tarty - 13589 przepisów (strona:199/906)

Paszteciki do czerwonego barszczu 231

łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać masło i posiekać na drobno, dodać żółtka, jajka i śmietanę, po czym(...)trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można przygotować barszcz czerwony. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i pokroić na osiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka pod budyniową pierzynką 135

blaszkę, można nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 C na 15 minut, do momentu, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjąć i posypać bułką tartą, wyłożyć na spód mus jabłkowy, na niego masę budyniową. Wierzch przykryć 1/4 ciasta, cienko rozwałkowaną, albo pociętą foremkam do ciasteczek w różne ciekawe kształty. Piec 40-45 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka 201

żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kotleciki brokułowo - kalafiorowe. 156

pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior z dziecięcych lat. Składniki; 1 mały kalafior pół brokuła 3 łyzki startego sera zółtego 2 jajka sól, pieprz ok szkl. bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Kalafiora i brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy aby przestygło. Cebule kroimy w kostke i rumienimy na oleju. Kiedy warzywa(...)papke, a staramy się aby małe rózyczki były wyczuwalne. Do warzyw dodajemy podsmazona cebule, starty ser, jajka i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Wielkość kotletów zostawiam Waszym upodobaniom ;-) Gotowy kotlet panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka pulpetowa. 180

kalorie. Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu 1 jajo bułka tarta 1 kg małych i młodych pieczarek 2 pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych) 300 ml gęstego(...)majonezu 100 ml śmietany 12% łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić, dodawać stopniowo bułkę tartą, tyle by masa była gęsta a pulpety mocno zbite po uformowaniu. Nie napisałam tu konkretnie ile, bo mięso ma różną chłonność - około 1 szklanka. Sama masa powinna być

Poezja Smaków - blog kulinarny
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 190

tego, że ją mrożę na zimę, bo taka najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem(...)minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z wody z bułką tartą. The post Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone szparagi w bekonie. 218

domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru i łyżeczką masła. Szparagi najlepiej gotować w wysokim(...)przepadam za mocno zarumienionym boczkiem, dlatego u mnie na zdjęciach jest taki jasny. Wasz może być ciemniejszy i bardziej chrupiący. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i wymieszać. Polać szparagi i gotowe :)                                   Smacznego

W kuchni u Moniki
Pulpety w sosie pomidorowym. 257

zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy.  Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko,  bułka tarta,  niecałe(...)pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, posypać bułką tartą i polać po tej bułce mlekiem by zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki i obtoczyć mąką. Zagotować osoloną wodę (można dodać

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. 261

waniliowy bez cukru, 0.37 ml mleka, 2 czubate łyżki cukru, 200g truskawek, 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania ciasta, wymieszać, masło do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania. Przygotowanie: Budyń ugotować z cukrem w 0.37ml mleka i ostudzić. Składniki na kruszonkę połączyć, przecierać pomiędzy palcami do momentu aż zaczną się robić grudki - ewentualnie(...)powstała jakakolwiek harmonijka ( nawet nie musi być u góry sklejona) by choć lekko zwinąć w ślimaka. Zawinąć w ślimaka i włożyć do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ( formy silikonowej nie trzeba wysmarować masłem). W środek włożyć kilka połówek truskawek. Ja miałam dwie foremki - jedna taka jak widać na zdjęciu i druga ciut mniejsza. Do większej

W kuchni u Moniki
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 280

odpuszczenia sobie diety :) Składniki: Kilka sztuk makaronu Canneloni, 3 świeże papryki (czerwona, żółta, zielona), 6 średnich pomidorów, 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, 360g mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, mleko - mniej niż pół szklanki, olej lub oliwa z oliwek, bazylia ( ja miałam w kostkach - dałam dwie), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 4 duże plastry sera żółtego. Przygotowanie: Rozgrzać(...)bazylię, posolić i popieprzyć. Dodać grubo pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić.   Mięso mielone (surowe) wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać lekko bułką tartą, po której polać mlekiem by bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem.   Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany makaron. Na wierzch

W kuchni u Moniki
Kotlety mielone z grzybami. 236

Składniki: 1/2kg mięsa mielonego, kilka grzybów lub pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, garść bułki tartej + do obtoczenia, łyżka ziół prowansalskich, łyżka majeranku(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Grzyby obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać grzyby, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, garść bułki tartej, zioła prowansalskie, majeranek, wyciśnięty lub posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron do zarumienienia

W kuchni u Moniki
Kalafior z marchwią i groszkiem. 267

, masło. Przygotowanie: Kalafior, pokrojone w plastry marchwie ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz, dodać groszek. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i chwilę przysmażyć. Polać po warzywach. Smacznego

W kuchni u Moniki
Krokiety w waflu z farszem z ziemniaków z cebulką. 305

smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :) Składniki: Farsz: 785g obranych ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia cebuli. Ponadto: 2 wafle, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić (nie odparowywać zbyt mocno ziemniaków, by nie były zbyt suche). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki(...)zwiną nie ma się czym martwić. Położyć jeden wafel na drugi, farszem do środka i pokroić w kwadraty bądź prostokąty. Pokroić zwinięte wafle. Jajka roztrzepać widelcem. Przygotować bułkę tartą. Obtoczyć krokiety w jajku i bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zarumienienia z każdej strony. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety mielone 221

Składniki: 850g mięsa mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki majeranku, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów, ok.3/4 szklanki mleka - moja szklanka ma 250ml ( jeżeli wolisz bardziej zbite kotlety, dodaj mniej mleka), 1 cebula(...)ząbki czosnki, sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Lekko przestudzić. Do mięsa dodać musztardę, majeranek, jajka, 3 łyżki bułki tartej, mleko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na niewielkim ogniu

W kuchni u Moniki
Ryba w zalewie octowej 317

Składniki:  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta,  mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody(...)listki laurowe,  6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego

W kuchni u Moniki