proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek(...)sucho wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru
Luźna Kuchniamasła do smażenia cebuli pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli (lub więcej jeśli lubicie ostre potrawy) sól i pieprz pół szklanki bułki tartej i 3 łyżki mąki kukurydzianej do panierowania tłuszcz do smażenia Cebulę kroimy drobno i przesmażamy do miękkości na oliwie(...)oliwek z dodatkiem masła, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy wszystko zmięknie przekładamy do miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, w szklance mieszamy mleko i jogurt naturalny, mleczną mieszankę dolewamy do bułki tartej, solimy, pieprzymy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski
Cooking Monsterwędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Z achęcam was do tworzenia własnych sosów
Sajkofanka smakuwędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney'e są ciekawą alternatywą dla dżemów, które są słodkie i nie posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo
Sajkofanka smakuPrzepis na pyszne placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami. Składniki: 600-700 g marchwi 4 jajka pół szklanki bułki tartej pół szklanki mąki 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Dip: 200 g jogurtu naturalnego łyżka oliwy pęczek
e-PrzepisyKulinarneserowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty
Humanistka w kuchniZapraszam na tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam Składniki: 1
słodkie i nie tylko historie kulinarneQesadillas to meksykańskie danie w tortilli. Pierwszy raz jadłam je w meksykańskiej knajpce i totalnie podbiło moje serducho. Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na swoją
Ostra na SłodkoSzybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu
Słodko-Słony Świat Ilonyzimowe słodkości jeszcze się przydadzą :) Jeśli tylko planujecie mieć gości, bądź wybieracie się do bliskich, proponuję upiec tartę, która z powodzeniem wystarczy dla dużej ilości osób. Kruche ciasto wypełnione słodkim marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym. Smakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta(...)spód. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Wykładamy na marcepan. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy będą lekko rumiane, dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Wykładamy je na serek. Smacznego :) Artykuł Tarta z marcepanem, pomarańczowym serkiem i orzechami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy piri-piri 2-3 łyżki oleju arachidowego Dodatki: 1 czerwona cebula 1 ogórek Kilka liści sałaty lodowej Świeża kolendra 1 papryka słodka/ostra 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać(...)dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę. Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz
Wanilia i KardamonSkładniki : 1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4
Luźna Kuchniaszklanka czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki mielonej kolendry* sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie: Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę(...)pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę, garam masala i kolendrę*. Wszystko dokładnie wymieszać, aby marchewka pokryła się przyprawami. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Chwilę smażyć, aż marchewka nieco zmięknie. Dodać ugotowaną soczewicę, dokładnie wymieszać, w razie
Codzienne Gotowanieoliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość