oblepić masą ryżową całą kopułę. ? Wygładzić mokrą ręką, obłożyć plastrami z fileta z kurczaka. ? Posmarować oliwą i posypać słodką papryką. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C. ? Kroić jak tort. Można podać z ulubionym sosem, np. beszamelowym
To co kochampochwalić. Celem konkursu było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. ? Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. ? Z kremu czekoladowego zrobiłam na babeczkach kopułki. ? Z fixu na bitą śmietanę wycisnęłam ozdobne rozety. ? Całość posypałam drobnymi cukiereczkami
To co kochamzrobiłam galaretki w 4 formach na jajka i jednej większej Lilianie. Można zrobić w filiżankach, kubkach i małych miseczkach, ewentualnie jednej większej formie na babkę i kroić jak tort. ? Każdą formę posmarować olejem i wlać po kilka łyżek bulionu na spód. ? Dekorować według uznania i własnej inwencji twórczej pamietając, że dno będzie wierzchem galaretki. ? Na ułożoną dekorację położyć kawałki kurczaka
To co kochamst.C przez 40 minut. ? Następnie posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Ja użyłam okrągłej formy do zapiekania i kroiłam pieczeń jak tort
To co kochamtego smaku. No chyba, że jeszcze do tego dodamy szampana, to wyjdzie trio idealne. Takie truskawki można jeść jako samodzielny deser, można użyć do dekoracji innych deserów lub ozdobić tort. Wyglądają tak, że aż szkoda ich jeść! Świąteczny deser na świąteczny dzień. Proste, piękne i smaczne. Składniki: ? kilkanaście dużych truskawek z szypułkami ? po 1/2 tabliczki czekolady białej, deserowej i gorzkiej
To co kochamhamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Tak więc do dzieła! Jemy fasolę! A już niedługo na blogu niespodzianka fasolowa czyli tort. Składniki: ? 2 szklanki ugotowanej fasoli ? 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej ? pęczek zielonej pietruszki ? garść szpinaku świeżego ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki majeranku ? 1 jajko
To co kochamjednym domu siostra Ula i brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki
To co kochamjuż w mojej książce kucharskiej, podałam w nowy sposób w formie torcika z jadalną dekoracją kwiatową. Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta. Dekoracja: ? 1 gotowana marchewka ? 1 gotowana pietruszka ? liście bazylii i pietruszki Wykonanie: ? Małą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i napełnić sałatką, dokładnie ugniatając
To co kochamproste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda
To co kochammiejsce – u mnie otwarty piekarnik nastawiony na 40 st.C. ? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w kształcie kuli i podzielić ją na 8 części – tak jak kroi się tort. ? Każdy z ośmiu kawaków uformować w kulkę i przeciąć ją na 4 ćwiartki. Wyjdą z tego 32 kawałki ciasta. ? Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować minibułeczki i ułożyć
To co kochamtemp. 200 st. C przez 40 minut. Wystudzić w tortownicy. Dekoracja ? Serek Filadelfia przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i wycisnąć ozdobne rozetki na obwodzie i w środku tortu. ? Z plastrów łososia wędzonego zwinąć różyczki i ułożyć na obwodzie. ? Udekorować koperkiem
To co kochammuszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania ? różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru
To co kochamjapońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka na torcie. Składniki: Biszkopt z zieloną herbatą ? 4 jajka ? 3/4 szklanki cukru ? 3/4 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha w proszku ? po 3 łyżeczki wody i oleju Masa serowa
To co kochamTorcik pełen czekoladowej rozkoszy, przełamany smakiem śmietanki z chrupiącymi migdałami. Coś wspaniałego! Nie jest trudny, każdy sobie z nim poradzi. Torcik inspirowany przepisem z Kwestia
Latosiowydom