truskawki - 19264 przepisów (strona:116/1285)

Jaglane brownie na niepogodę 199

wiarę. Głęboką. Szczególnie, że przy takiej pogodzie, tylko czekolada może sytuację uratować. A skoro ma być naprawdę obłędnie czekoladowo, zostaje tylko brownie... W lodówce miałam pudełeczko obłędnie pachnących truskawek (smak, niestety, aromatowi nie dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym ciastem skomponują się dobrze. Przypadkiem trafiłam na przepis na jaglane brownie u Kasi , i postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę(...)takiej z poprzedniego dnia, z obiadowych resztek na przykład.  Do musu truskawkowego dodałam kremu balsamicznego - kupiłam to cudo przy okazji poprzedniej wizyty w Polsce, i pomyślałam, że do truskawek pasować będzie (tak jak balsamiczny ocet). Nie myliłam się. To połączenie nieoczywiste, lekko wykwintne... Naprawdę dobre. Jeśli nie macie kremu, śmiało możecie zastąpić go octem balsamicznym (w nieco mniejszej ilości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy 160

Pyszny, mocno truskawkowy torcik, składający się z trzech warstw - truskawkowego musu, jogurtowo-truskawkowej pianki i spodu z musli z dodatkiem... oczywiście truskawek :) Całość obłożona jest chrupiącymi biszkoptami. Z podanych składników przygotujecie torcik o średnicy 19 cm .  Przepis pochodzi z książki 'Cukiernia Lidla'. Zapraszam do przygotowań!  Składniki na spód: 150 g truskawkowego musli, pokruszonego 1 łyżka cukru pudru(...)miękkiego masła Składniki na piankę jogurtowo-truskawkową: 250 g zmiksowanych mrożonych truskawek 200 g jogurtu naturalnego 200 ml śmietanki 30% 60 g cukru pudru sok z 1 cytryny 20 g żelatyny + 50 ml wody Składniki na mus truskawkowy: 200 g zmiksowanych mrożonych truskawek 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 20 ml wody 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny

My Culinary Art
Pianka truskawkowa na biszkopcie 163

Zbieram się już bardzo długo i oto w końcu nadeszła pora na pierwszy wpis. Oczywiście jak przystało w sezonie z truskawkami w roli głównej. Moje dziecko zaoferowało się, że przyniesie ciasto na piknik z okazji zakończenia roku w przedszkolu. Co zrobić, żeby smakowało rodzicom i podobało dzieciom, które jedzą oczami? Moja propozycja to Pianka truskawkowa na biszkopcie. Nie wymaga dużo(...)wysiłku, a do tego zawsze wychodzi. Jeżeli dzieci będą przy tym pomagać, to proponuję przygotować więcej truskawek niż jest w przepisie, bo szybko znikaja ;-) Biszkopt 3 jaja 120 g drobnego cukru skórka starta z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą prawie białą masę. Dodać skórkę

Pełny talerz
Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami 116

Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami   To danie kojarzy mi się z gorącym czerwcem - ponieważ w tym miesiącu są najlepsze truskawkami, a wysoka temperatura nie sprzyja, aby jeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym. Składniki: 200 g makaronu muszelki 300-400 g truskawek 50 g twarogu cukier lub miód(...)sól 1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. 2. Za pomocą blendera zmiksować połowę truskawek (dodając do nich trochę cukru bądź miodu), natomiast drugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą

Ugotować
Spaghetti truskawkowe 179

Mój mąż dzisiaj kupił mi truskawki. Wiem, wiem nie są to jeszcze nasze truskawki, ale ja tak bardzo je kocha, że już zaczęły gościć u mnie w domu. Najczęściej zajadam się samymi truskawkami bez żadnych dodatków, ale dzisiaj na kolacje postanowiłam zrobić sobie spaghetti truskawkowe. Piszę sobie, ponieważ tylko ja lubię truskawki w takiej postaci :) Składniki:     250g(...)truskawek     50ml słodkiej śmietanki     1 łyżeczka cukru (można dać więcej)     100g makaronu spaghetti     1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie:     Truskawki zmiksować razem ze śmietanką i cukrem. Makaron ugotować. Migdały uprażyć na suchej patelni. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami

