truskawka - 16921 przepisów (strona:214/1129)

Deser truskawkowy 226

dobrze bo w tym roku upały dały się chyba już wszystkim w kość. Na pocieszenie i osłodzenie ostatnich dni wakacji proponuje smaczny deser z najlepszym połączeniem smaków czyli truskawki i czekolady Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Wykonanie: Awokado myjemy i obieramy(...)skórki. Następnie kroimy je do wysokiego naczynia (pestkę odrzucamy) Dodajemy kakao i dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek (odkładamy kilka najładniejszych sztuk) a następnie miksujemy dokładnie. Do drugiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w nie wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 98

lnianą ściereczką lub folią spożywczą i dajemy mu podwoić objętość. Zajmie to około godziny do półtorej. Można to przyspieszyć i ciasto odstawić do zagrzanego na 50⁰C piekarnika.   Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy z włókien i skórki, drobno kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy w równie drobną kostkę. Mieszamy ze sobą owoce, wsypujemy do nich proszek budyniowy i łyżkę(...)drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru 60g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego+ jedna łyżka stołowa cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli 250g owoców świeżych, same truskawki lub truskawki z rabarbarem 90g cukru pudru rum sok z cytryny odrobina skórki otartej z cytryny

Karo in the Kitchen
Ciasto ucierane z truskawkami i kakao. Zebra truskawkowa 137

Szybkie ciasto z owocami. Dwukolorowe, migdałowo-czekoladowe, z truskawkami prosto z pola. Mikser i miska. Tortownica. Chwila czasu i ciasto już jest na Waszym stole. Dwie garście słodkich, dorodnych truskawek dokładnie myjemy z piasku, osuszamy, pozbawiamy owoce szypułek i kroimy na pół.   Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy je na biało z cukrem i szczyptą soli, na puszystą(...)zmianę po łyżce ciasta – raz ciemnego, raz jasnego. Czekamy, aż każda warstwa się rozpłynie i powtarzamy – łyżka ciemnego i łyżka jasnego. Gdy wykończymy obie masy, na cieście rozkładamy truskawki, przekrojeniem do dołu. Ciasto podniesie się ponad poziom owoców i je zatopi. Pieczemy 35-45 minut, w zależności od wielkości tortownicy (moja ma 24cm, spokojnie możecie użyć mniejszej, np. o 18cm

Karo in the Kitchen
Crumble z agrestem i truskawkami – bezglutenowa kruszonka z płatkami owsianymi i mąką migdałową 149

Ciasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem(...)składników i przecierając składniki razem przez palce robimy kruszonkę. Zasypujemy nią naszykowane wcześniej owoce w foremkach. Pieczemy crumble w 180⁰C przez około 45 minut. Owoce agrestu zmiękną całkowicie, truskawki się porozpadają a kruszonka apetycznie się przypiecze. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10-15 minut aż owoce przestaną buzować. Można jeść samo, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub gałkę

Karo in the Kitchen
Strawberry &Habanero – słodko pikantny dżem z truskawek i papryki habanero 128

Słodko-pikantne wspomnienie lata. Ten dżem z truskawek jest przyjemnie słodki i nieoczekiwanie… rozgrzewa! Nie bójcie się takich połączeń, dajcie się zaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie(...)używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie myjemy, odrzucamy wszystkie popsute, zniszczone i nadgniłe owoce.   W misie blendera kielichowego blendujemy dokładnie ¼ truskawek razem z całą papryczką habanero. Całą – czyli z nasionkami. Teraz możecie pomyśleć

Karo in the Kitchen
Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami 283

łyżki, delikatnie, do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania. Składniki na piankę truskawkową: - garść truskawek - 600 gram jogurtu naturalnego - 300 gram kwaśne śmietany 18% - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie pianki truskawkowej: Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy(...)galaretką - na tym etapie musimy użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt. Składniki na wierzch: - garść truskawek - 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie wierzchu: Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu

Życie zamknięte w smaku
LEMONIADA TRUSKAWKOWA, BEZ CUKRU 164

niejadków owocowych, na szczęście u mnie nigdy nie było z tym problemu, ale wiem, że taki problem istnieje... Ilość ksylitolu lub miodu uzależniona jest od słodkości owoców, bywają truskawki bardzo słodkie, a bywają również i takie bez smaku, "plastikowe" jak mawiają moi domownicy... Najlepiej użyć schłodzone wcześniej owoce, lub dodać kostki lodu. Składniki: - 600g odszypułkowanych truskawek (lub innych owoców(...)zimnej wody mineralnej - ok.3 łyżki ksylitolu lub miodu - sok wyciśnięty z cytryny (nie trzeba) Kilka truskawek odłożyć do dekoracji (3-4). Pozostałe wrzucić do misy blendera, dodać ksylitol lub miód, wlać wodę i dokładnie zmiksować. Kto chce dodaje również sok wyciśnięty z cytryny. Można całość przecedzić przez sito, ale nie trzeba. Przelać do szklaneczek, do każdej wrzucić kilka kawałków pokrojonych

Smaczne Zdrowe
kasza jaglana z truskawkami 127

kasza jaglana z truskawkami Gotowa kasza z truskawkami   Świeży smak truskawek, migdałów i nasion słonecznika, połączony w prosty sposób z jaglaną kaszą i miodem stworzą, smaczny i delikatny posiłek. O wyjątkowej mocy cennych probiotyków, minerałów i witamin Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia szczypta cynamonu sok z cytryny

Miód i pieprz
Sałatka z truskawkami i granatem. 103

Sałatka z truskawkami i granatem. Sałatka z truskawkami     Składniki 1 niewielka główka sałaty 200 gram truskawek 1 Krążek sera camembert 1 owoc granatu Sos balsamiczny z poprzedniego przepisu Sposób przygotowania Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Krążek Camemberta dzielimy na 8 trójkątów. Z owocu granatu wydłubujemy pestki Całość mieszamy. Przed samym podaniem

Miód i pieprz
I znowu po duńsku... 134

duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień.  Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego . Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka(...)kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo-miodowa z truskawkami i ciasteczkami cytrynowymi Składniki: (na 4 porcje) ciasteczka: 100 g mąki pszennej 50 g mąki graham 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z pieczonych truskawek (bez maszynki) 110

przerabiamy trzeba pamiętać o mieszaniu lodowej masy. Ja robię to co pół godziny do czasu aż dobrze zamarznie. Trwa to kilka godzin a więc jest czasochłonne (ale nie pracochłonne). Truskawki pieczone z odrobiną balsamico i cukrem, odparowują sporo wody a ich smak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;) SKŁADNIKI: (na około 800ml) 450g(...)truskawek 3 łyżki cukru łyżka kremu balsamicznego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii WYKONANIE: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżka kremu balsamicznego i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy

Pyry na Gaz
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem 220

względu na arbuza sernik ma krótki termin spożycia. MASA SERNIKOWA: 500g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 galaretki kiwi lub agrestowe 1 szklanka wody MUS TRUSKAWKOWY: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody DODATKOWO: 400g arbuza obranego Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody. Delikatnie podgrzałam na małym ogniu, gdyż ciężko się rozpuszczały. Truskawki zmiksować i połączyć z galaretkami(...)wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg

https:KKuchniaMniam
Jagodowa owsianka z truskawkami 206

zacząć dzień od smacznego i pełnowartościowego śniadania. Zwyczajna, ale bardzo sycąca owsianka. Najlepiej podawać z sezonowymi owocami, dlatego u mnie są to jagody i truskawki :) SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 szklanki jagód garść truskawek Do garnuszka wlać mleko, wodę i cukier. Gdy się zagotuje wsypać płatki owsiane. Gotować według(...)podanego na opakowaniu, czyli ok 3min. Jeżeli używamy płatków błyskawicznych wystarczy jedynie zalać je wrzącym płynem. Na końcu dodać jagody. Mieszać, aż owsianka nabierze jagodowego koloru. Podać z pokrojonymi truskawkami. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , SŁODKO Tagged: jagody , płatki owsiane , truskawki

https:KKuchniaMniam
Asymetryczne galaretko-pianki 194

Jeśli szukacie idealnego deseru na panujące upały - oto jest :) Przyjemne połączenie galaretki cytrynowej z kawałkami truskawek i pianki truskawkowej. Pomysł zaczerpnęłam stąd: klik! . Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt mnie urzekł :) Składniki (na 4 kieliszki do wina): - 3 garści truskawek pokrojonych na ćwiartki - 300 g śmietany 30% - 2 galaretki, ja użyłam cytrynowej i poziomkowej - kilka łyżek cukru pudru Przygotować(...)sposób przedstawiony poniżej. Ważne, żeby kieliszki były zamocowane dobrze oraz, żeby leżały ukośnie. Galaretkę cytrynową rozpuścić w sposób przedstawiony na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Wymieszać galaretkę z truskawkami i nałożyć po równo do każdego kieliszka, tak żeby nic nie wypadło;) Włożyć konstrukcję z kieliszkami do lodówki i poczekać, aż  galaretka zastygnie. W tym czasie rozpuścić galaretkę poziomkową/truskawkow

Corner With Recipes
Krajanka owsiana z truskawkami 111

miarę dietetycznie i naprawdę smacznie. Na dalszym zdjęciu widać brakujące kawałki, znika bardzo szybko, więc nie zostawiajcie nikogo sam na sam z tym ciastkiem ;)  Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: - 2-3 szklanki truskawek - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki cukru - opcjonalnie - 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie) - 1/3 szklanki cukru(...)brązowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/2 kostki chłodne masła - szczypta soli Wymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki z mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto

Corner With Recipes