wymyślić coś nowego, zależało mi aby ciasto było lekko wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową, dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście! Polecam
SMYKWKUCHNIprzygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku
Raj dla Podniebieniałatwa do zrobienia. Minimum dodatków sprawia, że w smaku jest ona wyraźnie grzybowa, co lubię. Uwaga: pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z koperku bo jest on tu wisienką na torcie
Milion Smakówbiszkopty wyłożyć cały krem czekoladowy. Wyrównać. Następnie na kremie czekoladowym układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i przykrywamy całym kremem waniliowym. Wyrównać. Na koniec tort posypujemy wcześniej przygotowaną posypką. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć
Ciastka - domowe słodkościjelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam wisienkę na torcie czyli moje pamiątkowe zdjęcie z Karolem Okrasą:) Dziękuję Lidl za możliwość uczestniczenia w tak inspirujących warsztatach:) i z niecierpliwością czekam na kolejne Artykuł WARSZTATY Z LIDLEM I KAROLEM OKRASĄ
Pieguskowa Kuchniamrożonymi. Ja swój przygotowałam z owocami świeżymi, sezonowymi. Na straganach i w warzywniakach powinny być jeszcze ostatnie, tegoroczne jagody. Do przygotowania spodu do sernika, użyłam okrawków biszkoptów. Piekąc torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki. PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki
kolorowotorcikowodawna już nie pamiętam, że coś takiego w ogóle istnieje. Odkąd rozpoczęłam pracę w piekarni, piątki to jedne z najbardziej zapracowanych dni - trzeba przygotować wszystkie specjalne zamówienia na weekend, torty ślubne, urodzinowe i na chrzty, a także całą masę drobiazgów, żeby w sobotę jak najłatwiej wszystko ogarnąć. Tymczasem w miniony czwartek, godzinę przed pójściem do domu, szef złożył mi propozycję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem
Różne smaki w kuchnibyło w niej grudek. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niż na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw
Różne smaki w kuchniilością cukru:) wsypałam go o 1/4 mniej, niż tradycyjnie u nas się dodawało, a galaretka wyszła równie dobra i gęsta. Zimą otworzę słoik do naleśników albo do posmarowania blatów tortu. Będzie pysznie, już to czuję! Składniki (na ok 7-8 słoików 200ml): 2,5 kg czerwonych porzeczek ok 1 - 1,5kg cukru (ilość zależy od ilości wyciśniętego z porzeczek soku
Obiad gotowyurodziny zamiast tortu zawsze wolałam sezonowe ciasto. Tym razem wybrałyśmy z mamą sernik na zimno z twarogiem z wiaderka. Za przepiękną owocową dekorację odpowiada mama, a z owoców zostały wykorzystane truskawki i jeżyny. Sernik jest przepyszny i naprawdę mało słodki! Twaróg z wiaderka znakomicie sprawdza się do przygotowania sernika na zimno. Przepis pochodzi z bloga I Love Bake
Pasja SmakuMamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋 Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła i szklanek oleju
Zdrowie i pysznie na talerzusię prezentują, więc idealnie nadają się jako propozycja słodkości na przyjęcie czy piknik. Smak cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła
Smakołyki Berenikipieczenia 40 g kakao gorzkiego 1 szklanka mleka 125 g roztopionego masła 2 jajka 200 g czekolady mlecznej Milka 250 ml mleka 1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone 1 szklanka wiśni do dekoracji blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy
Sama słodycz i szczypta chili