truskawka - 16921 przepisów (strona:836/1129)

Zabajone 111

słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy) różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp Wykonanie : Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość wody (wystarczy na wysokość ok. 1 cm), garnek z wodą ustawić na najmniejszym gazie. Do miski przełożyć

cucinare
Płatki jaglane na mleku 122

szczęście są w Leclercu. Składniki na 2 porcje : 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek płatków jaglanych błyskawicznych 16 g cukru waniliowego owoce - u mnie truskawki i jagody goji Wykonanie : Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy kaszę oraz cukier. Zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu około 4-5 minut. Dodajemy owoce wedle upodobania. Smacznego

cucinare
Koktajl truskawkowy 129

Wszystkim wielbicielom wszelkiego rodzaju koktajli polecam przepyszny koktajl truskawkowo- bananowy:) Składniki na 4 porcje (2 osoby dorosłe i dwoje dzieci): 500 g truskawek 2 banany skórka otrarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z 1/3 cytryny duży kubek jogurtu naturalnego - około 350 g (używam gęstego jogurtu Bakomy) 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Wykonanie : Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Polecam:) Inspiracją

cucinare
Zdrowe czekoladowe ciasto 179

Dzisiaj pyszne, czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie - na pewno dobrze skomponuje się z truskawkami, malinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z mielonymi orzechami. Jeśli chodzi o kaloryczność, ciężko mi ją określić dokładnie, ponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały

Powiedz dietom nie
Galaretki pełne owoców - zdrowa słodycz 197

kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione smaki. W tym przepisie użyliśmy świeżego soku z jabłek i owoców marakui w kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej (ale mogą też być inne jagodowe, maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone

SzczyptaSmaQ
Omlet z owocami 106

każdą postacią dla mających ochotę na ciepłe śniadanie dla fanów omletów Składniki: 3 jajka łyżeczka cukru 2 łyżki mąki (może być pszenna lub kukurydziana) szklanka owoców (np. borówek, malin, truskawek, brzoskwiń lub innych) masło (do smażenia) jogurt lub śmietana do polania cukier puder do posypania  - opcjonalnie Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając

Mania Wypiekania
Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową 116

warto zamrozić ulubione owoce.   Dzisiaj przygotowałam koktajl z kolejnej porcji jeżyn, ostatnio, jak pamiętacie, zrobiłam sorbet jeżynowy z białym winem . Podczas gotowania na żywo zmiksowałam borówki amerykańskie z truskawkami i maślanką. Był już koktajl jeżynowy na maślance z płatkami owsianymi, a dzisiaj pora na odsłonę z owocową granolą! Było pysznie, chrupiąco i orzeźwiająco, a tego właśnie potrzebowałam. Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Crumble 101

stworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka ulubionych płatków owsianych najlepiej tropikalnych - suszone owoce typu papaja, kokos, ananas - możecie też użyć posiekanych migdałów i jagód goji  Naczynie

SMYKWKUCHNI
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 154

wygotowanych butelek. Nie tym razem. Tak przygotowany syrop możecie rozcieńczyć wodą mineralną lub sodową z lodem. Fajny jest też w mojito z jasnego rumu z miętą, limoną i truskawkami. Do drinka nie używam już wtedy cukru, a proporcje ustalam według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka

Karo in the Kitchen
Beza. Wszystko co najważniejsze 251

20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę

Karo in the Kitchen
Wódka infuzowana mango, z bazylią 171

infuzowany alkohol. Jako maniaczka mango w każdej możliwej postaci, po prostu nie mogłam się powstrzymać. I miałam rację. Wódka mango wyszła super! Pamiętacie pierwszą na blogu wódkę infuzowaną świeżymi truskawkami? Dokładnie tą samą metodą zrobiłam dwie kolejne butelki, tym razem nadając alkoholowi smak świeżego, dojrzałego owocu mango. Z nutą bazylii w tle. W poście o wódce truskawkowej przeczytacie na czym

Karo in the Kitchen
Gdy życie daje ci cytryny – rób lemoniadę! Prawdziwa lemoniada cytrynowa 166

wsypujemy cukier, gotujemy do rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Studzimy.   Jeśli robicie lemoniadę z dodatkowym owocowym lub ziołowym składnikiem, do gotującego się syropu wrzucamy drobne owoce, np. truskawki lub suszone albo świeże zioła, a później syrop dokładnie przecedzamy przez sito. Ja wrzuciłam liście świeżo uszczknięte z krzaczka bazylii która rośnie u mnie na parapecie. Duże, ładne cytryny najpierw

Karo in the Kitchen
Czekoladowy pudding chia – na gładko! 102

schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza i kilka listków mięty. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mleka – krowiego lub dla wegan – wybranego roślinnego (polecam tutaj kokosowe lub migdałowe Alpro) 1/3 szklanki suchych nasion chia

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 185

przy wszystkich dodatkach nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino.   Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita

Karo in the Kitchen
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 123

może się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej

Karo in the Kitchen