tort m ms - 2000 przepisów (strona:67/134)

Tatowa nalewka wiśniowa 209

płótno.  Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu

Kuchenne aromaty
Pieczony Burak z Pomarańczami 245

dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się uda i nawet zaschnięta

Blondynka Gotuje
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 233

jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje ryż/ziemniaki/kasza gryczana, itp. No i oczywiście czeskie piwo i drinki z kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem waniliowy według Michela Roux 255

jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do  babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców  Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żółtek 125 g cukru pudru

Kulinarne przygody Gatity