Chleb czosnkowy pszenno-żytni 244czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Dłuższą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz
Grunt to przepis!
Kotleciki jajeczne 299Smaczny, bezmięsny obiad Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo i 1 surowe 100 g pieczarek 1 cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz bułka tarta … Czytaj dalej Kotleciki jajeczne
czarrna od kuchni
Babka orzechowa pachnąca rumem 243proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam. 2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną
Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta miodowa 338masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru 2 łyżki miodu … Czytaj dalej Tarta miodowa
czarrna od kuchni
Karp smażony 348Karp smażony Świąteczny bestseller :) Składniki karp (około 1,5 kg) 2 cebule 1 jajko bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Karpia wypatroszyć, oczyścić i pokroić … Czytaj dalej Karp smażony
czarrna od kuchni
Walentynkowy tort tiramisu 147smarujemy boki i wierzch tortu. Biszkopty kroimy na pół i obkładamy tort. Można przewiązać go wstążką, aby biszkopty dobrze przywarły. Na wierzchu rysujemy wykałaczką serce, a brzegi posypujemy tartą czekoladą
Ewusiowe Smaki
Kluski leniwe 186Smaczne i szybkie do przygotowania kluski leniwe z białym serem i ziemniakami , uwielbiam polane masłem i bułką tartą w wersji na słodko . Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli mąka do podsypania olej Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy
Bajeczna Kuchnia
Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji bez glutenu, bez laktozy i bez cukru 171Tarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki
nietadieta
Kruche ciasto z kremem i owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru 177Tarta z kremem i owocami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 150 g masła kokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto
nietadieta
Tarta z malinami 165Tarta z malinami Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego 1/3 kubka wody 2 kubki malin pół szklanki ksylitolu + do posypania malin Mąkę przesypałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, olej i ksylitol. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. Na koniec dodałam wody. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dodać
nietadieta
Tarta z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 167Tarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego
nietadieta
Surf & turf – pstrąg łososiowy smażony w bekonie, z ziołową kruszonką 223kontynuować owijanie. Na jednego fileta potrzeba około trzech długich plasterków. Bułkę blendujemy razem z natką pietruszki w malakserze– potrzebujemy grubszej bułki niż klasyczna, dobrze nam znana bułka tarta. Malakser bardzo drobno bułkę i pietruszkę posieka. Tak naszykowana bułka ma lekką, płatkową strukturę obecnej we wschodniej kuchni panierki panko i zachowuje po usmażeniu więcej chrupkości. Na małej patelni rozgrzewamy
Karo in the Kitchen
Torcik jabłkowo-aroniowy 188Białka ubijamy na sztywno, ucierając stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, przelewamy przygotowana masę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół. Do rondelka wlewamy 0,5 litra soku
Bajeczna Kuchnia
Pizza ziemniaczana z salami, parmezanem i Dresingiem. 220czosnku 3 jajka 2 łyżki maki zwykłej pieprz, szczypta chili sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami 1,5 szklanki startego parmezanu forma do tarty o średnicy 26 cm Wykonanie : Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, cebulę obrać i także zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę startego sera
Sama słodycz i szczypta chili