Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 226całą tubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i wegetą, oczywiście można ją zastąpić solą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy(...)nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jak zaczyna się przypalać dolewamy wody. Długość duszenia zależy od warzyw, muszą być miękkie. Dodajemy
KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką 257mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -1,5 kostki margaryny -6 żółtek -6 białek -1 opak. proszku do pieczenia -1 kisiel wiśniowy -1 szklanka cukru kryształu -bułka tarta Wykonanie: Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę z cukrem pudrem(...)umieszczamy je owinięte folią w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta i kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
KasiekGotuje
68. Tofurniczek z mango - serniczek z tofu 222dwie formy o średnicy 12cm. Jedna forma to 4 porcje, czyli 1 to ok. 83g = 145kcal. (kaloryczność bez dekoracji) Składniki na spód: - 40g orzechów włoskich (tartych) - 25g migdałów (tartych) - 10g oleju kokosowego - 1 łyżka miodu/syropu z agawy *opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego (ja dodałam) Jeżeli nie mamy tartych orzechów, musimy zmielić je w blenderze, malakserem
Be Fit Be Strong
Babka majonezowa 270wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy 1. Jajka zmiksować z cukrem na puch, dodać resztę składników i ponownie zmiksować. 2. Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka - ok 50 min w 175*C. Inspiracja: Pieczarka Mysia
Kto ugości moich gości?
placek z owocami, z agrestem 151amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały
królestwo garów
PLEŚNIAK 212jasne ciasto i na koniec w celu ozdobienia trzemy ciemne ciasto w kilku miejscach Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Piana - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny. Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej
Ciastka - domowe słodkości
Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku. 249gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron widoczny(...)Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą. Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor
Malinowe Pocałunki
Nadziewane kotlety schabowe (nadziane schaby). 272sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą i odstawiamy. Obieramy cebule i drobniutko siekamy. Pieczarki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy około 2-3 łyżek oleju, na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę, posypujemy solą i pieprzem do smaku, gdy już się ładnie zarumieni dodajemy(...)postępujemy z każdym kotletem. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy ok 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego i mieszamy. Każdego kotleta delikatnie panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron na piękny, apetyczny, złoty kolor (ja smażę je jeszcze stawiając na sztorc, co widać na ostatnim zdjęciu
Rozpustne gotowanie
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 172słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy(...)jajek, ubijamy, dodajemy mąkę i nadal miksując wlewamy olej. Teraz dodajemy przyprawy i na końcu dżem. Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut
Rozpustne gotowanie
Ciasto Cygan. 211szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżka cynamonu 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W mleku rozpuszczamy sodę(...)mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut i sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Wyjmujemy z formy dopiero jak wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i wcinamy
Rozpustne gotowanie
Wigilijny karp smażony. 228Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę, płetwy(...)Wyciągamy rybę na około dwie godziny przed podaniem, czyścimy z cebuli i selera. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z dodatkiem szczypty soli, a na inny talerz wysypujemy bułkę tartą. Panierujemy karpia w jajku i bułce, i smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoto, przekładamy do metalowej lub szklanej, zamykanej miski i trzymamy w cieple np.w piekarniku nagrzanym do temperatury
Rozpustne gotowanie
Pasztet pieczony z kruszonką. 365drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 50 ml koniaku oliwa 2-3 łyżki bułki tartej Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut(...)solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka masę wkładamy do wyłożonej folią aluminiową formy. Pozostawiony pasztet mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej, rozdrabniamy w palcach aż powstanie kruszonka (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę bułki tartej), posypujemy nią wierzch pasztetu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do dużej, głębokiej
Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa w czekoladzie. 187szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki (może być kokosowa) tłuszcz i bułka tarta do formy POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju lub śmietanki 30 % Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce(...)proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z kakaem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy
Rozpustne gotowanie
Babka tulipan. 172czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 jasny budyń (u mnie cytrynowy) 1 czerwony kisiel 2 łyżki kakao 2-3 łyżki suchego maku tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy(...)Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem, na nie ciasto z kakaem, na nie ciasto z makiem, a na końcu ciasto z kisielem, wyrównujemy wierzch łyżką
Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa makowa. 229cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki mąki tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy(...)proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z makiem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy
Rozpustne gotowanie