spód i trochę biszkoptów. Tak niewiele trzeba, żeby uprzyjemnić sobie gorący dzień. Składniki na chrupiący spód: 200 g ulubionej czekolady 4 garście drobno siekanych orzechów 80 g prażynki do tortów lub zmielonych sucharków 2 łyżki oleju Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Na koniec dodaję orzechy i prażynkę, całość mieszam
Słodki sentymentprzygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku
Raj dla Podniebieniazupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń
Raj dla PodniebieniaKażdy początek wakacji moja mama starała się uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe
Raj dla Podniebieniamiłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu
Raj dla Podniebieniaszarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego scalenia się zagniatanego ciasta. Szarlotka pełniła jakże ważną rolę urodzinowego wypieku dla mojej pociechy. Jako że nie przepada za maślanymi tortami, wybrała swoje ulubione ciasto, po prostu szarlotkę! Bo i z czegoś zwyczajnego można zrobić niezwyczajne! Co jest potrzebne? 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) cukier waniliowy lub kilka kropel pasty waniliowej
Raj dla Podniebieniatradycyjne miary kuchenne, ale jeśli używasz jogurtu innego niż francuski, użyj go. Francuzi nie próżnują, jeśli chodzi o wypieki, ale ich ciasto jogurtowe jest o wiele lepsze niż większość tortów! Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu i jest przyjazne dla dzieci. Francuskie ciastka jogurtowe są także ulubionym daniem mieszkańców Hiszpanii i Włoch. Francuskie ciastka jogurtowe często mają smak cytrynowy
Patchworkciasto bananowe to wariacja podstawowego przepisu na ciasto bananowe z polewą serową . Tak jak wersja podstawowa, jest ono wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie! Odrobina kakao oraz powideł sprawia, że nabiera zupełnie innego charakteru. Tutaj również idealnie pasuje dodatek cynamonu lub przyprawy korzennej. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj , polecam również przepis
WegePrzepisKrem maślany z mlekiem skondensowanym to pyszny, puszysty i aksamitny krem, który doskonale nadaje się do tynkowania, dekorowania czy przekładania tortów. Idealny również jako tynk pod masę cukrową, wydruk z masy cukrowej bądź dekoracje z masy cukrowej. Dla mnie jest to krem numer 1 jako tynk, dobrze mi się z nim pracuje, dobrze się go wygładza. Również zawsze używam
Zrób to smaczniezrobić z białek, które pozostały po innych szaleństwach w kuchni? Polecam właśnie taki torcik bezowy! Przepis na blaty bezowe do tortu. Artykuł Torcik bezowy z owocami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąkrótki skład i co dla mnie istotne nie zawierają dodanego cukru. Nie obyło się również bez mojej ulubionej pulpy z mango, którą uwielbiam i wykorzystałam np przy tym pysznym torcie , czy roladzie biszkoptowej, a teraz planuję wykorzystać ją do deserów w połączeniu z truskawkami. Jeśli o deserach mowa to wzięłam jeszcze na próbę batonik malinowy od Ewy Chodakowskiej
Cynamonowe szczęścieskarbnicy przepisów znajdziesz nie tylko przepisy na ciasta z owocami. Wśród moich ulubionych przepisów jest ciast 3 Bit, czy klasyczny sernik na kruchym spodzie. Znajdziesz także przepis na pyszny tort czekoladowy! Ciasto z truskawkami składniki 400g truskawek 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej 1/3 szklanki oleju
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!skarbnicy przepisów znajdziesz nie tylko przepisy na ciasta z owocami. Wśród moich ulubionych przepisów jest ciast 3 Bit, czy klasyczny sernik na kruchym spodzie. Znajdziesz także przepis na pyszny tort czekoladowy! Ciasto z truskawkami składniki 400g truskawek 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej 1/3 szklanki oleju
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wykonać z różnymi owocami. Moja mama najczęściej robiła takie z truskawkami, a tutaj jest akurat z malinami. Można użyć także mrożonych owoców. Kiedyś robiłam podobne ciasto, ale był to tort z kremem z mascarpone ( KLIK ). Tutaj jest tradycyjny krem budyniowy. Polecam wszystkim! Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia domowa Anitylko przepisu na śniadania, obiady i kolacje to również skarbnica przepisów na słodkie wypieki. Na święta i nie tylko możecie przygotować sernik na herbatnikach albo nasz hit tort czekoladowy z kremem śmietankowym. Przygotowanie obu tych ciast jest szybkie i bardzo proste. Sprawdźcie, może któryś z przepisów Wam się spodoba. Zatem poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników oraz dokładny sposób przygotowania słodkiego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!