kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony sól ( wg smaku ) 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2-3 łyżki mąki Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam. Następnie wsypuję grysik ( kasza manna(...)bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki. Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody. Ugotowane podaję z gorącym rosołem. Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny
Takie tam pichcenieDziś propozycja na fajne śniadanko - muffiny jajeczne z brokułami, szynką i tartą mozzarellą. Bardzo dobre w nich jest to, że tak naprawdę możemy dodać wszystko, co tylko mamy w lodówce. W przypadku, gdy znajdziecie 2 jajka i jakieś drobne dodatki do nich - zapieczcie je sobie i zajadajcie czasem jajka w innej, ale też ciekawej formie. Smacznego! Składniki(...)jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Jeśli używacie foremek
psgotujemywyjątkowe! (około 23 sztuki) 350g żółtego sera 2 jajka (małe) 60-65g mąki pszennej 1/3 łyżeczki chili w proszku 1/3 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do głębokiego smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji(...)masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie należy obtoczyć z bułce tartej. Kulki smażyć (na średnim ogniu) na mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż będą posiadały złoty kolor. (Olej w całości powinien pokrywać kulki.) Całość odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem lub bez dodatków
Di gotujePewnie każdy z Was zna, ale nie każdy pamięta... Uwielbiam klasykę. A Wy? kromki chleba (najlepiej minimum z dnia poprzedniego, może być bułka lub chleb tostowy) jajka bułka tarta + sezam (opcjonalnie) szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Jajka dokładnie roztrzepać - z dodatkiem soli. Pieczywo kolejno zamaczać w jajku i obtoczyć w bułce tartej połączonej z sezamem
Di gotujedzieckiem". Kotleciki jaglane z groszkiem 1 szkl. kaszy jaglanej 4 łyżki zielonego groszku (może być mrożony) 6 pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżka szczypiorku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę przelewamy zimna woda a następnie wrzątkiem. Do garnka wlewamy 3 szkl. wody, wsypujemy szczyptę soli, zagotowujemy a następnie dodajemy kaszę. Gotujemy(...)patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na rumiano grzyby i cebulę. Do ugotowanej kaszy dodajemy cebulę, pieczarki, szczypiorek, groszek, jajko oraz pieprz. Mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny mieć z obu stron rumiany kolor
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki naturalnego kakao WKŁADKA ORZECHOWA 5 jajek 5 łyżek cukru do wypieków 200 g mielonych orzechów 2 płaskie łyżki tartej bułki -pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę. Miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do powstania błyszczącej masy.Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj dokładnie. Wyłączamy mikser i dodajemy(...)patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty. Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. MASA CHAŁWOWA 300 g chałwy 1 cukier wanilinowy 4 żółtka kostka masła 1 szklanka mleka 1 łyżka
Z Kuchni Do Kuchnipodobny sposób i wpisy są na blogu, ale tym razem filety rybne moczyłam w mleku... filety z ryby mleko sok z cytryny sól,pieprz mąka bułka tarta jajka sól, wegeta Filety ryby pokroić na kawałki i włożyć do mleka, moczyć około 20 minut. Wyjąć z mleka, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować mące(...)jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieczęsto wykorzystuję :)) Tym razem kotleciki, zwykłe takie panierowane, podsmażone, na to pokrojone suszone pomidory i papryka, to wszystko posypane żółtym serem. Smaczne było :)) Miłego dnia :)) Składniki: cukinia bułka tarta jajko mąka papryka czerwona suszone pomidory ser żółty olej rzepakowy do smażenia Cukinię kroję w plasterki, obsypuję solą i pieprzem. Odstawiam. Następnie zanurzam w mące, roztrzepanym(...)widelcem jajku i bułce tartej. Paprykę i suszone pomidory kroje w kosteczkę, ser ścieram na tarce. Na patelni smażę kotleciki i w momencie przewracania jej na drugą stronę, na wierzch już tej podsmażonej, daje trochę papryki, pomidorów posypuję serem. Smażę jeszcze chwileczkę i gotowe
kruche babeczkimaki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2 budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się nie lepi(...)wyłożyłam nim blaszkę, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki i później na mniejsze kawałki. Wykładamy je na ciasto, w szklance wymieszałam bułkę tartą z cukrem i posypałam jabłka. Gotujemy budynie: 500 ml mleka zagotowałam (dodajemy do mleka też cukier - ilość według przepisu na opakowaniu budyniu, chyba, że mamy wersję z cukrem
kruche babeczkicukru 16 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe, proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 2-3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie(...)białkowej i miksować, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Na koniec stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Wcześniej upieczony kruchy spód posypać bułką tartą, wyłożyć wystudzony rabarbar (fot.2) , przykryć masą budyniową (fot.3) , a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, schłodzoną, pozostałą część surowego ciasta (fot.4) . Piec
Świat Ciastałyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu Sól Gałka muszkatołowa Pieprz Czosnek suszony 4 jajka Nadzienie: 2 opakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika 4 posiekane dymki ( ze szczypiorkiem ) sól Dodatkowo: 125 gram wędzonego łososia Czerwona świeża papryka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę(...)patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez
Smaki Ewyosób 1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania(...)Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną marchewką oraz namoczoną bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kuleczki odrobinę większe od orzecha włoskiego i wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, by się nie posklejały i nie przykleiły do dna garnka. Pulpeciki gotujemy ok 20 minut od momentu wypłynięcia
Kuchnia w czekoladzielepsze) Farsz: 250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: ulubiony sos (u mnie sos madziarów ) Mięso mielone wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i resztą składników. Z umytych(...)osuszonych (ja jeszcze je obieram) pieczarek usunąć nóżki. Każdy kapelusz nadziać farszem i zapanierować - dokładnie obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Pieczarki smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony
Di gotujeprzepis na angielską rybę, ale fish & chips to moje określenie na każdą rybkę podawaną z dodatkiem frytek. 1 kg filetów rybnych 2 jajka + 3 łyżki mleka mąka bułka tarta sezam olej do smażenia sok z cytryny sól, pieprz Rybę pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić). Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć(...)solą i pieprzem. (Zamiast soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.) Jajka dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka. Rybę panierować kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - zmieszanej z odrobiną sezamu (opcjonalnie). Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron - na rumiano. (Najlepiej rybę smażyć na głębokim oleju, wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku
Di gotujekieszonki są bardzo pyszne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g żółtego sera 50 g sera feta 50 g serka topionego 1/4 czerwonej papryki 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy sola i pieprzem. Sery – żółty, feta i topiony kroimy(...)razem mieszamy delikatnie rozgniatając widelcem. Na każdym płacie mięsa układamy do dużej łyżce serowego farszu. Składamy na pół, dociskamy brzegi. Każdą kieszonkę obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z każdej strony
VioletoweKucharzenie