Ciasto łaciate a mój to po prostu murzynek z serem , różni się od powyższych tym , że potrzeba do niego zaledwie 3 jajka :) . Co tu dużo mówić prosty, pyszny i tani tym bardziej, że w okresie przedświątecznym można kupić 1 kilogramowe wiadereczko sera już za 5 złoty a wystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianajlepiej podkreśla delikatny smak mięsa karpia i czyni z niego prawdziwy delikates - to karp smażony na maśle klarowanym.Najpierw jednak musimy go kupić.Naprawdę smaczny karp nigdy nie będzie tani,ponieważ zanim trafi na nasz stół musi być poddany "diecie odmulającej".Już kilka miesięcy wcześniej jest odławiany i pływa w krystalicznie czystej wodzie,by zgubić mulisty posmak,a to wiąże
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdym z tych dodatków (przerobiłam prawie wszystkie ;)) smakuje zawsze genialnie!Placek jest zwarty, wilgotny, bardzo dobrze się go kroi, przede wszystkim jest banalanie prosty w przygotowaniu, no i tani- jak przysłowiowy- barszcz! :)Kasza manna, jogurt, jajko, cukier, śliwki, 35 minut pieczenia i placek gotowy!Ach, czyż to nie cudowny wypiek?! :)))* kasza manna- 1 szklanka* jogurt- 1 szklanka* jajko
Kraina Miodem Płynącasię nie poskręcały.Susznie pomarańczy na kaloryferach: pokrojone pomarańcze ułożyć na ręczniku papierowym i suszyć na kaloryferze, co jakiś czas je obracając, by się nie powykrzywiały.Łatwy i tani sposób na suszone pomarańcze: powiesić na choince świeże plasterki pomarańczy lub cytryny i czekać aż same wyschną.Susznie pomarańczy w suszarce spożywczej (taką, jaką używa się do suszenia grzybów): pokrojone pomarańcze
Kulinarne Przebojelubelskim rynku, ale z pewnością ma już wielu fanów. Duży plus: słuchają klientów, z pokorą przyjmują negatywne uwagi i co najważniejsze wprowadzają zmiany. Do tego jest dość tanio (w porównaniu z innymi lokalami) i mają dowóz aż do 3 nad ranem. Moja opinia o lokalu z dnia otwarcia do przeczytania TU. Jakiś czas później sprawdziłam i dużo się zmieniło
Pasja Smakuwodą gwałtownie zareaguje. Wciąż myślałam, gwałtownie, ale jak? Zadzwoniłam do taty i zapytałam go czego mogę się spodziewać. Przyciągało mnie w tym przepisie dodatkowo to, że jest dosyć tani jeśli chodzi o składniki. Można powiedzieć, że ze strachu, aby odwlec chwilę pieczenia brukowców upiekłam Lebkuchen, Piernikowe choinki i nawet Katarzynki, mimo iż już w pudełkach miałam ogromną ilość przeróżnych pierników
Blondynka Gotujeuszka zamrozić (najpierw mrozimy godzinę poukładane na tacce, dopiero potem można przełożyć do torebek – dzięki temu nie skleją się). Jeśli przygotowujecie bardzo dużo uszek i chcecie przygotować je taniej, można dodać do grzybów starte na tarce, przesmażone pieczarki. Przepis na ok. 70 sztukUszka z grzybami – ciasto:2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)1 żółtko (można pominąć
Poezja smakuJajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!teorii.Dziś w kuchni smalcu nie używa prawie nikt,bo wszyscy wiedzą ,ze tłuszcz ten jest groźny niczym czarnobylska katastrofa.Fakty sa jednak zupelnie inne.SMALEC POSIADA WIELE ZALET.Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni.Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surowka z bialej kapusty nalezy do najpopularniejszych dodatkow obiadowych.Podanie tej taniej,prostej,smacznej i jakze zdrowej surowki mozna urozmaicic zmieniajac dodatki.Nie zawsze musi jej towarzyszyc niesmiertelna marchewka z cebula i jablkiem.Dzis z papryka,imbirem,orzeszkami ziemnymi i migdalami-na chinski sposob.Niezwykle smaczna a przepis pochodzi z kartki z kaledarza.Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce ,bo ma zbawienny wplyw na nasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sledzik" przetrwal wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody.W sredniowiecznej Polsce sledzie nalezaly do potraw tanich i pospolitych.Pozniej mawiano,ze gdyby sledz byl drozszy-nalezalby niewatpliwie do najbardziej cenionych przekasek swiata.Moze byc podawany na wiele sposobow i zawsze swietnie smakuje.Sledzie powinnismy spozywac nie tylko w piatki i w czasie Wielkiego Postu ,ale powinny pojawiac sie w naszej diecie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zurek to jedna z najstarszych zup, opisywana juz w XIII wieku,byla przez wieki w Polsce potrawa narodowa.Ta nieskomplikowana i tania potrawa przetrwala stulecia nie tylko w kuchni ludowej ,ale i dworskiej.Przed wiekami sporzadzano polewki z ziarna zboz roztartego miedzy kamieniami.Tak powstal zur bedacy ulubiona zupa naszych przodkow.Po wychodowniu wlasnego zakwasu zur-ek stal sie i moja ulubiona zupa.Zurek gotuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innymi tajemnymi dodatkami.Choc osobiscie nie jestem szczegolna kielbasiana fanka,czasami z przyjemnoscia racze sie Currywurstem.Musze przyznac,ze jest naprawde smaczna.Smaczna,niezaleznie od tego gdzie ja kupimy,syta,tania i latwodostepna.Oto cala tajemnica popularnosci niemieckiego Wursta.Najsmaczniejsza bedzie jednak ta przygotowana w domu,bo sos bedzie bez "E" dodatkow.Imbissy bazuja glownie na przygotowanych przemyslowo sosach curry,z niemalym wsadem z tablicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i co ważne wychodzi taniej, zwłaszcza gdy w domu ma się łasuchów.1 kg mąki pszennej typ 500500 ml mleka 3,2%1/3 szk oleju 1 łyżka soli1 łyżka cukru65 g świeżych drożdżySos :1 czubata
Ewa w kuchniwagi, że w piątek ma być ryba. Tak więc dziś coś dla takich osób jak ja. A zrobiłam na obiad papryki faszerowane bo bardzo je lubimy. Udało mi się tanio kupić więc była okazja do ich przyrządzenia. Było pysznie i jeszcze trochę zostało na kolację. Swoją drogą to bardzo lubię takie faszerowańce i nie zawsze musi to być papryka.Rozwi
Ewa w kuchni