sycące i przede wszystkim rozgrzewające zupy. Ta jest naprawdę pyszna i ma dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła
Z miłości do słodkościDziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikopiaste łyżki otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz) 6 plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy
e-PrzepisyKulinarnenastępnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos powinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka.Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób
Food Squarepół białego sera mozzarella - 1 papryka czerwona - 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) - 4 plastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza ) - rukola do ozdoby Na rozwałkowane ciasto wykładamy sos pomidorowy ,rozsmarowujemy , układamy pokrojone cienko pieczarki i paprykę pokrojoną w kosteczkę ,posypujemy tartą mozzarellą ,resztę składników
Wypieki Reneoelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos - przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula?Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie, jednej z moich najwierniejszych czytelniczek
Codzienna kuchnia niecodziennagram owocu. Składniki: 1 szt.awokado roszponka 0,5 szt. czerwonej cebuli 4 szt.suszonych pomidorów 10 szt.czarnych oliwek 4 plastry szynki parmeńskiej 125 g. mozzarelli 1 łyżka bialego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 2 kromki bułki na grzanki zioła Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny 1 łyżka(...)pozostałych składników. Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam i one również powędrowały do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam razem z dodaną na koniec mozzarellą. Kromki bułki pokroiłam w kostkę. Podpiekłam je na patelni na złoty kolor. Można je posypać ziołami prowansalskimi. Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu. W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu. Polałam nim sałatkę. Na wierzch
potrawyregionalneZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka(...)minut. Następnie odcedzić i ułożyć na ściereczce tak, by rurki się nie stykały. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Dusić około 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i pokrojone kostkę pieczarki. Smażyć około 7-10 minut, aż odparuje cała woda jaka się wytworzy
Z miłości do słodkościmamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy ze spodów smarujemy sosem np ja posmarowałam z tego przepisu . Na wierzch jednej pizzy położyłam kilka plastrów szynki, całość posypałam pieczarkami i pokrojoną w piórka cebulą oraz garścią kukurydzy. Na drugim spodzie ułożyłam salami, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, cebulę pokrojoną(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni około 20-30 min pod koniec pieczenia posypujemy nasze pizze startym żółtym serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe pizze polewamy sosami np z tero przepisu
Piekielna Kuchnia Patiłączyłam ze sobą w sałatce indyka i tuńczyka, ale pomyślałam sobie, dlaczego by nie? Sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek
e-PrzepisyKulinarnechcemy coś podać do zjedzenia to warto sięgnąć po ten przepis. Makaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest po prostu sól, pieprz, rozmaryn, czosnek. Lepiej dać te składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyładniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę
Apetyczna babeczkaogórków konserwowych * szklanka bulionu (może być z kostki) * tłuszcz do smażenia Marynata: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki sosu sojowego * łyżka oregano * łyżka tymianku * łyżka miodu * sok z 1 pomarańczy * 2 ząbki czosnku * łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy do niej mięso. Marynujemy
Pobite gary Barbarysosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi). Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej). Ciasto rolujemy i delikatnie składamy równolegle do dłuższego boku. Bierzemy nóż i kroimy
ChilliJemyTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchnia