pieczarek kilka kostek (2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów z pomidorami) tarta bułka sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko(...)sera, zaklejamy żeby farsz znajdował się wewnątrz i formujemy kotlety. Tak samo postępujemy z pomidorami tylko zamiast pieczarek i sera nakładamy po jednym suszonym pomidorku. Gotowe kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
kuchnia doskipieprzy kajeńskiego 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (można użyć świeżej) garść bułki tartej 1 jajko Na sos 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego sól, pieprz kolendra i/lub pietruszka(...)przybrania 3-4 małe jajka kurze lub przepiórcze Przygotowanie : Klopsiki : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego. Sos : Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać z cebulą, uważać, aby się nie przypaliły
Codzienne Gotowaniedanie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy(...)mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
VioletoweKucharzenieWszystko wystarczy dokładnie wymieszac, przykryć i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić(...)pozostałego wywaru dodajemy wstrząśnięty zakwas i mieszając gotujemy około 2-3 minuty. Zakwas dolewamy stopniowo, małymi partiami za każdym razem próbując, aby zupa nie wyszła za kwaśna. Dodajemy tarty chrzan, świeżo zmielony czarny pieprz, roztarty w palcach majeranek oraz ewentualnie sól do smaku. Śmietanę wlewamy do garnuszka i dolewamy 1 chochelkę wywaru, mieszami i przelewamy
cool and mintyPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)jasna i puszysta. Cały czas mieszając, przelewamy ją do masy maślanej. Na koniec, stopniowo dodajemy mąkę, bezpośrednio przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Dodajemy tartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika
cool and mintyKażdy ma chyba swoje ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym. Ciasto: szklanka mąki ćwierć kostki zimnego masła 3 łyżki cukru drobnego cukier waniliowy do smaku żółtko 2 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 4 jabłka champion(...)mięty Ciasto: Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier
AZgotuj!DODATKOWO : 150 g herbatników kakaowych 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania słodka herbata do nasączenia PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier(...)ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju. Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut
Kulinarne Fantazje Mariolipuszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 6-8 kotletów ze schabu 200 g sera goudy kilka ogórków konserwowych sól, pieprz, papryka do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)grubości około 0,5 cm. Na każdy kotlet kładziemy po dwa kawałki sera i kawałek ogórka, Zwijamy dewolaje, podwijając końcówki kotleta do środka. Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią. Podajemy ciepłe z dodatkami, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula 3 lyżki oleju 200 ml bulionu 1 łyżka mąki rozmieszana w 150 ml wody sol, pieprz i zioła prowansalskie do smaku tarty parmezan do posypania(...)minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy. Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikotlety do obiadu. Składniki: 25 dag kaszy manny 1 biała cebula 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 6 jajek sól i pieprz do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ugotować 3 jajka, obrać i drobno posiekać. Cebulę również drobno posiekać i przysmażyć na maśle. Kasze mannę ugotować na mleku, po wystudzeniu połączyć z cebulą(...)dwoma jajkami. Dokładnie wyrobić masę, przyprawić do smaku, dodać posiekane jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety, maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniamielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy(...)robimy na co dzień i ominąć pierwszy akapit, jeżeli jednak wolisz wykonywać przepisy od deski do deski, to zaczynamy. Siekamy drobno cebulę, dodajemy do mięsa mielonego, jajek, bułki tartej i przypraw, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle, ale się ładnie zarumienią i odkładamy na bok. W garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mocno mieszamy
KasiaiKrzysiu.plchipsy ” zielona cebulka ” Składniki : 4 duże cebule 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka ( niepełna ) mleka sól do smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do obtaczania Cebulę obieramy i kroimy na grube około 1 cm plastry , rozdzielamy je delikatnie rękami na pojedyncze krążki . Składniki na ciasto : mąkę , mleko , jajko , sól ( 1 łyżeczka(...)lepkie , ciasto . Zanurzamy w nim krążki cebuli , tak żeby się nim dokładnie pokryły i odkładamy na jakąś kratkę ,żeby nadmiar ciasta spłynął ( około 5 minut ) . Następnie obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany , głęboki olej – smażymy na złoty kolor z obu stron . Wyciągamy i układamy na papierowym ręczniku ,żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu . Gotowe , chrupiące i smakowite
Ogrodnik w podróżydziadek nie potrafił nic ugotować i że mi się przyśniło ;) A jednak! Składniki: 500 g pieczarek 2 opakowania serka topionego np. tylżyckiego - nie kremowego słoiczek kaparów 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Sos: 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 mały ogórek kilka listków szpinaku Wykonanie: Pieczarki oczyścić i usunąć z nich(...)nóżki. Wnętrza grzybów wypełnić serkiem topionym po brzegi. W serku umieścić po jednym lub kilka kaparów. Obtoczyć w masie jajecznej (osolonej), a następnie w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Podawać z sosem jogurtowym przygotowanym następująco: Ogórka obrać i usunąć gniazda nasienne. Czosnek rozetrzeć z solą. Całość zmiksować
zadanie-gotowanie