tarty - 13589 przepisów (strona:443/906)

Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 189

świeży mały pęczek, 4 ząbki czosnku, 2 cebule lub 6-8 szalotek, 200g orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej lniany, 50ml sosu sojowego Kikkoman, pieprz, kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie), Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekać i podsmażyć. Orzechy laskowe uprażyć

królestwo garów
Goodfood styczeń 2016 274

bardzo podobny i warzywa takie same (lub możliwe do wyhodowania we własnych ogródkach) w tym samym czasie.   Przykładowe przepisy, które mam w planach wypróbować to między innymi tarta orzechowa z syropem klonowym, pikantna soczewica z musztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion

greenscarf
Kluski leniwe 171

kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około 2 minut. Ja podaję z masełkiem, cukrem i cynamonem. Można również z bułką tartą podsmażaną na maśle. Smacznego

talerz przyjemności
Biszkopt z proszkiem (jasny) 235

obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować). Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch

Kuchcik gotuje
Tarta jaglano-owsiana z grzybami leśnymi i szpinakiem 141

grzyby będą miękkie.  Następnie na kolejnej patelni wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól.   Na spód tarty wykładamy szpinak a następnie grzyby - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez

Łycha smaków
Bezglutenowa tarta z botwinką, kozim serem, jarmużem i szparagami 183

dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 min.  Na upieczony spód tarty wykładamy pokrojoną w cieką kosteczkę botwinkę, jarmuż, posypujemy rozdrobnionym serem kozim i szparagami - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez

Łycha smaków
Krokiety z mięsem 229

wałek i odcinanie kolejnych krokietów. Drugi sposób to 1 naleśnik = 1 krokiet. Nakładam mały wałeczek farszu na naleśnik i podwijając boki zwijam w rulon. Mąka, rozbełtane jajka, bułka tarta i głęboki tłuszcz do smażenia i krokiety gotowe. Jak widzicie nic skomplikowanego ale czasochłonnego ale warto bo nie ma pyszniejszych krokietów z barszczem czerwonym własnoręcznie przygotowanych. SMACZNEGO

Mechanik w kuchni
Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… 282

Uwielbiam jabłka, zwłaszcza jesienią i zimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej. Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować: 6-7 niedużych jabłek

Krzywa Prosta
Makowiec jabłkowy 222

gram) 1 margaryna 8 jajek 10 kaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Żółte placuszki z kaszy jaglanej 205

szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej 1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być ) pieprz 1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie czysta. Przelewamy wrzątkiem na sicie. Gotujemy w garnku z łyżką masła

Gotowanie...to proste !
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 214

wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zimne masło i palcami wszystko połączyć na kruszonkę blaszka 18x14 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder

W Mojej Kuchni Lubię
Puchaty sernik 338

puszysta) - efekt końcowy daje nam dość mocno rzadką masę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, zerwać wierzchnią i przerzucić ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tak, żeby druga warstwa folii spożywczej była na wierzchu. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Po wyjęciu zerwać drugą warstwę folii, rozgnieść ciasto tak, żeby równomiernie przykryło całe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik bez sera 552

wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę do pieczenia. Posmarować ją cienką warstwą masła lub margaryny i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekaną w kostkę margarynę. Połączyć ze sobą składniki – jeśli nie będą

Niebieski kubek z kawa
10 najlepszych wpisów 2015 roku 171

Wasze uznanie. 3. Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, być może dlatego wielu z Was zainteresował ten przepis. Nadziane czosnkiem, pietruszka i bułką tartą smakują wyśmienicie i świetnie nadają się na przystawkę. 2. Sałatka z kalarepy z Jerozolimy Kalarepa nie jest popularnym warzywem, dlatego bardzo zdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się

Chilli Czosnek i Oliwa