truskawka - 16921 przepisów (strona:226/1129)

Truskawkowa kawa mrożona 120

Uwielbiam kawę w każdej postaci. W ciepłe dni często przygotowuję ją w wersji mrożonej. Od jakiegoś czasu ulubioną wersją jest kawa mrożona z truskawkami. Wykorzystując dzisiejszą piękna pogodę oraz chcąc zużyć zimowy zapas mrożonych truskawek powróciłam do ulubionego przepisu. Kawka miała być zaserwowana na tarasie, niestety pogoda ponownie zrobiła nam psikusa i delektowaliśmy się kawą oglądając widowisko błyskawic za oknem(...)dobrze można użyć naparu z fusiary: 3 kopiate łyżki kawy zalewamy szklanką wrzątku, zostawiamy do zaparzenia i przelewamy przez drobne sitko). Gorący napar przelewam do blendera i dodaję mrożone truskawki i miksuję do całkowitego rozdrobnienia owoców. Dodaję cukier (u mnie jedna łyżka, ale ja nie lubię słodkiej kawy:) ), mleko i ponownie miksuję. Kawa jest dość gęsta:) Podaję bezpośrednio po przygotowaniu.W

Magiczna kuchnia Darii
Eton Mess - słodki deser na Dzień Dziecka :) 318

dużo mówić.... :)Truskawki, bita śmietana i bezy to absolutnie idealny trójkąt.Można dodać trochę soku z granatów lub octu balsamicznego, ja nie dodałam i niczego nam nie brakowało.W sumie to nawet nie wiem ile i w którym momencie...Takie desery to jedna z tych pyszności, którą zajadamy się w trójkę, a to rzadko się zdarza :)truskawki - ilość dowolna(...)dodatku cukrubezy, najlepiej własnej produkcji, ale jak deser "na już" to mogą być i z tescoBezy wkruszamy do ubitej śmietany, w wysokich szklankach układamy na przemian ćwiartki truskawek i bitą śmietanę wymieszaną z bezami. Część truskawek można zmiksować i polać koktajlem na koniec deser. Taaaadaaam!!!Czytaj więcej

bistro mama
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 163

zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem. Składniki: świeży, umyty szpinak kilka truskawek 1 mała czerowna cebulka ser gorgonzola lub lazur garść orzechów(...)pieprz, rozsypujemy na desce i obtaczamy polędwiczki w mieszance. Następnie smażymy polędwiczki na dużym ogniu ze wszystkich stron i wkładamy do piekarnika na 12 min. na 200 stopni. Kroimy truskawki na ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki

W kuchni wieczorem
Sałatka z truskawkową nutą 163

przyciągające wzrok, pobudzające zapachem nasze zmysły i pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową nutą właśnie do takich należy.   Składniki : - szpinak, rukiew wodna i rukola (łącznie 100g) - 200g truskawek - 100g szynki serrano - olej sezamowy - skórka z cytryny   Szpinak, rukiew i rukolę opłukać. Odciąć (najlepiej nożyczkami) ogonki ze szpinaku. Umyte truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż(...)połówki i zrumienić na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Szpinak, rukiew i rukolę, odsączone z wody, przełożyć do miski. Dodać połowę pokrojonych truskawek, na tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, skropić olejem sezamowym – wymieszać. Dołożyć pozostałe truskawki i szynkę serrano, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Sałatka z truskawkową nutą, to kwintesencja smaków, zapachów… i nie tylko. Minimalizm składników, prostota

mojewypiekiinietylko
Frużelina truskawkowa 419

moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny) 400 ml wody 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia Sposób przygotowania: 1. Truskawki(...)odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki. 2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować. 3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia. 4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 393

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI  warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa(...)drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.I warstwa :Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt.Schłodzić w lodówce. !!  Masa musi

Garnkowe fanaberie
Placek z letnimi owocami 157

Bardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło,  z owoców  powstało dużo pysznego soku.   Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)masła 1 jajko, roztrzepane 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 125 g malin 125 g borówek lub jagód 300 g truskawek 25 g roztopionego masła 50 g brązowego cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kardamon parę listków posiekanej mięty 3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie) drobno posiekane migdały do posypania przygotowanie Przygotować

Stare Gary
Najlepszy deser truskawkowy z tahini i stewią 173

lubi jogurtu greckiego i truskawek? A do kompletu smak chalwy! Polaczenie idealne.To najlepszy deser jaki kiedykolwiek zrobilam.Lepszego tez nie jadlam.Tu bita smietana zdecydowanie przegrywa konkurencje.I to nie tylko z powodu wysokiej zawartosci tluszczu.Zanim przygotowalam owoce zjadlam pol miseczki kremu chalwowego i zabraklo mi do przystrojenia gory.Lekko kwaskowate owoce (dodalam maliny) ze slodycza chalwowa tworza genialny mix smakowy.Deser jest przepyszny(...)greckiego (uzylam 10 %,ale sa ponoc chudsze) 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub stewii  1 lyzka cukru pudru , miodu lub stewii 6-8 orzeszkow pistacjowych 300 g truskawek,2 garstki mrozonych malin i 1 garstka jagod+2 op.stewii a 2,1 g lub cukier po prostu Wykonanie: Pokroic truskawki w talarki,zamrozone maliny i jagody-wszystko razem umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody truskawkowe 145

Zakochałam się w przygotowanych ostatnio lodach kawowych i postanowiłam wykorzystać ten przepis do stworzenia innych lodowych smaków. Oczywiście w pierwszej kolejności zrobiłam lody truskawkowe ze względu na dostępność truskawek. Te truskawkowe lody przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać(...)puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe Lody truskawkoweSkładniki:600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzonapuszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g500 g truskawek2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka.3. Do ubitej śmietany dodawać po trochu zmiksowane truskawki delikatnie mieszając. 4. Przełożyć

UgotujmyTo.pl
Kisiel truskawkowy 145

przywodzi mi na myśl moje wczesne dzieciństwo. Wtedy, kiedy o słodycze było trudno, kisiel stanowił nie lada rarytas:) Dzisiejszy mój przepis, na zamówienie Ani:), to kisiel z mrożonych truskawek, banalnie prosty, ekspresowy deser nie tylko dla najmłodszych. Ja słodzę go syropem z agawy, ale jeśli nie macie go w domu, możecie spokojnie zastąpić go cukrem(...)robiły to nasze mamy:) Jeśli macie ochotę możecie odłożyć kilka mniejszych truskawek i wrzucić je potem do gotowego kisielu albo wszystkie owoce zmiksować od razu. Kisiel przyrządzić możecie z przeróżnych owoców, próbujcie, smakujcie...;) Wspaniale smakuje polany odrobiną świeżej, słodkiej śmietanki... Polecam! SKŁADNIKI: 450 g mrożonych truskawek 500 ml wody4 łyżeczki mąki ziemniaczanejsyrop z agawy lub cukier trzcinowy

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2482

Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się  w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu(...)lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.Ostudzoną masę przelej ostrożnie na spód ciasteczkowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (min. 2 h).MUS TRUSKAWKOWY:Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffiny truskawkowe z kruszonką 113

moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości!Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra!Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi?SKŁADNIKI:( 6 sztuk )MUFFINKI:- mąka – 1,5 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cukier – 0,5 szklanki- jajko(...)masło – 50 g- jogurt naturalny – ok. 120 g- olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżeczka- truskawki – 100 gKRUSZONKA:- zimne masło – 1 czubata łyżka- mąka – 2 łyżki- cukier – 2 łyżki- płatki migdałów – 3 łyżki- kokos – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MUFFINKI:Roztapiamy masło.Truskawki kroimy w kosteczkę.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.W osobnej misce

Ostra na Słodko
SERNIK NA ZIMNO Z JOJO I OWOCAMI 356

razem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo!Kropkę nad I dodały soczyste truskawki i liczi zalane kolorowymi galaretkami!Jest bardzo łatwy i śmiało mogą go przyrządzić nawet najmłodsi smakosze ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 12 cm )- ser biały wiaderkowy – 300 g – żelatyna(...)płaskie łyżki – cukier puder – 60 g – pianki jojo – 1 op – galaretka Pink Margarita – 2 op – galaretka Blue Curacao – 1 op – truskawki – 100 g – liczi ( w puszcze ) – 100 g – świeża mięta – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1 galaretkę różową rozpuszczamy w 1 pełnej szklance wody.Dokładnie mieszamy i odstawiamy.Tortownic

Ostra na Słodko
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 239

Obiecany przepis na przepyszne drożdżówki gotowy!Uwierzcie : smakują nieziemsko!Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!SKŁADNIKI(...)drożdże świeże – 13 g- ciepłe mleko – 125 ml- cukier puder – 40 g- miękkie masło – 30 g- sól – 1 szczypta- rozbełtane jajka – 2 sztNADZIENIE :- truskawki – ok. 300 g- budyń malinowy – 1 op- mleko – 400 ml- cukier – 40 gKRUSZONKA:- mąka – 50 g- masło – 50 g- cukier puder – 30 gSPOSÓB

Ostra na Słodko
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 99

podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość!I robi się błyskawicznie!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- 3 jajka- 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka wodyMASA:- ser biały dwukrotnie mielony(...)kokos – 4 łyżki- rabarbar – 200 g- cukier puder – 6 łyżek- laska wanilii – 1 sztDODATKOWO:- śmietana 36 % – 250 ml- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier.Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody.Na koniec również porcjami wsypujemy

Ostra na Słodko