schabu. Również warto zrezygnować z mięsa całkowicie i przygotować wersję wegetariańską z dodatkiem tofu. Groszek polecam świeży, jednak poza sezonem też świetnie się nadaje groszek mrożony bądź konserwowy. TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ (porcja dla 6-8 osób) składniki na ciasto kruche: 150 g masła 270 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 200 g kiełbasy / mięsa wcześniej ugotowanego lub usmażonego 300 g zielonego groszku (mrożony/świeży/konserwowy) 4 jajka rozm. L 150 ml słodkiej śmietanki 18% łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) pęczek natki pietruszki sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta: Masło musi być mocno schłodzone. Kroję
W kuchni Karmel-itkiNie mam maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI
słodki bratekPIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI Na początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyjemnością sięga po dokładkę. Koniecznie spróbujcie! Ps. zadanie znacznie ułatwi Wam NOWOŚĆ od Winiary – Budyń do zapiekania. Budyń, który może być świetnym składnikiem ciast ( jako jedna z warstw ), tart a także babeczek. Koniecznie wypróbujcie! Ja jestem bardzo zadowolona z efektu! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 50 g * drobny(...)cukier – 1/3 szkl * jajko – 2 szt * budyń do ciast i kremów WINIARY waniliowy – 1 op POLEWA KARMELOWA: * cukier – 3 łyżki * masło – 1 łyżka * śmietana słodka 30% – ok. 3/4 szkl * orzechy włoski, laskowe, nerkowce i brazylijskie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i masłem na gładkie ciasto. Wykładamy
Ostra na Słodkomleko, olej, ekstrakt z pomarańczy, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół. Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym(...)Wlać do nagrzanej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 55 minut-do suchego patyczka. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimną babę polać dowolną polewą, posypać płatkami migdałowymi. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpapryka słodka i ostra olej do smażenia 1 łyżka masła 1 mała młoda kapusta lub pół większej 1 cebula 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz
Blog z Apetytemdania obiadowego na słodko. Składniki: 230g buraczki puree Hortex 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) 1 jajko około 380g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli Farsz: 400g białego sera półtłustego 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny Posypka: 60g bułki tartej 45g masła(...)podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły. #durszlakXhortex #hortex
Szalona Kuchnia EwelinyPolecam Wam dzisiaj kolejny przepis na prosty w wykonaniu i pyszny jabłecznik . Tym razem - z połówkami jabłek. Jabłek nie trzeba kroić ani trzeć na tarce
babka w formiewersji na słodko (może dlatego, że suflety są super pyszne), ale można również przygotować suflet w wersji wytrawnej, na słono. Ja podjęłam to wyzwanie i wyszła mi super smaczna kolacja! Zobaczcie zresztą sami! Składniki na 2 porcje : ugotowane różyczki niewielkiego brokuła 2 jajka łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mleka 1,5% 20g tartego parmezanu sól, świeżo mielony
Dietologdziś na opak. Słodka kapustka i pieczarki. Moim dzieciom zdecydowanie bardziej smakują takie krokiety w łagodniejszym wydaniu. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę
Z Majeczką w kuchnibułki tartej 3 łyżki otrebów, np. Żytnich 2 łyżeczki czosnku granulowanego, przyprawa do mięsa mielonego ( no z tym akurat poszłam na łatwiznę :P) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego SOS 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo więcej, jak kto woli:)) 2 łyżki jogurtu greckiego Majeranek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
Mamuśka wraca do formywarzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy po zwykłej pizzy jesteśmy zbyt ociężali. Kalafior rządzi! Spód – ciasto: 1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej
Poezja smakuCrème anglaise , zwany też custard - francusko brzmiąca nazwa, pochodzenie iście angielskie. To jeden z większych klasyków "deserowni", to właśnie na jego bazie powstają wyśmienite lody, wypełniamy
Słodki KompromisCzytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak
Słodki Kompromissłodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta
kulinarne odsłony pati