Tort obronny. Postawiony tydzień temu przy kilkunastu szklaneczkach z bąbelkami, by osłodzić kilka chwil tym, którzy toasty dla mnie ważne - ze mną mną wznosili. Moment, na który się czeka i podkreśla grubą linią, w którym świadomość dobrze dokonanych wyborów staje się silniej ugruntowana. To taka chwila. A ten tort na jej dopieszczenie. W obronnym torcie makowym - niestety(...)życzliwych tym, którzy doświadczają przełomowych chwil, dokonują rzeczy nieprostych. Egzaminowanym, zdającym, niezdającym, zakańczającym przygody z edukacją i kontynuującym. Nie sugerując się uratowanym bohaterem zdjęć, upieczcie ten tort - za powodzenie lub na pocieszenie. Obroni się. Makowy biszkopt nasączony cytrynowym ponczem smakował nawet tym, którzy maku unikają. Karmelowa wkładka i delikatna masa winno - słodka z jabłek. Wszystkie
Kronika Piekarnikagalaretkę. Jednak jest ono tak dobre, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie niebanalnego ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu. Przepis pochodzi z mojego najnowszego Ebooka "Wyjątkowe Ciasta na Boże Narodzenie" , który zawiera przepisy na pyszne, wielowarstwowe i oryginalne ciasta. Przygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi(...)się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem i orzechami Wiśniowa kora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru
Kuchnia MagdaLenytakie pomiędzy – ciężkie i stabilne ciasto, które wg mnie wymagało dodatkowego nasączenia. Dlatego przy kolejnych próbach zmieniałam trochę ilość składników, aby osiągnąć stabilne i wilgotniejsze waniliowe ciasto do tortu. Ciasto idealnie sprawdzi się przy cięższych kremach, w torcie typu naked cake lub w piętrowym. Tam gdzie potrzebujecie stabilnego ciasta zamiast klasycznego biszkoptu. Do tego ciasta nie jest konieczne dodanie(...)Składniki na formę o śr 16 cm: 3 jajka (ok 168 g bez skorupki) 145 g cukru 210 g mąki pszennej […] Artykuł MOLLY CAKE – waniliowe ciasto do tortu pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłTort Czarnolas, zwany również szwarcwaldzkim , must have każdego lata. Przepyszne połączenie biszkoptu kakaowego, bitej śmietany, wiśni oraz czekolady. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt kakaowy 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do żelatyny(...)nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Tort obłożyć częścią śmietany. Drip W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę olejem, dokładnie wymieszać odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie już chłodna delikatnie łyżeczką po kancie tortu wylewać czekoladę tworząc „sople
RAROSSAFrużelina czereśniowa to czereśnie w żelu, które są słodkim, owocowym dodatkiem do kremu w torcie. Frużelina czereśniowa idealnie sprawdzi się w kremie śmietankowym lub czekoladowym. Polecam również żelkę z czereśni. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Składniki: 200 g świeżych / mrożonych czereśni bez pestek 1/2 łyżki cukru lub więcej, do smaku 1/2 łyżeczki soku(...)dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre czereśnie puszczają więcej soku. Uwagi: Mrożonych czereśni nie rozmrażamy wcześniej. Frużelina czereśniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18-20 cm. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI. Czereśnie w żelu po ostygnięciu można […] Artykuł FRUŻELINA CZEREŚNIOWA pochodzi z serwisu
Słodki PomysłDelikatny tort z opłatkiem z okazji Komunii świętej. W środku krem rafaello przełamany kwaskowatą żelką z wiśni. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na 3 dni. Składniki (tortownica 24 cm): biszkopt: jajka 6 szt mąka pszenna 156 g, mąka ziemniaczana 48 g, cukier 198 g, krem: śmietanka 36% 500 ml, czekolada biała 2 szt, wiórki kokosowe(...)postawić na palnik i podgrzać do wrzenia. Wiśnie ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę i szybko mieszać aż się całkowicie rozpuści. Żelkę należy zrobić o mniejszej średnicy niż tort. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy folią spożywczą, przelewamy ostygnięte puree wiśniowe i włożyć do lodówki na całą noc. Czekolady rozpuścić w misce na parze wodnej lub w rondelku
kulinarne odsłony patiBiszkopt na tort, wysoki i puszysty. Przepis na biszkopt na standardowy rozmiar tortu. Biszkopt jest pięknie puszysty i gąbczasty, idealny do tortu. Biszkopt nie opada, pięknie wyrasta i ma super gąbczastą strukturę, dzięki czemu bardzo fajnie się nasącza i idealnie zachowuje z kremami. Polecam Wam serdecznie. BISZKOPT NA TORT średnica tortownicy: 21 cm wysokość tortownicy: 9,5 cm składniki(...)sama, jak piecze Twój. U mnie to pierwsze 30 minut temp. 170°C, grzanie dół, potem 15 minut 165°C i grzanie dół+termoobieg. Biszkopt najlepiej używać do tortu po upływie doby, ale biszkopt może leżeć w chłodnym miejscu nawet kilka dni za nim zrobisz tort
SMYKWKUCHNITort Wielkanocny, o smaku cytrynowym z króliczkiem ;) SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu(...)pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30 minut do lodówki. Masa do dekoracji Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę
RAROSSAFault Line Cake czyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej. SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana Tężejąca niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody 500 ml bitej(...)sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem. Bitą śmietanę podzielić na cztery równe części, i każdą porcją przekładać blat biszkoptu. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Krem do tynkowania Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie
RAROSSABiszkopt cynamonowy do tortu to pyszny, aromatyczny biszkopt z cynamonem, imbirem i szczyptą goździków. Dwie pozostałe przyprawy można pominąć, ale polecam chociaż dodać trochę imbiru :). Biszkopt ten wykorzystałam w torcie Bałwan, na który przepis niebawem się pojawi! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Na blogu znajdziecie też przepis na biszkopt kakaowy. Cynamon i pozostałe(...)przyprawy możecie dodać do innych jasnych biszkoptów, np. wilgotny biszkopt, klasyczny biszkopt do tortu lub maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt cynamonowy (forma lub rant śr 16 cm): 3 białka (ok 110 g) + szczypta soli 100 g drobnego cukru 3 żółtka 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu
Słodki PomysłMarchewkowe ciasto do tortu, które zachwyci swoim smakiem każdego z gości! Pyszne i proste do zrobienia ciasto marchewkowe z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto z marchewką możemy przełożyć kremem z serkiem Philadelphia lub innymi pysznymi kremami. Niebawem podam Wam przepis na pyszny tort świąteczny, gdzie wykorzystałam marchewkowe ciasto. Zajrzyjcie tu jeszcze przed Świętami! Obserwuj(...)Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników. Do otrzymanej masy dodajemy orzechy, migdały […] Artykuł MARCHEWKOWE CIASTO DO TORTU pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłpełnym przekonaniem, nie ujmujcie mu jednak żadnego ze składników. Przepis kilkuetapowy. Nie powinien sprawić problemów, nawet tym, którzy pewnie czują się tylko w miksowaniu babkowych gotowców. To kolejny z tortów, upieczonych przeze mnie w minionych tygodniach. Wspominałam w ostatnio zamieszczanych przepisach, o moim maratonie pożegnalnym. Ten tort maraton mój, emocjonalnie niełatwy zakańczał. Unikałam dotąd pieczenia tortów dla osób, którym chciałam(...)takie pojęcie. Asekurantka ze mnie. Jest wiele przepisów, które gwarantują, że częstowani będą w pełni usatysfakcjonowani. Receptury dające poczucie bezpieczeństwa. Rezygnując ze zdroworozsądkowego zagwarantowania pewności wypieku jakości , znów upiekłam tort. Dla osób bardzo wyjątkowych. I wyszedł wyjątkowy. Tak go oceniono. Dziękuję Wam Dodatkowicze za to. Dziękuje Wam nie tylko za to. Dla Was warto ryzykować, więc to na pewno
Kronika Piekarnika