Bardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każda bazująca na innym składniku: selerze, jarmużu i marchwi. Surówki te są idealne dla dzieciaków, co miałam możliwość przetestowania na rodzinnych pociechach ;-))) Zapraszam Was gorąco po receptury. SURÓWKA Z TARTEGO SELERA Najprostsza surówka do obiadu, a taka dobra ;-))) składniki: - 1 spory seler - 2 duże kwaskowate jabłka - 2-4 łyżki rodzynek - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler i jabłka(...)kranu. Odcedzamy i przekładamy do miski. Łączymy z pozostałymi składnikami i doprawiamy. Gotowe! SURÓWKA Z JARMUŻEM I KIEŁKAMI RZODKIEWKI. Surówka idealna do chudych mięs takich jak indyk czy kurczak. Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta
SMYKWKUCHNIJeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese(...)minutę, a następnie dodaj ugotowany i odsączony makaron i wodę z gotującego się makaronu. Dodaj 3/4 porcji startego sera pecorino i delikatnie wymieszaj. Makaron przełóż na talerze, posyp resztą tartego sera pecorino i odrobiną pieprzu. Podawaj od razu. Do mojego makaronu podałam wino Le Grand Pinot Noir, czerwone wytrawne dość lekkie wino. Ale ten makaron będzie idealny także
nietylkopasta.plSzkoda, że wołowina nie jest tak popularna jak kurczaki, czy wieprzowina, bo mięso to jest bardzo smaczne. Klopsiki ze zmielonej wołowiny w pikantnym sosie ze świeżych, smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu. Dobór i ilość przypraw zależy od gustu, ale to danie, aż się prosi żeby dodać więcej chilli ;) Polecam! KLOPSIKI(...)przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć. Pomidorom naciąć nożem krzyżyki, zanurzyć we wrzątku i po minucie zmienić wodę na zimną. Ściągnąć
https:KKuchniaMniamkupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir(...)Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku. Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem
potrawyregionalneKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wieprzowina i kurczak czy indyk, dobrze gdy mięsa są też różnego gatunku, te tłuściejsze i te chude. Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka(...)następnie wyrabiamy. Następnie białka ubijamy na pianę, łączymy z mięsem. Masę przekładamy do dwóch foremek keksówek (10 x 30cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułka tartą/kasza manną Finalnie pieczemy ok 1,5h w 180st. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem (najlepiej na całą noc). Artykuł Pasztet – najlepszy przepis pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujedzisiejsza, to adaptacja przepisu z bloga epicurious . Nasze ogrodowe grzyby, dużo wina, rozmaryn... pycha! Jak co roku nasze chaszcze obrodziły pięknymi, zdrowymi grzybami. Część wysuszyliśmy, obowiązkowa jajecznica już była, tarta też- czas na coś nowego. Długo szukałam przepisu na sos grzybowy, który przypominałby ten zjedzony przez nas w Bergamo. Z dużymi, nie rozciapanymi kawałkami grzybów, o intensywnym aromacie(...)pierwsza lekko zbrązowieje. Dolewamy oba wina i zagotowujemy. Przygotowujemy buliony- oczywiście najlepiej mieć własny, ale z dobrej kostki też robi robotę. Zamiast grzybowego można użyć rosołu z kurczaka. Grzyby krótko ale dokładnie płuczemy i kroimy w dość duże kawałki (nóżki też). Rozmaryn drobniutko siekamy i dodajemy go razem z bulionami i grzybami na patelnię. Dusimy grzyby, czekając aż zmiękną
les mirabellesmnie perliczka), 250 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 7 jagód jałowca, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem. Ale to nie takie risotto(...)stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz
królestwo garówW przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!znam. Prosty szybki i smaczny. Moim zdaniem , oczywiście. Do takiej pasztetowej używam mięs różnych. W zależności co mam w lodówce lub kupie np. na promocji. Dzisiaj to są ćwiartki z kurczaka. Lubię ćwiartki drobiowe , ponieważ z reguły mam dwa produkty. Np. rosół i właśnie pasztetową na kanapki(...)minut. Rada Jeśli masa jest zbyt chuda, bardzo gęsta dodać trochę tłuszczu z rosołu wymieszać. Natomiast jak jest zbyt lejąca dodać łyżkę kaszki manny błyskawicznej lub bułki tartej
Eli Gotowaniewiem nie tylko u mnie zrobiła furorę, bo i od Was dostałam mnóstwo zapytań i mnóstwo wiadomości na temat nawodnionej tapioki. Wtedy pokazałam Wam ją w wersji z kurczakiem, serem i warzywami – tak, jak na brazylijskim street foodzie, skąd własnie pochodzi. TUTAJ! Dziś mam coś dla wielbicieli słodkości! Przygotowałam przepyszne naleśniki z nawodnionej tapioki z dodatkiem kremowego mleka kokosowego(...)złożyć w trójkąty! Podajemy na ciepło z cukrem pudrem! Jakie jeszcze słodkie dodatki możemy włożyć do wrapów z nawodnionej tapioki? * Masło orzechowe lub krem czekoladowy. * Świeży twarożek i maliny/truskawki. * Tartą czekoladę ( białą i mleczną ) i lody * Karmelizowane pomarańcze. I tak naprawdę wszytko to , na co mamy właśnie sezon! * Śliwki z cynamonem też będą smakować obłędnie! Polecam! GWARANTUJĘ
Ostra na SłodkoSzukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Saltimbocca jest znane nie tylko w całych Włoszech, ale także w niektórych rejonach Grecji. Tradycyjny przepis zawsze używa eskalopek cielęcych. Ale w Tratorriach można spotkać to danie z kurczakiem, z indykiem jak moje, a nawet z wołowiną. Jednak zawsze jest szałwia, prosciutto lub inna szynka, pieprz, sól, masło, oliwa z oliwek 😉 i białe wino. Często można też znaleźć Saltimbocca(...)oliwą z oliwek z Domu Oliwnego 😉 i dodaj kilka lisków szałwii. Po drugie jeśli mięso jest cieniutkie nie musisz go rozbijać, jeśli nie lekko je rozbij. Teraz po trzecie dopraw mięso tylko pieprzem, bo prosciutto jest dość słone. Po czwarte połóż dwa plasterki prosciutto obok siebie, na środek połóż eskalopki z indyka, kilka listków szałwii i zawiń w prosciutto
RafalCook