skarb ma już 5 lat Ach jak ten czas szybko leci, a niedawno był taki malutki. Taką okazję po prostu trzeba było odpowiednio uczcić. A więc… był wymarzony tort, słodkości od Candy Cup, dużo prezentów i wycieczka (jedna do Karpacza tuż przed urodzinami, a w sam dzień urodzin były jeszcze inne atrakcje i wyjazd do kina na „Był
Słodkie okruszkijednak nic nie stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaka pyszna J Niebanalny pomysł i zaledwie kilka
Wanilia i KardamonNakładem wydawnictwa Promise ukazała się rewelacyjna książka Artystyczne Dekoracje Tortów. Autorstwa Dwunastu Najlepszych Projektantek. Mistrzynie cukiernictwa, wybitne dekoratorki dzielą się swoją wiedzą praktyczną i przepisami. Krok po kroku opisują techniki cukiernictwa i udzielają przydatnych wskazówek. Tak w poprzednich pozycjach wydanych przez wydawnictwo Promise. Dwunastu
Kulinarne pyszności Molkizdjęcia :) Mam za to w zanadrzu kilka zaległych zdjęć, do których tylko muszę dopisać przepisy. Ten sernik jest właśnie jednym z nich ;) W kolejce czeka też między innymi sierpniowy tort z urodzin Olka i kilka innych słodkości ;) Składniki na blaszkę 24x36cm Spód: 50g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka
Kuchnia w czekoladzieobiad” to wiem, że chodzi mu o jakieś klopsy. Za pomysł tych dzisiejszych muszę podziękować ukochanej Pani Krysi, kolejny zresztą, bo mogliście już poznać jej genialny marchewkowy tort . Zrobienie całego obiadu zajęło mi dosłownie pół godziny, bo klopsom towarzyszyła czerwona soczewica z kolendrą i buraczki domowej roboty (ze słoika). Klopsiki są bardzo deklikatne w smaku, zachwycony mąż stwierdził
greenscarfBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki
KorniszonkiBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki
Gotujemy i jemyChcę się z Wami podzielić przepisem na biszkopt który idealnie nadaje się do tortów, nie opada, mięciutki i puszysty. Przepis który nigdy mnie nie zawiódł (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną
Blog kulinarny S9.PLjest to tani tort. Do jego przygotowania potrzebnych jest aż 20 jajek, więc nadzwyczaj dużo. Ja pewnie bym się nie "porwała" do jego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie
Kuchnia w czekoladziekrotnie lekko podgrzać masę kakaową i nakładać ciepłą. GOTOWE! Domowe bezy z białek są bardzo proste do wykonania. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Można nim przystroić również np. tort (wpis – błyskawiczny sernik na zimno ). Related Posts: Artykuł Bezowe Duszki na Halloween – domowe bezy z białek – banalnie szybkie i proste pochodzi z serwisu blog dla mamy wkawiarence.pl
W Kawiarencejajka, jogurt i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż połowę przygotowanej masy do natłuszczonej i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy (np. okrągłej typu forma do tortu). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Wyłóż połowę jabłek na ciasto. Ubij 50 g miękkiego masła
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadłużej. Powidła te cieszą podniebienie szalenie, z dodatkiem czekolady deserowej i gorzkiej, ciemne, o kremowej konsystencji, nie za słodkie. Wspaniałe! Smaruję nimi pieczywo, dodaję do jogurtów, ciast i tortów, wyjadam łyżką kończąc słoik. Jeśli lubicie powidła ze śliwek – spróbujcie koniecznie przepis z czekoladą! Z przepisu wyszło: 3 słoiki o pojemności 180 ml. 1 słoik o pojemności 330 ml. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchnibiorę udziału w konkursach, ale jeśli pojawi się jakiś kulinarny z fajnymi nagrodami to czemu nie :) Udało mi się ostatnio wygrać piękny zestaw -regulowaną obręcz do pieczenia tortów, ceramiczną formę do tarty i pojemnik do cukru pudru-bardzo przydatna nagroda :) Kolejna pochodzi z konkursu u Dr Oetkera wygrałam formę do pieczenia, rękawicę kuchenną, i zestaw produktów Udało
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepyszny deserek podany w pucharkach inspirowany słynnym tortem bezowym Dacquoise (dakłas). Do przygotowania w prosty sposób w kilka chwil. 8 deserków 100 gram bezików 300 ml. śmietanki 30% 250 gramów serka mascarpone 150 gramów masy kajmakowej z puszki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 1 łyżka cukru pudru duża garść orzechów włoskich 10 szt daktyli suszonych Dodatkowo
Andzia Pichci