmiksować. Ilość cukru dobrać indywidualnie do swego smaku. Dodatek soku z cytryny sprawia, że kolor jest intensywniejszy. Koktajl rozlać do szklanek, można udekorować cieniutko pokrojoną truskawką lub listkami świeżej mięty

Kuchcik gotuje
Sojowo waniliowy koktajl owocowy 151

Truskawki, ach truskawki... Gdy tylko mam dostęp do świeżych truskawek nie umiem się wprost opanować i tworzę z nimi najróżniejsze przysmaki. Dziś zapraszam Was na sojowo waniliowy koktajl owocowy. Oczywiście głównym składnikiem są truskawki :) Koktajl nadaje się zarówno dla małych, jak i dużych domowników. U mnie był doskonałym, bardzo szybko znikającym deserem. Spróbujcie. Składniki: 250 ml waniliowego mleka sojowego(...)świeżych truskawek 2 brzoskwinie opcjonalnie miód do smaku (ja pominęłam ze względu na słodkość owoców) Przygotowanie: Truskawki myjemy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy obrane i pokrojone brzoskwinie oraz mleko sojowe. Wszystko razem miksujemy. Próbujemy. Jeśli smak naszego koktajlu wydaje się nam mało słodki możemy dodać odrobinę miodu (po ewentualnym dodaniu miodu należy znów ponowić miksowanie). Przelewamy do przygotowanych szklanek

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 249

już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (składniki na formę 29x16 cm) Składniki na ciasto: - 500 gram mąki tortowej - 120 gram cukru - 30 gram świeżych drożdży - 150 ml mleka - 100 gram masła(...)jajka Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 80 gram cukru - 70 gram masła - około 300 gram truskawek Zaczynamy od zrobienia zaczynu do ciasta. Łączymy ze sobą: - łyżkę mąki, - łyżkę cukru, - 50 ml lekko podgrzanego mleka, - drożdże. Zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Uwaga! Składniki na zaczyn bierzemy ze składników podanych na ciasto (nie dodatkowo). Masło

Zgrabne Gotowanie
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 421

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi.  Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy.   Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem.   Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;) Jednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis(...)cukru  15 dag kokosu drobnego    Masa:  3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag)  400 ml śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)  Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne biszkopty  Czekoladowe motyle  Opłatkowe kwiatuszki  Posypki

Takie tam pichcenie
Truskawki w balsamico z serem Brie i bazylią 195

Taka przystawka/ sałatka z truskawek marynowanych w winegrecie na bazie octu balsamicznego będzie ucztą dla podniebienia dla smakoszy truskawek i miłosników wyrafinowanego smaku.Również wizualnie pieści oko.Specjalnie dodałam ciutkę czerwonego barwnika do winegretu aby zmienić jego brązowy kolor na czerwony i nie zepsuć nim czerwieni truskawek.Nie jest to oczywiście konieczne. Celowo wybrałam bazylię tajską a nie nasza rodzimą.Tajska bazylia(...)śladu.Jestem po raz kolejny pod wrażeniem jak łączenie smaków może nas zaskoczyć i stworzyć coś nowego i wyjątkowego. Bardzo wyrafinowana przystawka SKŁADNIKI na 2-4 przystawki: pojemnik truskawek kilka gałązek tajskiej bazylii 2-3 łyżki orzeszków piniowych 4 plastry sera Brie winegret: 2 łyżki miodu 2 łyżki dobreh jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena) 2 łyżki soku z limonki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Truskawki w zredukowanym balsamico,Rocherbaron,pisatcje na solonym karmelu 195

Pewnie dla niektórych take połączenie może wydawać się co najmniej dziwne.Ale pozory mylą i odwieczne truskawki w śmietanie z cukrem to wcale nie takie nazdeowsze danie. Od dawna jest wiadomo,że naturalną słodycz owoców podnosi odrobina soli lub wytrawny winegret słodko-słono-kwaskowy.Do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki i zdrowy lunch,przystawka lub deser gotowy. Poprzednim razem do truskawek(...)jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności. SKŁADNIKI na 2-4 porcje: 250 g (pojemnik) truskawek 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron) ok. 80 g rukoli 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego na karmel: 2-3 łyżki białego cukru 50 g pistacji

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta z truskawkami 79

Sezon na truskawki zmierza niestety ku końcowi, trzeba więc "łapac" resztki, póki jeszcze można. Ostatnie czasy sprawiły że nie bardzo miałam czas aby zając się przepisami sezonowymi, niestety sesja stała się ważniejsza, jednak stopniowo nadrabiam i mam kilka przepisów z truskawkami w roli głównej w zanadrzu. Czuwajcie, a tymczasem dzisiaj tarta z truskawkami...  Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki CIASTO(...)kilku miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut (można dodatkowo obciążyć ciasto np. fasolą aby nadto nie urosło). Na ciasto nakładamy krem i truskawki.  Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy mąkę

Kuchenne aromaty
Obłędny deser czekoladowy 121

pomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego   1/2 szklanki gorącej wody  sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości  dodatkowo  100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty

Wielki apetyt
Tort truskawkowy 403

szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku) Dodatkowo(...)truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej

Bullio
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 114

smaku kawy, czekolady i whisky. Składniki: (na 2 porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki wody 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 78% zawartości kakao(...)Nadzienie: około 2-3 truskawki Polewa: 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 55% zawartości kakao 10-20 ml kawy świeżo parzonej, espresso łyżka whisky- można zastąpić innym mocnym alkoholem łyżka miodu łyżka śmietany kremówki 30% Dekoracja: wiórki z deserowej czekolady, można je zrobić używając np. noża bądź obieraczki do warzyw. Dodatkowo potrzebne będą: szklanka do rozpuszczenia żelatyny, 2 miseczki

KreatywnePiny
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 159

fantastyczny przepis na deser z wykorzystaniem truskawek. Sezon na cudowne owoce w pełni, więc trzeba wykorzystać ten pyszny czas na maksa. My np na dzisiejsze śniadanko spożyliśmy naleśniczki z truskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu(...)słodyczą i aromatem truskawek. Sprawdźcie sami: Składniki (na średniej wielkości blachę): 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 30-40 dag świeżych, słodkich truskawek Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę

Kuchnia po mojemu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 477

masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru; 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g); 3 galaretki truskawkowe; 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek; 1 szklanka pokrojonych truskawek;   Wykonanie: Schłodzoną śmietankę lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając śmietanę dosypywać "Śnieżki" i całość ubić na sztywno. Następnie, cały czas miksując dodawać kolejno(...)serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania