tarty - 13589 przepisów (strona:212/906)

Tarta z budyniem i truskawkami 161

łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciast. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180º. Po tym czasie formę do tarty wyłożyć do niej rozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem.   Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).  Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek na początek wiosny

MarciochaKucharzy
Jajecznica podana z Quesadilla 211

lodówce:D Jajecznica na kiełbasie żywieckiej z Quesadilla z pieczarkami i serem SKŁADNIKI 6 jajek kilka plasterków kiełbasy 1 placek wrapa (tylko tyle nam zostało :) ) kilka pieczarek,  tarty żółty ser ketchup, sól, pieprz,przyprawa do pizzy, masło Podsmażamy(...)maśle pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie dodajemy rozbite jajka, i powolutku mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na Tortilli rozsmarowujemy ketchup, nakładamy pokrojone pieczarki i tarty ser, posypujemy przyprawami. Zginamy na pół. Wstawiamy do mikrofalówki na program grill na 1,5 minuty. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami 191

Pierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki(...)doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni.  Zjadać delikatnie ostygniętą. Smacznego

MarciochaKucharzy
Niezapomniany smak dzieciństwa- pierogi leniwe 181

stołówce w Szkole Podstawowej nr 7 w Lubinie SKŁADNIKI (na dwie małe porcje) 200g białego sera chudego 150-200g mąki tortowej 1 jajko masło  bułka tarta cukier, sól W misce rozdrobnić widelcem ser, dodać jajko i razem połączyć. Następnie dodawać mąkę i już ugniatać rękoma, jeśli konsystencja nadal będzie za lepka(...)dodać kolejną część mąki. Utworzyć dwa płaskie wałki, pokroić na kluski ok 2-3 cm. Gotować w wodzie, wyciągnąć po minucie od wypłynięcia.  Polać  masełkiem z bułką tartą i cukrem. Smacznych wspomnień

MarciochaKucharzy
Domowe knedle z truskawkami 192

starych ziemniaków (ugotowane, ostudzone) 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków) ok. 20 szt. truskawek średniej wielkości (umyte, osuszone, bez szypułek) 1 jajko masło, bułka tarta sól, cukier Ugotowane, ostudzone z iemniaki mielimy w maszynce do mięsa (lub tłuczemy bardzo dokładnie). Ze zmielonych ziemniaków, mąki, szczypty cukru i jajka zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto. Odrywamy(...)góry i kulać.  Na osolony wrzątek wrzucać kluski i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać zrumienioną na maśle tartą bułką.  A co ja dzisiaj zjem ? Nigdy nawet nie próbowałam knedli z owocami, nie wiedziałam czego się spodziewać... Teraz wiem, należy zrobić trochę cieńsze ciasto i dawać

MarciochaKucharzy
Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym 143

pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów 10 plastrów boczku 4 jajka masło bułka tarta sól, pieprz, cukier Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze(...)oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni.  Szparagi podajemy z jajkiem sadzonym, natomiast szparagi okraszamy masełkiem z bułką tartą. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 133

Szybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu  Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe

MarciochaKucharzy
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem 173

tylko w Polsce:) Najlepsze! Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem SKŁADNIKI: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 kg bobu masło bułka tarta sól, cukier koperek Ziemniaczki(...)oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i również ugotować w osolonej wodzie. Podobnie bób, z tą różnicą, że do wody warto wsypać pół łyżeczki cukru.  Bułkę tartą zeszklić na złoty kolor na masełku ze szczyptą soli i cukru. Ugotowane warzywa okrasić masełkiem i posypać posiekanym świeżym koperkiem. Dobre bo Polskie

MarciochaKucharzy
Risotto z prawdziwkami 141

SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około 15-30 minut. Grzyby wyjąć na talerzyk, doprawić solą(...)gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3-4 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać.  Idealne

MarciochaKucharzy
Makaron z kurkami i kurczakiem 202

można go przegapić. Trzeba korzystać z niego na maksa:P Makaron z kurkami i kurczakiem SKŁADNIKI: 250g kurek 1 pierś z kurczaka 400ml śmietany natka pietruszki 1 cebula tarty ser żółty makaron kokardki sól, czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypta kurkumy, lubczyk(...)oliwie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę następnie podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć chwilę, około10 minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą kurkumy Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do makaronu dodać sos i posiekaną pietruszkę. Wymieszać

MarciochaKucharzy
Tarta z pieczarkami 190

zrobić jak zostało trochę pieczarek, trochę fety i końcówka jogurtu greckiego??  Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości(...)posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kotlety jajeczne 191

jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie jeszcze za bardzo kleista dodać łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron. Kotleciki zostały podane

MarciochaKucharzy
Łosoś na puree z kalafiora 174

świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 36% 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Filety z łososia pozbawiamy skóry. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą(...)różyczki). Wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko i razem z ugotowanym czosnkiem miksujemy za pomocą blendera na gładkie puree wraz z dwoma łyżkami śmietany. Puree przyprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz tartym parmezanem. Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez

Poezja smaku
Pierogi leniwe 362

Pierogi leniwe    Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego, 3 ugotowane ziemniaki, 9-10 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, sól, masło, bułka tarta, cukier. Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto.     Z ciasta formujemy wałki(...)około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski. Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, bułkę tartą i energicznie mieszamy do czasu zrumienienia bułki a następnie polewamy nim pierogi leniwe.   Smacznego

paapilotkaa
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 370

marchewka 1 pierś kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo  1 zbełtane jajko bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane Wszystkie produkty znajdziecie tutaj      Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy(...)marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Smacznego

Niezły Młynek