pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei. Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu(...)posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano
Niedzielny kucharzpieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei. Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu(...)posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano
Niedzielny kucharzwarunków i piecze nadal ale na ogół a zwłaszcza w Azerbejdżanie do gorącej, mocnej herbaty podaje się owoce, orzechy i słodkie zaprawy. Oczywiście znalazłam też coś dla siebie, nie powiem smak bardzo oryginalny , ale bardzo smaczny. Myślę ,że tarte cytrynową bo o niej mowa przygotuję jeszcze wiele razy. A wracając do książki, polecam jak najbardziej. To nie tylko(...)spis przepisów ale także wiele wiadomości o pięknym kraju o których nie przeczytamy w typowym przewodniku. Ja jestem zachwycona! W oryginale to duża tarta na blaszkę o wymiarach 24cm, ja zrobiłam w wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki filet z dorsza, 1kg bułka tarta, 1 szkl przyprawa do ryb, 1/2 opak ziemniaki, 1kg tymianek, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kminek mielony, 1 łyżeczka cząber, 1 łyżeczka słodka papryka, 1/2 łyżeczki olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy zimną wodą, solimy, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu pozostawiamy na gazie jeszcze 3-4 minuty, odcedzamy, dodajemy(...)Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę oraz ziemniaki wykładamy na natłuszczoną blaszkę z pieca. Do bułki tartej dolewamy oleju (około 1/3 szkl), tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Obsypujemy rybę oraz ziemniaki. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180st, aż posypka będzie ładnie
Gotowanie moimi oczamiłyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa(...)całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości. Zupę przyprawiamy słodką papryką, solą i cukrem. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuktóra nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki smak świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka 2 torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz(...)wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na niewielkim ogniu) z obu stron na złoty
Kolorowy Przepisowniknieco więcej) 2 łyżki tartego koziego sera 2 łyżeczki suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: płaska łyżka cukru trzcinowego, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka, natka pietruszki Wykonanie: W garnuszku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę pokrojoną w mniejszą kostkę, dodaj wszystkie przyprawy wraz z dwoma łyżeczkami suszonych pomidorów. Duś chwilę mieszając do połączenia(...)się nie przypaliło. Dzięki tej metodzie cebula nabierze pięknego ziołowego aromatu, która będzie wyczuwalna w naszym sosie. Dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę chrzanu oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko. Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs
Zasmakuj KuchniJeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę. Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru jajko sól morska młynek Kamis masa: 24 dag serka mascarpone 250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 2 granaty Wykonanie: Masło(...)posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut
Z Majeczką w kuchnizłotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii. Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło
Z Kuchni Do Kuchnimielonej słodkiej papryki 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka musztardy diżońskiej 100 g śmietany śmietany 18% 50 g startego żółtego sera (najlepiej o wyraźniejszym smaku) 1 łyżeczka bułki tartej 0,8 - 1 kg ziemniaków (zależnie od apetytu) Przygotowanie: Koper włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam(...)kurczaka oczyść, każdą przekrój na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Lekko je rozbij. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso na złoto. Dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką z obu stron, następnie smaż na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Gdy kurczak się smaży, odcedź warzywa na surówkę i osusz
Chilli Czosnek i Oliwacebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml śmietanki 30% Kiedy zobaczyłam składniki tego(...)mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę. Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy
Świat Domowej Kuchnimięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5 kg schabu 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu *** Wszystkie składniki(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytempomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże pieczarki ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie: Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej
Zasmakuj KuchniBardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na
Vegan Taste