truskawka - 16921 przepisów (strona:214/1129)

Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki 218

specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony. Składniki na 8 foremek : 250-300 g truskawek 200 ml soku pomarańczowego 60-100 g ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie(...)ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Zamrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
wegański biszkopt z agaretką rabarbarowo-truskawkową 198

biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne ;) Idealne w gorące(...)mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt *przepis - klik* ~200g rabarbaru (waga po obraniu) ~200g truskawek ~kilka łyżek wody ~1/2 szklanki cukru/ksylitolu ~łyżka agaru (płaska) + 50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy

chili & sugar
Ciasto cytrynowe z truskawkami 152

Kruchy, chrupiący spód, krem cytrynowy, obłędny i na to mnóstwo pysznych truskawek, to jest to co polubicie na pewno. Truskawki są teraz najlepsze pod warunkiem jednak że nie były sypane bo i takie udało mi się kupić i pachniały olejem napędowym. Kupcie zatem pyszne truskawki - próbujcie przy zakupie i pieczemy. Ciasto cytrynowe z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 299

SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty, truskawkowo-czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki truskawki i czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej(...)kakao 50 g masła SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 200 ml śmietany kremówki 36% (bardzo mocno schłodzonej) 500 g truskawek 150 g mlecznej czekolady 8 łyżek cukru pudru + około 4 łyżki 4 łyżki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 162

Drożdżowe plus truskawki to idealne połączenie, do tego kruszonka i nic więcej nie trzeba, ale ostatnio jestem uboga w wolny czas, a jak już jakiś mam, to staram się go spędzić z dziećmi, takie moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała(...)gram tortowej) – 1/3 szklanki oleju; – 60 g drożdży świeżych; – 3/4 szklanki mleka; – 2 łyżki cukru; – 2 jajka; – szczypta soli; Dodatkowo: – 40 dag truskawek; – 2 łodygi rabarbaru; – 1 łyżka cukru – 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; Kruszonka: – 100 g mąki pszennej – 75 g masła; – 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rabarbar

dom-agi.pl
Dżem truskawkowy z ksylitolem 169

godziny. Jest pyszny. Bardzo polecam! Jeśli nie przeszkadza Ci obecność cukru w dżemie użyj go w proporcji do ksylitolu w stosunku 1:1. Składniki: 1,2 kg truskawek 300 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Małe przekroić na pół, większe na ćwiartki lub ósemki. Truskawki umieścić w rondlu, w którym będziemy je smażyć. Zasypać(...)wykipiały. Gdy zaczną powoli gęstnieć, temperaturę zmniejszyć i zamieszać dżem od czasu do czasu. Im dłużej wysmażany, staje się gęściejszy. Skończyłam wysmażanie po 2,5 godzinie, gdy część truskawek całkowicie się rozgotowała. Zdjąć szumowiny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny  napełnić wyparzone i wysuszone słoiczki gorącym dżemem. Zrobiłam zaledwie 3 słoiczki na bieżące spożycie, także ich nie pasteryzowałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rabarbar z truskawkami zapiekany pod kruszonką 133

Korzystając z tego, że sezon na rabarbar i truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką. Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich lodów. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 600 g truskawek(...)łyżek cukru kruszonka: 150 g mąki 75 g cukru pudru 75 g masła 1,5 łyżki smalcu Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na pół lub na ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części. Rabarbar i truskawki wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać cukrem. Przygotować kruszonkę: do miski włożyć wszystkie składniki i rozcierać palcami

Mama Gotuje
Deser truskawkowo- jogurtowy. 186

niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :)  SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka(...)pół. Następnie przełamać na pół aby dostać się do "gniazd" z pestkami. Palcami lub łyżeczką delikatnie oddzielić pestki od skórki i białych błonek i przełożyć je do miseczki. Truskawki pokroić w kostkę. Wymieszać razem z pestkami granatu. 2. Do owoców dodać 3 łyżki suszonych malin, które nadają kwaskowego smaku i chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać

DefinicjaSmaku
Musująca galaretka arbuzowa z szampańskimi bąbelkami i słodkim dodatkiem truskawek 190

trzeba spróbować! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 2 galaretki o ulubionym smaku ( u mnie arbuzowa) 1 butelka wina musującego 0,7 ( polecam wybrać słodkie)  150 ml gorącej wody słodkie dojrzałe truskawki dodatkowo: ulubione owoce do dekoracji - arbuz, nektarynka, truskawki, melon, kiwi SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Dwa opakowania galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. 2. Szampana umieścić w zamrażarce(...)Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. 4. Kiedy galaretka będzie chłodna ( ale wciąż płynna), połączyć ją z szampanem i rozlać do pucharków. Włożyć do zamrażarki na 20 minut.  5. Lekko stężałą galaretkę wyjąć z zamrażarki i naszpikować truskawkami. Na tym etapie galaretka wygląda normalnie, tzn. nie widać w niej wyraźnych bąbelków. 6. Galaretkę przybrać ulubionymi owocami

DefinicjaSmaku
Truskawkowa pianka z amarantusem, na płytkach z gorzkiej czekolady. 169

Szaleństwo truskawkowe trwa! Truskawki dają tyle możliwości, że po prostu nie mogą się znudzić. Truskawkowa pianka chodziła za mną od dawna. Jest pyszna, lekka, dzięki amarantusowi zdrowa, a przez dodatek stewii prawie w ogóle nie ma kalorii ;) Dlatego spokojnie można dodać do niej trochę gorzkiej czekolady, która wspaniale podbija jej smak.  SKŁADNIKI ( około 20 sporych kostek(...)świeżych truskawek 2 łyżki żelatyny stewia / cukier do smaku dodatkowo: amarantus preparowany  świeża mięta płatki kokosowe tabliczka gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Umieścić w rondelku z grubym dnem razem z żelatyną i stewią/ cukrem. Dodać według własnych preferencji smakowych. 2. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż żelatyna się całkowicie rozpuści, a truskawki puszczą

DefinicjaSmaku
Pomarańczowo- kakaowe omleciki z twarożkiem i truskawkami / FIT 215

Cudownie puchate, intensywnie czekoladowe, pachnące pomarańczą, przełożone twarożkiem ze skórką pomarańczową i truskawkami, zwieńczone odrobiną gorzkiej czekolady - czyli krótko mówiąc omleciki niebiańskie. A nawet podwójnie niebiańskie, bo poza tym, że są rajem dla podniebienia to również są rajem dla naszej sylwetki :) Koniecznie je zróbcie! :) SKŁADNIKI (4 małe omleciki) omleciki 2 jajka 2 czubate łyżki mąki owsianej 1 czubata łyżka kakao(...)kokosowy twarożek 3 łyżki białego sera chudego lub półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka miodu lub innego słodzidełka dodatkowo truskawki kostka gorzkiej czekolady /groszki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka oddzielamy od żółtek. Białka razem z solą ubijamy na sztywno. Cały czas miksujemy i dodajemy ksylitol oraz żółtka (po jednym). Po chwili

DefinicjaSmaku
Odchudzona panna cotta z truskawkami i galaretką 269

często powaracać do tego przepisu :)  SKŁADNIKI (4 porcje) panna cotta 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 łyżeczki ksylitolu 2,5 łyżeczki żelatyny galaretka z truskawkami 1 opakowanie galaretki truskawkowej (najlepiej niesłodzonej) 10-15 truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem sojowym waniliowym. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy ksylitol i żelatynę, lekko studzimy i mieszamy(...)uzyskać efektowny wygląd deseru, należy ustawić kieliszki pod skosem, opierając je np. o wewnętrzną ściankę lodówki i zablokować obciążoną deską. Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml wrzątku i studzimy. Truskawki kroimy w kostkę i układamy ciasno na waniliowej masie. Całość zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki aby stężała. Na koniec dekorujemy truskawkami i podajemy. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tarta truskawkowa z mascarpone 163

sobie życia. Ale proste nie oznacza złe, wręcz przeciwnie. Co tu będę dużo pisać, sami oceńcie, a najlepiej zróbcie taką tartę w domu. Smacznego wakacjowania. Tarta z mascarpone i truskawkami składniki na ciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem(...)serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej i wyłożyć foremkę do tart (28 cm) Odstawiamy na 30 minut

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania