Takie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko
Bernika - moj kulinarny pamietnikStworzyliśmy przekornie szansę, na wypowiedzenie również innych życzeń. Podsunęliśmy Jubilatowi pod podmuch świeczkę, która lśniąc na urodzinowym torcie, posiada moc uszczęśliwiania. Gdy pojawia się tort, wykreślenie z kalendarza uroczystego "Sto lat" okazuje się niedopuszczalne. Dziś właśnie o takim torcie się rozpiszę. Na marginesie, z całym przekonaniem, polecam od czasu do czasu czynić coś komuś wbrew. Przekonywać(...)śmietankowym 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej, chłodnej wody Masa orzechowa z mascarpone: 250 gram mascarpone 150 gram białej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka mielonych (grubo) orzechów włoskich Masa kawowa: 4 łyżki przygotowanej ( powyższej ) masy orzechowej 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 gram białej czekolady Masa śmietanowa
Kronika Piekarnika6 porcji 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu pół szklanki orzechów włoskich 2 nektarynki pól szklanki czerwonych porzeczek 12 łyżeczek syropu czekoladowego (takiego do kawy) 5 łyżek kremu
Humanistka w kuchniUrodziny to wyjątkowa okazja, szczególnie urodziny najblizszych osób. ( Sto lat Brat: ) ) , dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik. Składniki na biszkopt
Domowe ciastapaczka biszkoptów bez cukru do przełożenia Wykonanie : Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. Następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Takim kremem przekładamy biszkopty, wafle, można użyć go jako krem do ciast, tortów, naleśników. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipowinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się
Karo in the KitchenOstatnio na maila dostałam prośbę o podanie przepisu na biszkopt orzechowy. Przepisów jest wiele ale ja mam sprawdzony według którego zawsze ten biszkopt się uda. Przepis dostałam od siostrzenicy, lekko zmodyfikowałam go po swojemu i mam taką super bazę do różnych tortów. Bo przecież dobry biszkopt to nie tylko taki tradycyjny, możemy pokombinować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninotabene właśnie to serce chyba najlepiej wyraża moje uczucia wobec solenizanta:)). Torcik nie jest skomplikowany; rzekłabym wręcz, że jest prosty do wykonania. Jeśli dodatkowo nie jesteście mistrzami w dekorowaniu tortów tak jak ja, jego wykonanie nie powinno wam przysporzyć zbyt wiele zachodu. Jako rekomendację dodam, że nawet mój M (który będąc na diecie odpycha od siebie wszelkie słodkości rękami(...)Następnie dodajemy partiami wystudzoną masę orzechową. Na końcu wlewamy wódkę i wszystko mieszamy. Krem może się wydawać nieco rzadki ale po odpowiednim czasie leżakowania w lodówce staje się zwarty. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy i kroimy na 2 blaty, które następnie przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Boki ciasta obsypujemy startą czekoladą oraz
My simple kitchenniesłodzonego kakao 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli Nadzienie: stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę 1 szklanka gładkiego masła orzechowego 100% 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) Do dekoracji: orzeszki ziemne starta gorzka czekolada listki mięty Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były(...)góry dnem (żeby było łatwiej wyciągać kawałki tortu z tortownicy). Ugniatamy równomiernie mocno dociskając – ja używam kubeczka Mendela pożyczonego od Córci Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy. Do blendera wkładamy stałą część z mleka kokosowego (płynną częśc zachowujemy do późniejszego wykorzystania np. w koktajlu). Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy. Całość miksujemy
Lamarida.plCiasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą
Di gotujespełniało funkcję urodzinowego tortu. Ba, nawet świeczka się znalazła :) 🎂 Z okazji urodzin życzę Pawłowi, aby zawsze był sobą - bo jest super hiper wartościowym człowiekiem. A Wam życzę takich przyjaciół jakim jest dla mnie Paweł. SKŁADNIKI: Na foremkę o średnicy 23 - 25 cm. Spód tarty: 125 g ciasteczek Oreo 125 g herbatników 175 g masła, rozpuszczonego Masa orzechowa: 3 batoniki Snickers
W kuchni KatieRewelacyjne ciasto przekładane, wielowarstwowe o nazwie "Parada". Jest efektowne, widowiskowe i składa się z różnorodnych warstw - stąd pewnie jego nazwa. Przepis znalazłam w starych zapiskach mojej
Kuchnia MagdaLenyRewelacyjne ciasto przekładane, wielowarstwowe o nazwie "Parada". Jest efektowne, widowiskowe i składa się z różnorodnych warstw - stąd pewnie jego nazwa. Przepis znalazłam w starych zapiskach mojej
Kuchnia MagdaLeny