Ziemniaczane Kulki 357własnego uznania. Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać lub wykorzystać ziemniaki które nam zostały z poprzedniego dnia
Mama Gotuje
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 222lekką nutą kwaskowatych malin to świetna propozycja na poprawienie nastroju w deszczowy chłodny dzień.To również ciekawy pomysł na zrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania. składniki na tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny(...)masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy widelcem wybrzuszony środek ciasta tak aby zmieściła się w nim masa czekoladowa. Na środek tarty wlewamy ostudzoną czekoladę dokładnie ją rozprowadzając, wierzch ciasta dekorujemy malinami. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite Dania
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 252Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili
Smakowy Raj
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym 282jajka 1 mała czerwona cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kurkumy kilka płatków chili sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)duża garść suszonych podgrzybków 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące
Gosia gotuje
Pomidorowy makaron z warzywami. 190serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już
vegetanie
Gołąbki inaczej 496czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron
Krakowskie smaki Ani
Kotlet De volaille wraz z gratin pleśniowym. 166partnera. No to do dzieła ! Składniki ; * De volaille -pojedyncza piers z.kurczaka - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - natka pietruszki - ser żółty - masło Do opanierowania oczywiscie potrzebujemy mąke ,jajko , oraz bułkę tartą. * Gratin - ziemniaki (2 na porcje) - jajko - smietane - zioła prowansalskie - ser pleśniowy ( może być żółty ) - sól pieprz - gałka muszkatałowa
Wspólne smaki
Andrzejkowe szybkie przysmaki 272zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka kajmakowa 327180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając
Gospodyni Miejska
Sznycle z indyka w sezamowej panierce 322Post Sznycle z indyka w sezamowej panierce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 246szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 2 szklanki dobrego, domowego bulionu warzywnego ok. 100 ml płynnej, słodkiej śmietanki (może być 30%, ale sprawdzi się również 12%) 2 łyżki prawdziwego masła 40 g tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji 1 średnią cebulę 60-70 dag świeżych grzybów (ja użyłam podgrzybków oraz
Ratunku obiad
Pomarańczowe szarlotki z bezą 199migdałów tartych szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 1 pomarańczo 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki(...)podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra
wesoła kuchnia
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 218małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody(...)zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy
Słodkie okruszki
Tarta Limoncello z persymoną 252słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu. Tarta
SzczyptaSmaQ
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 232Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie jestem miłośniczką migdałowych ciast i kremów. Dla mnie to tylko migdały w płatkach prażone lub zapiekane lub całe migdały w biscotti. Nie musicie sugerować się moją opinią w kwestii smaku, gdyż(...)książce bohaterką każdego zdjęcia zamiast prezentowanej potrawy była pani Marta, no cóż pewnie taka była koncepcja. Kilka przepisów zwróciło moją uwagę i wśród tych kilku znalazła się ta tarta, więc zrobiłam, pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę
Blondynka Gotuje