tort m ms - 2000 przepisów (strona:95/134)

Muffinki cytrynowo-makowe 230

Przygotowałam do nich dwie polewy-kremy. Lemon curd, czyli kwaśno-słodki, krem cytrynowy o bardzo intensywnym smaku oraz ganache z gorzkiej czekolady. Ganache znacie już z przepisu na czekoladowy tort urodzinowy. To bardzo kremowy mus czekoladowy, który można przygotować właściwie z każdego rodzaju czekolady wedle uznania. Dziś jednak proponuję ciemną, gorzką czekoladę, o dużej zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru cytrynowego

Ratunku obiad
Angielskie ciasto ucierane 234

wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego, że wspaniale wycina się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku

Ratunku obiad
Brak tytułu 193

kulinariami pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania.     Jednym z bardzo zaskakujący  i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe. Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy. Andrzej, Kondrat

kolorowotorcikowo
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 288

krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła.By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów.Z takiej "szprycki" tworzyć małe kleksiki. Blaszki pieczemy w piekarniku (na dwóch poziomach równocześnie) nagrzanym do 180*C przez 5 minut (termoobieg), następnie temperaturę zmniejszamy do 140*C i dosuszamy

Smaczne Zdrowe
Liebster blog - nominacja :) 177

Symfonia smaków 5. Kuchnia pachnąca wanilią 6. Tartinki 365 7. Najlepsza kuchnia w mieście 8. Kuchnia - pasja Marysi 9. Moje kulinarne wyprawy 10. Skwierczące pomysły z szalonej patelni11. Torty Nidzica Milena Samsel

Sajkofanka smaku
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 210

uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 223

nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym

Mia Cucina Sofieta
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 268

miekkości mrożony groszek. Odcedzamy. Odcedzamy ugotowany ryż,  aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką.   Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent

Mia Cucina Sofieta
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 180

ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie.  Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr

Symfonia Smaków
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 378

przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno w cynamonie. Dno kwadrarowego lub owalnego naczynia żaroodpornego albo okrągłą formę do małych tortów nasmarowujemy zimnym masłem i oprószamy mąką.  W tak przygotowanej formie lub naczyniu umieszczamy drożdżowe buchty - jedną obok drugiej tak, aby bokami stykały się ze sobą i każdą lekko spłaszczamy

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 247

wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 238

Witajcie w środowe popołudnie! To już nasz 60ty wpis! Okrągłą liczbę witamy nie tortem, lecz przepysznym kremem z buraków, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Tak szczerze to nie znamy wielu osób, które nie preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad  to krem delikatny

Symfonia Smaków
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 181

tortownice wylozona papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego.Smacznego!Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno.Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce, bo taki smakuje najlepiej. Ja radze chlodzic

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania