wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej
SMYKWKUCHNIjest dość efektowne w wyglądzie, smakuje też całkiem dobrze:)Może warto zrobić na jakąś wyjątkową okazję. Tak zarabiałam ciasto kruche, ...a tak ptysiowe. Może być alternatywą dla tradycyjnego tortu
Proste PotrawyRobię dwa rodzaje ciemnej polewy.W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię z użyciem kakao.A oto wypróbowane polewy. Tę podpatrzyłam tuTaką polewą udekorowałam tort z kremem miętowym. Taka polewa jest dość twarda. Składniki na polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać
Proste Potrawymojej głowie. Wchodzę wtedy do kuchni i dokładnie wiem co z czym i jak. Przepis na to czekoladowe ciacho pochodzi z Moje Wypieki z przepisu na Tort Straciatella z Malinami, który już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta. Ciasto
Blondynka Gotujekapustka zachwyciła ukochanego. Kotlecik idealnie komponował się z podanymi dodatkami. Był dobrze usmażony i bardzo soczysty.Opiekane ziemniaczki niestety wypadły podobnie jak u mnie na talerzu. Na deser postanowiłam zamówić tort bezowy (jestem ich ogromną fanką) przekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych
Emcia PichciPrzy okazji robienia konfitury z róży, przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać
RAROSSA2 kg moreli 70 dkg cukru sok z dwóch cytryn Dżem morelowy głównie przygotowuje do wykorzystania go do.Tortu.Sachera.ciasto to o
RAROSSAwypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając 1,5 cm wolnego wzdłuż dłuższych boków. Posypać resztą cukru. Boki posmarować białkiem. Delikatnie zrolować. Pokroić na trójkąty - w taki sposób, w jaki kroimy tort. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozkłócić ze śmietanką, posmarować nim wierzch ciastek. Piec ok. 20-25 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować
Z miłości do słodkościjednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach. Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń.Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowyCiasto bez pieczenia Tort,który zachwyci Placek amerykański Torcik tiramisu Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewyczęści, którą pokruszyłam wcześniej, a na koniec poukładałam moje leśne owoce. Wstawiłam do lodówki na około godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)/*post zawiera lokowanie bardzo przydatnego produktu - obrotowa patera do tortów ze sklepu KOKUO
Blondynka GotujeJabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz
Smakołyki BerenikiPieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery. Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje
Kolizje Smakówpolnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy
prawdziwe jedzenieząb. Jeszcze wtedy do głowy mi nie przyszło, żeby jakiekolwiek zdjęcia robić. Bzik na focenie przyszedł znacznie później. A kopytka furorę na FB zrobiły, pamiętam :) A teraz wiśniówka na torcie! Jakby tak dobrze policzyć, to najmniejszej wątpliwości nie ulega, że gdzieś pomiędzy pierwszym wpisem, a pierwszym popisem, Syn nasz pierworodny się począł! Oczywiście jeszcze wtedy tego nie wiedziałam. Paznokcie obgryzałam
bastalenadługi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych, zachęcających propozycji. Nawet u mnie swego czasu pojawił się
W kuchni Karmel-itki