angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę, ubijamy(...)wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia jak najbardziej przylegała do mięsa). Tak przygotowane szynki wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by szynki się ze sobą nie stykały. Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez
Miód i pieprzpołączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek sera feta 1 mała cebulka(...)Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Ser, cebulkę oraz szynkę drobno kroimy, dodajemy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od każdej papryki odkrawamy kawałek z zielona końcówką aby powstał daszek. Masę wlewamy do papryk . Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Życie ze smakiem/0.57 mg Magnez - 12/9 mg Fosfor - 44/30 mg Potas - 340/230 mg Sód – 1/1 mg Cynk - 0.32/0.23 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Dynia w kuchni Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również(...)blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
Kulinarne przygody Gatityzupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście możecie do niego wykorzystać surową pokrojoną w kostkę dynie, ale osobiście uważam, że pieczona dynia ma o wiele głębszy smak i zupa z niej jest zdecydowanie smaczniejsza. Podpowiem Wam, że można po porostu za jednym zamachem upiec większą ilość(...)blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
Kulinarne przygody GatityDODATKI : 1 papryka 100 g chudej szynki 100 g mozzarelli light listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy na parze na miękko. Studzimy, przekładamy(...)gotujemy aż sos ładnie zgęstnieje. Dodajemy czosnek i wszystko blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i bazylią. Na spód wylewamy sos pomidorowy, rozkładamy pokrojoną szynkę i plasterki mozzarelli. Pizzę pieczemy 10-15 minut w temperaturze 190 % C aż się zarumieni. Podajemy ciepłą
Kulinarne Fantazje Marioliszybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche(...)mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
Kucharzycabardzo szybkie w przygotowaniu. Wersja przedstawiona poniżej jest wręcz idealna na śniadanie. Zapraszam więc na jeden z moich ulubionych przepisów. Awokado faszerowane szynką i jajkiem Składniki: 1awokado 2 plastry szynki 2 jajka sól pieprz chili lub czosnek opcjonalnie koperek (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180-190 stopni Awokado przekrój, usuń pestkę. Jeśli dziura pozostała po wyjęciu pestki(...)się wbite jajko. Resztę miąższu możesz wykorzystać jako dodatek z warzywami (ja po prostu zjadłam prosto z łyżeczki :-) Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej polówki włóż plasterek szynki. Wbij jajko, tylko ostrożnie żeby białko się nie wylało. Posól, popieprz do smaku. Awokado przygotowane do pieczenia Ostrożnie umieść blachę w piekarniku i piecz
Marta próbujeobydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką Bosforską, lekko wcierając w szynkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu szynkę wstawiamy do lodówki żeby mocno się schłodziła, zdejmujemy siatkę
Bajeczna Kuchniaszczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około 2 - 2,5 godziny
Zainspirowana w kuchniżadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli(...)przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majerankuPierś z indyka zmielić razem z szynką, cebulą i czosnkiem.Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać.Masę przełożyć do aluminiowej keksówki i odstawić do lodówki na noc.Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec mięso przez około 60 minut (jeżeli zbyt mocno będzie się rumienić, to przykryć folią aluminiową
Kraina Miodem Płynącamaku Back Mitdo smaku sól wędzonaCiasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni ok 15minut. Zamiast szynki można też
Monia miesza i gotujeCzęsto piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń. Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów na gotowane schaby, tzw. 5-cio minutowe, jednak ja miałam pod ręką łopatkę. No i dlatego właśnie łopatkę dzisiaj prezentuję.Ponieważ mięso gotowane jest szare
Smaczna Pyzaszynka szwarcwaldzka w plastrach- 8 szt. * masło klarowane- 2 czubate łyżki * suszony majeranek- 2 łyżeczki Chleb pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Plastry szynki zwinąć w rulonik i piec około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlać do garnuszka, dodać suszony majeranek, podgrzać i rozlać na talerze. Podawać z grzankami i chipsami
Kraina Miodem PłynącaPostanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku(...)odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Roladki możemy podać z sosem czosnkowym lub jogurtem
Symfonia smakowaPyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej(...)mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
Pyry na Gaz