tarty - 13589 przepisów (strona:55/906)

Czekoladowa tarta z truskawkami 204

Truskawkowej rozpusty ciąg dalszy. Dzisiaj truskawki z mascarpone i czekoladą. Taka mała alternatywa do zeszłorocznej białej wersji tarty z truskawkami ( tu przepis ). Ale żeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu ( naturalniezdrowe.com.pl ) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości CZEKOLADOWA TARTA  z TRUSKAWKAMI Składniki: (forma do tarty(...)górze.  masa mascarpone: Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia. wierzch: Czekolad ę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, studzimy i polewamy po wierzchu tarty. Brzegi dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie w sklepie  www.naturalniezdrowe.com.pl

Bon appetit mon amie
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 265

porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik ciasta(...)tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię, suszone pomidory i oliwki, jednak jest to danie na tyle uniwersalne, że spokojnie można poeksperymentować z ulubionymi dodatkami :) Składniki na 4 porcje: Ciasto 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu sól, pieprz, papryka ostra w proszku Farsz

Zawsze głodna!
Tarta migdałowa z truskawkami i kremem amaretto 255

Znakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części - delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem. Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiejski kisz z karkówką 159

Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze jest daniem wytrawnym ( słonym ) , a tarty bywają także serwowane na słodko . Istotnym szczegółem różniącym te dwa dania, jest także to , że kisze zalewa się masą jajeczną z dodatkiem śmietany(...)mleka , a tarty spaja się serem . No ale dość o różnicach , najważniejsze , że jest to danie pyszne , proste i jednogarnkowe . Oszczędza nam sporo czasu , jest bardzo podzielne i może być zrobione z wykorzystaniem resztek np. pieczonej lub grillowanej karkówki z dnia poprzedniego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , naprawdę fajna sprawa " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej 191

Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej Składniki ( na ok. 15 sztuk) : 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli czarnej 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia * 1 łyżka płatków drożdżowych  2 łyżki oleju + do smażenia 1 łyżeczka czosnku  1 łyżeczka cukru sól, pieprz pęczek szczypiorku *Trzeba uważać i patrzeć na skład(...)bułki tartej, bo może być niewegańska. W Auchan jest dostępna wegańska bułka tarta.  Przygotowanie: Kasze jaglaną przelej wrzątkiem, w celu pozbycia się gorzkiego smaku.  Zagotuj w garnku 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, wrzuć kaszę jaglaną do gotującej się wody, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż kasza zaabsorbuje całą wodę

wegujemy
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 178

truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności i nawet foremki. Możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam  tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie(...)cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiająć wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi piec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PASZTET WIELKANOCNY 183

część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz 2 jajka  bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki  Sposób przyrządzenia:   W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz(...)przestygnięciu  wszystko zblendować lub zmielić przez maszynkę, ja wybieram pierwszą opcję. Dodać jajko, żurawinę, pestki, posmakować i ewentualnie doprawić. Jak jest bardzo rzadkie, można dodać bułkę tartą. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć na równo z foremką. Na wierzchu posypać bułką tartą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Piec

pieprzny smaczek
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 356

niepełna łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego po 1 łyżce masła i oleju  odrobina masła i bułki tartej do formy Przygotowanie: Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują.  Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz(...)dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do masy. Całość dokładnie ręcznie wymieszaj i wyrób. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno

Anioszek w kuchni
Tagine z kurczakiem i gruszkami 221

taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem je naczyniem do tarty i folią aluminiową. Na dno naczynia do tarty wylałem 3 łyżki oliwy, a na niej ułożyłem półcentymetrowej grubości plasterki białej cebuli. Na cebulę wyłożyłem zamarynowane mięso, 4 liście laurowe, 3 przekrojone na połowy zielone papryczki chili(...)gram rodzynek i 10 suszonych fig. Całość podlałem około 150 ml wody, a na wierzch ułożyłem łyżkę masła. Naczynie do tarty owinąłem dookoła folią aluminiową, której górne krawędzie zawinąłem tak, aby powstał kształt stożka. Istotnym jest, aby nie zaciskać góry naczynia, aby para miała niewielkie ujście, stąd też na górze pozostawiłem niewielki otwór, natomiast bardzo starannie zawinąłem folię

Wyprawy kulinarne
Tarta na słodko z dżemem i bakaliami 183

spokój... I halucynacje z niedożywienia. Z braku cukru znaczy się. Nie było zatem wyjścia, trzeba było z tego co mamy ukręcić coś dobrego. Początkowo nie planowaliśmy wrzucać tej tarty na bloga. Po takim "śmietnikowym" daniu nie spodziewaliśmy się zbyt wiele. Chodziło po prostu o dostarczenie organizmowi cukru, którego się domagał. Ale finalnie okazało się, że ta tarta(...)szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód dokładnie, miejsce przy miejscu, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym

Marder&Marder Manufacture
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 188

jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie!   Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy mielimy w malakserze. Masło rozpuszczamy, zostawiamy(...)chwilkę do przestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy.  Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 213

sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, dokładnie wymieszaj.   W razie potrzeby dopraw według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, f ormę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę. Podaj(...)suszonego 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej masło, do posmarowania formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, włóż koszyczek. Do koszyczka odważ wołowinę, piersi indyka, karkówkę i boczek. Nałóż dolną

SzczyptaSmaQ
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 173

ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml  mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń(...)opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek z kilku warstw papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, natłuszczam go od zewnętrznej strony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone z cheddarem 160

mielonego z łopatki 2 jajka 50 gram sera cheddar ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej.  Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę(...)tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym składzie też zawiera sól. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy