truskawka - 16921 przepisów (strona:222/1129)

Mus podwójnie czekoLAdOVY z galaretką truskawkową 171

porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w wodzie, dodajemy(...)truskawek, całość blendujemy, odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekładamy do salaterek lub kieliszków śmietanę ubijamy w wanilią, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę, z białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy do masy śmietanowej dokładamy żółtka, mieszamy, masę

Luźna Kuchnia
Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 151

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki :        1kg truskawek        250g margaryny/masła        szklanka cukru(...)ziemniaczanej        4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia        szczypta soli Przygotowanie:         Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy

Amatorka kuchenna
Dżem i sok truskawkowy 150

Ostatnimi czasy dostałam bardzo dużo dorodnych truskawek, niestety domownicy nie byli w stanie ich zjeść. Jako, że lubimy dżemy postanowiłam właśnie w ten sposób wykorzystać truskawki. Kiedyś dokładnie taki sam dżem robiła moja babcia i mama. Dzięki zaprezentowanej metodzie uzyskamy nie tylko pyszny i co najważniejsze pozbawiony ulepszaczy dżemik ale także zdrowy soczek.Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg truskawek(...)gram cukru 3 łyżki masła 2 cytryny Wykonanie: Truskawki wymyć, odszypułkować i odsączyć z wody. Następnie przekroić je na mniejsze kawałki, zasypać 200 gramami cukru  i odstawić na 4-5 godzin. Powstały sok truskawkowy zlać, przelać do butelek i zapasteryzować. Owoce przełożyć do garnka, dodać resztę cukru (300 gram), całe masło(po to aby podczas smażenia nie pojawiała się

Krakowskie smaki Ani
Riskrem - prosty deser norweski 265

Risgrøt) Norwedzy jedzą z cynamonem a riskrem z sosem malinowym jednak ja dodałam coś o siebie i oczywiście pozmieniałam co nieco.Moja wersja tego deseru będzie podawana z sosem z truskawek. Nie martwcie się nie będą konieczne do tego świeże truskawki, wystarczą mrożone. Myślę, że deser sprawdzi się również na walentynkowy wieczór. Na pewno nie jest light ale w końcu(...)wody 750 g risgrøt lub innego ryżu do risotto 0,5 l mleka szczypta soli 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 500 g mrożonych truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko. Ryż ma być kleisty tak aby po chwili stworzyła się z niego papka, nie może

ciastkarnia na kruchym spodzie
STRAWBERRY FIELDS FOREVER 184

każdy zły nastrój, kiepski dzień czy gorszą chwilę najlepszym polem walki jest kuchnia. Tam moi wrogie nie mają szans. Bo czy można się złościć wybierając z kobiałki najdorodniejsze truskawki? Zagniatając cudownie maślane kruche ciasto? Ubijając słodką śmietanę? Układając na kremie truskawkowe pole?  Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak!  Teraz z radością i uśmiechem odkroję(...)mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem   250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i schładzać w lodówce ok. 30 minut.  Śmietanę ubić

KUCHARNIA
Kostka truskawkowa bez pieczenia 630

Szybkie i proste ciacho na zimno do którego można wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników  1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka  posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować

Ze smakiem i z pasją
Rolada truskawkowa 184

strony. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem truskawkowy:  1- 2 szklanki truskawek świeżych Lu mrożonych 250 g serka mascarpone 5 - 6 łyżeczek żelatyny ok. 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, dodać(...)stopni C ok. 17 minut. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu (jeszcze gorący ) przełożyć na obsypaną pudrem ściereczkę i zrolować. Pozostawić zrolowaną do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować krem.  Truskawki zmiksować z cukrem pudrem, dodać serek mascaropne i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i na koniec kilka pokrojonych truskawek. Gotową masę wstawić do lekkiego stężenia do lodówki ok. 15 minut. Wystudzony biszkopt

Na słodko lub wytrawnie
Kluski z truskawkami 173

Słodkie pierożki sakiewki z truskawkami. Truskawki zawsze przypominają mi lato a ponieważ jest zima użyłam mrożonych. Ciasto na pierogi zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 2 szklanki mąki 480 szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka gorącej wody łyżka oleju pół łyżeczki soli trochę cukru 2 opakowania mrożonych truskawek Do mąki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw łyżką dopóki ciasto(...)jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką.  Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze kilka minut

prawdziwe jedzenie
Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie 157

Mamy sezon na truskawki, więc czas zarzucić wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki(...)dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia. Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek. Smacznego

Zofiana
Kolorowy mus owocowy REGENERACJA 324

Dziś będzie odświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol  oraz 3 : różowy grejpfrut, dojrzała gruszka i ksylitol. Będzie różnorodnie bo to popłaca! im bardziej urozmaicamy zdrowe posiłki tym więcej nasz organizm znajdzie powiązań by lepiej wchłaniać minerały i witaminy. Zamiast cukru koniecznie użyjcie(...)podziękują a organizm zawsze będzie alkalizowany. Zapraszam do wypróbowania i polubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Czas przygotowania: ok 15 minut Dla 2 osób Składniki: Pół dużej gruszki 1 małe jabłko 10 truskawek rozmrożonych bądź świeżych 30-40 gram czekolady białej 1 kiwi Pół różowego grejpfruta Kilkanaście kulek granata Sok z limonki Przygotowanie: 1/ Obieramy grejprfruta kroimy na małe kawałki, to samo robimy

Kuchnia PROzdrowotna
Truskawkowa kawa mrożona 148

Uwielbiam kawę w każdej postaci. W ciepłe dni często przygotowuję ją w wersji mrożonej. Od jakiegoś czasu ulubioną wersją jest kawa mrożona z truskawkami. Wykorzystując dzisiejszą piękna pogodę oraz chcąc zużyć zimowy zapas mrożonych truskawek powróciłam do ulubionego przepisu. Kawka miała być zaserwowana na tarasie, niestety pogoda ponownie zrobiła nam psikusa i delektowaliśmy się kawą oglądając widowisko błyskawic za oknem(...)dobrze można użyć naparu z fusiary: 3 kopiate łyżki kawy zalewamy szklanką wrzątku, zostawiamy do zaparzenia i przelewamy przez drobne sitko). Gorący napar przelewam do blendera i dodaję mrożone truskawki i miksuję do całkowitego rozdrobnienia owoców. Dodaję cukier (u mnie jedna łyżka, ale ja nie lubię słodkiej kawy:) ), mleko i ponownie miksuję. Kawa jest dość gęsta:) Podaję bezpośrednio po przygotowaniu.W

Magiczna kuchnia Darii
Eton Mess - słodki deser na Dzień Dziecka :) 342

dużo mówić.... :)Truskawki, bita śmietana i bezy to absolutnie idealny trójkąt.Można dodać trochę soku z granatów lub octu balsamicznego, ja nie dodałam i niczego nam nie brakowało.W sumie to nawet nie wiem ile i w którym momencie...Takie desery to jedna z tych pyszności, którą zajadamy się w trójkę, a to rzadko się zdarza :)truskawki - ilość dowolna(...)dodatku cukrubezy, najlepiej własnej produkcji, ale jak deser "na już" to mogą być i z tescoBezy wkruszamy do ubitej śmietany, w wysokich szklankach układamy na przemian ćwiartki truskawek i bitą śmietanę wymieszaną z bezami. Część truskawek można zmiksować i polać koktajlem na koniec deser. Taaaadaaam!!!Czytaj więcej

bistro mama
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 189

zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem. Składniki: świeży, umyty szpinak kilka truskawek 1 mała czerowna cebulka ser gorgonzola lub lazur garść orzechów(...)pieprz, rozsypujemy na desce i obtaczamy polędwiczki w mieszance. Następnie smażymy polędwiczki na dużym ogniu ze wszystkich stron i wkładamy do piekarnika na 12 min. na 200 stopni. Kroimy truskawki na ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki

W kuchni wieczorem
Sałatka z truskawkową nutą 195

przyciągające wzrok, pobudzające zapachem nasze zmysły i pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową nutą właśnie do takich należy.   Składniki : - szpinak, rukiew wodna i rukola (łącznie 100g) - 200g truskawek - 100g szynki serrano - olej sezamowy - skórka z cytryny   Szpinak, rukiew i rukolę opłukać. Odciąć (najlepiej nożyczkami) ogonki ze szpinaku. Umyte truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż(...)połówki i zrumienić na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Szpinak, rukiew i rukolę, odsączone z wody, przełożyć do miski. Dodać połowę pokrojonych truskawek, na tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, skropić olejem sezamowym – wymieszać. Dołożyć pozostałe truskawki i szynkę serrano, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Sałatka z truskawkową nutą, to kwintesencja smaków, zapachów… i nie tylko. Minimalizm składników, prostota

mojewypiekiinietylko
Frużelina truskawkowa 442

moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny) 400 ml wody 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia Sposób przygotowania: 1. Truskawki(...)odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki. 2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować. 3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia. 4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani