Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wiosenne roladki z kurczaka w rabarbarze autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Letnia sałatka z truskawkami, mango i serem pleśniowym autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Z ŁĄKI NA TALERZ: Dojrzewająca lemoniada rumiankowa z miodem autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia
Weekendy w domu i ogrodzietrochę nasion, i to moim zdaniem doskonały pomysł na ciekawe, lekkie śniadanie. Składniki (na 2 porcje): 4 łyżki kaszy jaglanej 2/3 szklanki soku z mandarynek, świeżo wyciskanego truskawki, jabłko, brzoskwinia pestki słonecznika Gotuję w soku z mandarynek kaszę jaglaną do momentu aż wchłonie cały płyn. Podaję z owocami i posypuję pestkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaktóre zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem , truskawkami i czereśniami ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 masło lub margaryna (250 g) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Cynamonowe szczęściewypadku z czereśniami. Niby zwykłe ciasto "babkowe", jednak dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest w smaku banalne. W oryginalnym przepisie ( klik ) ciasto zawierało czekoladę i było z truskawkami ale czereśnie równie dobrze tutaj pasują. Polecam na lipcowy podwieczorek :) Składniki na dużą keksówkę: 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki pszennej
My simple kitchenkoniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Bezę wyłożyć na paterę do tortu, wyłożyć na nią masę śmietanową i udekorować sporą ilością owoców (u mnie były to truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny i listki mięty
Zrób to smacznieczubata łyżeczka kawy mielonej (Siła Roślin) + 50 ml wrzątku 50 ml mleka Twarożek: 75 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka erytrytolu Dodatki: truskawki syrop klonowy/miód Przygotowanie: Kawę zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby się zaparzyła. Następnie przelej ją przez drobne sitko w celu oddzielenia naparu od fusów. Mąkę
Zdrowie na języku :Pochotę na ciężki potrawy, stawiając raczej na lekkie, sezonowe posiłki. Hitem letnich dań są u mnie młode ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa i bób . Do tego jeszcze kilka owoców: maliny, truskawki, agrest, morele i czereśnie. Dodatek białkowy: kefir, maślanka, jajeczko, czy też twaróg lub mascarpone. I tak komponuję swój letni jadłospis. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą
365 dni dookoła kuchnicienki okrągły placek. Za pomocą radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Artykuł Rogaliki z 3 składników pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogmelisą jest obłędny. Melisę od lat uprawiam w własnym ogrodzie i zawsze staram się z niej korzystać. Mieliście już okazję przeczytać przepis z jej udziałem w połączeniu z truskawkami. Jak się okazuje w połączeniu z arbuzem to jest petarda. Jedząc sorbet miałam wrażenie jakby lekko wyczuwalnej kwiatowej, słodkawej nutki i wyraźnym cytrusowym akcentem, który nadaje mi melisa. Koniecznie zróbcie
vaniliowoczekoladowabyć przez większość dnia na zewnątrz. A przecież każdego letniego dnia jest tyle do odkrycia! Jedną z niedziel spędzamy na kąpielisku „Chorwacja” w Jurkowie. Pink Spritz z truskawkami – mistrzostwo świata w upalny dzień! Zdjęcie z serii „podróże małe i duże” – widok z okna z apartamentu na Mokotowie, w którym zatrzymaliśmy się, przyjeżdżając na koncert
Raj dla Podniebieniarozpuścić w 1/2 l wody gorącej i studzimy do lekkiego stężenia .Na dno tortownicy w środek wkładamy miskę o średnicy ok14 cm .Na około układamy mandarynki a na to truskawki i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Teraz rozpuszczamy galaretkę zieloną w 1/2 l wody gorącej .Na galaretce pomarańczowej układamy owoce mango i zalewamy galaretką zieloną jak stężeje . Jak torcik stężeje zalewamy
Moje WyrobyWłaśnie kończy się sezon na moje ukochane truskawki. Jak zachować na dłużej smak lata? Podobnie jak autorka książki „Przetwory z pomysłem” polecam Wam przygotować domowe dżemy, konfitury i kompoty. Patrycja Machałek idzie nawet o krok dalej. W swojej książce dzieli się przepisami również na te mniej klasyczne przetwory z owoców i warzyw. Książka
Słodkie okruszkiłyżeczki dobrej białej herbaty 2 szklanki soku pomarańczowego marakuja+ plastry cytryny garść czerwonych porzeczek garść borówek amerykańskich kilka truskawek litr wody mineralnej świeża mięta Zagotować wodę i zaparzyć biała herbatę. Po zaparzeniu wlać do dużego dzbanka, dodać owoce, wlać sok pomarańczowy i uzupełnić wodą. Dodać miętę i dużo kostek lodu. U nas diamentowe kostki lodu firmy
AZgotuj!łyżek kakao. By uzyskać lody kawowe - podobnie, zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną. Jeśli chcemy lody owocowe, to do miksującej się masy żółtkowej z mlekiem i śmietanką - dodajemy zmiksowane np. truskawki. Ale pamiętamy, że zawsze bazą tych lodów jest mleko, śmietanka i żółtka - i takie lody są najlepsze na świecie :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 750 ml lodów): 500 ml mleka
Kawa z mlekiem