Amatorka kuchenna
Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami 241

Pyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek, słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki. Koktajl truskawkowy z lodami okazał się tak dobry, że już nie możemy doczekać się powtórki, zważywszy, że akurat w jednym z dyskontów jest promocja na mrożone truskawki :) Polecam. Składniki: (2 porcje) 300 g truskawek mrożonych 200 – 300 g mleka 1 łyżka miodu(...)lipowego) 3 gałki lodów śmietankowych   Przygotowanie: W blenderze zmiksować truskawki z mlekiem i miodem ( mrożone truskawki nadają koktajlowi gęstości, więc dolej tyle mleka, aby koktajl uzyskał płynną konsystencję ). Dodać lody śmietankowe i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przelać do szklanek lub kieliszków. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami.   The post Truskawkowy shake – koktajl truskawkowy z lodami appeared

Moja Delicja
Czekoladowe żytnie placuszki z jogurtem, truskawkami i migdałami 122

siebie, ale zawsze staram się, aby już od patrzenia na nie było przyjemnie - nie mówiąc o jedzeniu! Dzisiejsze są przygotowane na bazie mąki żytniej oraz z wykorzystaniem mrożonych truskawek. Bon appetit! Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo(...)jogurt naturalny garść mrożonych truskawek kilka truskawek do dekoracji kilka sztuk migdałów  Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest

Chocolate Muffin Blog
Sernik z truskawkami i rabarbarem 125

Dalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same truskawki bez dodatków, ale nie byłabym sobą, jakbym nie wykorzystała ich do wypieków. Gdy zobaczyłam ten sernik u Kasi od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Jest pyszny, wilgotny i taki(...)Ciasto:   * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego masła * 2/3 szklanki cukru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej śmietany 18%   Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej * 50 g mąki ziemniaczanej   Warstwa serowa: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 3 pełne łyżki gęstej śmietany

dom-agi.pl
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 147

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko(...)tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy

Słodka Strona
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 146

sensem życia. Liczą się tylko te małe, najmniejsze drobinki. Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa(...)Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam na nie soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki.   Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady, jaką od nich dostałam w prezencie

KUCHARNIA
Deser z truskawkami i mascarpone 268

jakiejkolwiek masy, czy to kremu, czy ciasta użyjcie drewnianej, a nie metalowej łyżki. Mieszajcie delikatnie, żeby krem/ciasto było puszyste. Składniki (na 2 desery): 200 g mascarpone, ok. 200g truskawek, 4 ciastka gryczane (lub inne), 1 żółtko jaja kurzego, 1 białko jaja kurzego, 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego. Przygotowanie: 1) W niewielkiej miseczce ucieramy żółtko z cukrem, a następnie dodajemy mascarpone(...)dokładnie mieszamy, do powstania jednolitej masy. 2) Truskawki kroimy na pół lub w grube plastry (w zależności od wielkości truskawek). 3) Przygotowujemy dwa naczynia, w których układamy na dnie po jednym pokruszonym ciastku, a następnie warstwę truskawek. 4) Z jednego białka ubijamy pianę. i przekładamy drewnianą łyżką do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy. 5) Masę przekładamy na ułożone w naczyniach

Pełna Lodówka
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 186

szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do piezenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli krem 200 ml kremówki 1 serek waniliowy (u mnie Danon) truskawki balsamico opakowanie mrożonych truskawek 2 łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka dobrego octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej bazylii szczypta pieprzu PRZYGOTOWANIE Gofry Suche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaj(...)będzie od niej odchodziło). Masa Kremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy  - można do masy dodać cukier waniliowy jeśli ktoś woli aby była słodsza. Truskawki Lekko rozmrożone truskawki kroję na połówki. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję do niego cukier a następnie wrzucam pokrojone truskawki. Podsmażam około 4 minut - czas od czasu delikatnie mieszając. Pod koniec dodaję

Magiczna kuchnia Darii
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 386

blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też wychodzi świetna. Tort smakuje najlepiej następnego dnia, gdy przez noc postoi w lodówce. Dodatek likieru kokosowego nie jest konieczny, możecie(...)robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*: 5 jajek 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych) 3/4 szklanki cukru  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w minmimalnej ilości wody (około 2 łyżki) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody (około

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto budyniowe z truskawkami 308

ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych ( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ). Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego! Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis(...)delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką 603

Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy! Teraz będziemy szaleć ;) Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI(...)proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku

Ostra na Słodko