tarty - 13589 przepisów (strona:429/906)

Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową 236

mlekiem. Miksujemy na małych obrotach. Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy. Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą. Włożyć do piekarnika na około 70 minut. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Wykładamy po upieczeniu. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 204

jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione cytryna pieprz masło i bułka tarta jajko, rozbełtane do posmarowania Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy by ruszyły. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet jajeczny 275

mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia

Ala piecze i gotuje
Babka kakaowa z dżemem 205

wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka cytrynowo – pomarańczowa 229

czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa

Kuchnia Pokoleń
Babka ponczowa 197

wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić

królestwo garów
Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką 181

dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 195

koniec możemy dodać bakalie. Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej natłuszczonych i obsypanych mąką bądź bułką tartą. Dobrze Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie potem zwiększyć temperaturę 160*C - 180*C i piec według czasu podanego w przepisie zwykle jest

W Moim Magicznym Domu
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 258

masło masa będzie płynna, gdy masło będzie chłodniejsze, a użyte jajka zimne masa będzie gęstawa) do przygotowanej wcześniej formy (formę metalową  musimy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, silikonową wystarczy delikatnie przesmarować masłem). Lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C. Pieczemy w tej temp.ok.55 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed wyjęciem

Smaczne Zdrowe
Ryba po grecku z ananasem i curry 275

łyżeczka curry  2 łyżki octu łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Składniki panierki zmiksować. Rybę pokroić na części, obtoczyć w panierce i smażyć na oleju na złoty kolor. Tartą marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką

Cukiernia Pychotki
Mazurek marchewkowy 200

marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą.  Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego

Świat Ciasta
Babka krówkowa 477

krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z dwiema łyżkami mleka i posypałam posypką kolorową. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ala piecze i gotuje

Aga w kuchni
Lemon curd – krem cytrynowy 316

prostu pycha :3 Czekam tylko na okazję żeby zrobić go po raz kolejny – może jako nadzienie do babeczek, albo polewę do sernika? A może z kruchą tartą na słodko… pomysłów mam od groma, tylko na który się zdecydować? Chociaż właściwie to nieważne, bo z takim kremem wszystko będzie smaczne ;)   Składniki: 1/2 szklanki soku z cytryny

Jak gotować i nie zwariować
Jogurtowe babeczki Wielkanocne 270

mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wyrobionym ciastem wypełniamy foremki silikonowe (jeżeli macie formę metalową wysmarujcie ją masłem i oprószcie mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 18-23 minuty.  Babeczki możecie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.  Smacznego jajka

Niezły Młynek
Babka piaskowa – najprostsza 327

łyżki cukru z wanilią 250 g stopionego masła lub margaryny łyżka kakaa Sposób wykonania : Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Mąki i proszek przesiać do miski. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąki, cały czas miksując

Niebieski kubek z kawa