truskawka - 16921 przepisów (strona:844/1129)

Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 178

sycąca. Pełna smaku i orzeźwiająca jednocześnie. Taka oto sałatka raczyłam się wczoraj i dzisiaj. Kanapki nadal mi nie w smak (oprócz tych z masłem orzechowym i domową konfiturą z truskawek) i powstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb.  Ziemniaczana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 132

gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin     Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy sernik

Rozpustne gotowanie
Marchewka na gęsto. 141

Ostatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami. 156

tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym i owocami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 144

Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami .      Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa

Rozpustne gotowanie
Sernik jogurtowy pieczony. 193

drobniutko pokrojonej  kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego 150 g margaryny 4 żółtka NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 4 szklanki jogurtu o ulubionym smaku ( np. brzoskwinia, truskawka, malina) 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 5 łyżek mąki 1 łyżka  cukru waniliowego 120-130 g cukru (do smaku, w zależności jak bardzo słodki mamy jogurt) cukier puder

Rozpustne gotowanie
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 178

zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka

Rozpustne gotowanie
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 156

mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% owoce (u mnie jagody i małe truskawki) cukier puder do posypania      Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski, w środku robimy dołeczek. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy i wlewamy

Rozpustne gotowanie
Kompot z porzeczek. 134

mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca

Rozpustne gotowanie
Babeczki z owocami. 105

owocami: 2 jajka 50 g cukru 200 ml jogurtu owocowego 50 ml oleju 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g posiekanych owoców (u mnie truskawki z kompotu)      Białka ubijamy, gdy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, jogurt, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 145

połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki, ale dla mnie w takiej wersji zdecydowanie za słodka) 1 torebka budyniu

Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 147

Uwielbiam mój przydomowy ogródek. Szczególnie teraz, gdy zaczyna obdarzać nas swoimi plonami. Mamy chrupiące, świeże warzywa, słodkie truskawki i poziomki, a także aromatyczne zioła. W szklarni zaczynają dojrzewać pomidory i zawiązuje się papryka. Mam dostęp do niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam

Rozpustne gotowanie
Krewetki zatopione w masle z czosnkiem 92

Walentynki to na kolację afrodyzjaki - tym bardziej, że właśnie krewetki i truskawki uważane są jakie te najbardziej "romantyczne" :) Krewetki uwielbiam i mogłabym je jeść tonami, zatopione we własnym sosie,  na maśle z dodatkiem czosnku - smakują mi najlepiej - odpowiednio doprawione solą - swoim smakiem podbijają moje serce :) Krewetki na pewno zrobione w mało dietetyczny sposób - na dużej ilości masła

dlaSmaQ
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą 113

Były truskawki, były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka

Cynamonowe szczęście
Pełnoziarniste spaghetti z serem i owocami 167

rozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam czereśni, truskawek oraz borówek w różnych proporcjach) * syrop klonowy- do posłodzenia * świeża mięta- do ozdoby Makaron ugotować al dente. Owoce oraz ser pokroić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, dodać owoce, ser, polać syropem

Kraina Miodem Płynąca