Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Były już wędliny i ciasta zebrane w jeden post teraz kolej na sałatki-moje ulubione i najpopularniejsze na moim blogu-polecam Król imprezy
Swojskie jedzonkoPrzedstawiam przepis na pyszny sos musztardowy idealnie pasujący do jajek i oczywiście bezglutenowy. Składniki: 25 g masła 25 g mąki kukurydzianej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki
Kawa z mlekiemLato to czas, gdy na naszych stołach króluje lekkie menu, bogate w sezonowe warzywa i owoce. Ochota na dania mięsne i mączne idzie w zapomnienie. Przygotowujemy najróżniejsze sałatki, warzywa, na parze, orzeźwiające koktajle i owocowe smoothie. Często w moim rodzinnym domu takim sztandarowym daniem wakacyjnym były sadzone jajka, podawane z mizerią z ogórków oraz młodymi ziemniakami okraszonymi pachnącym koperkiem(...)dziś pamiętam ten smak i często odtwarzam go w swojej kuchni. Wakacyjne upały potrafią odebrać ostatnie chęci do przygotowania obiadu. Wtedy szukamy alternatywy na lekki i szybki posiłek przy jak najmniejszym zaangażowaniu. Bo przecież nie chcemy spędzać pół dnia przy kuchennym blacie, gdy temperatura w domu sięga 30'C. Dlatego mam dla Was przepis
kulinarnyJaLubisz zaskakiwać gości na przyjęciach? :) jeśli tak, to ten przepis jest idealny właśnie na taką okazję! :) propozycja przystawki na stół w formie tortu to połączenie wytrawnego sernika z sałatką. Pyszny, wyrazisty smak z atrakcyjnym wyglądem. Wiosenne kolory przyjemnie się kojarzą, a że zbliżają się Święta Wielkanocne, to polecam przepis szczególnie na tą okazję - na stole będzie pysznie i efektownie(...)tort serowo-warzywny wydaje się pracochłonny - nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł były już wystudzone, więc szybko przemieszałam je z serkiem i mozzarellą, zrobiłam roladki i siup znów do piekarnika! Wydaje się, że nie wiadomo ile roboty, a tak naprawdę szybka sprawa i w dodatku nie dość
Kolorowy PrzepisownikTo jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w
Taste TherapyMój Małż stwierdził, że taki koktajl wypił by tylko z zatkanym nosem (nie znosi jarmużu). A ja się cieszę, bo wreszcie mogłam spróbować tego co
Szybko Tanio SmacznieSałatka z zielonej cukinii. Składniki : 2 kg cukinii 1 kg cebuli 8 szt. marchewki 1 szklanka cukru 7 listków laurowych ziele angielskie(...)osolonej wodzie aż zmięknie. Cebulę i cukinię pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody,cukru,przypraw i octu zrobić marynatę,postawić na ogień i zagotować. Następnie wlać do warzyw i wymieszać,sprawdzić smakowo. Warzywa wkładamy
Przepisy i porady kulinarnemacie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w cieście francuskim , odrobina ketchupu i czegóż można chcieć więcej :) Składniki : Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości(...)owijamy w koło parówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor. Podajemy z pieczywem , sałatką , dowolnym sosem lub ketchupem. Pyszne i proste :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWeekendy w domu i ogrodzie Lunch box - sałatka z brokułów. autorka: Dietifit z bloga Dietifit od kuchni A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku(...)autorka: feri z bloga taste life photograph - smak życie fotografia zupa krem z brokułów autorka: szybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex
Weekendy w domu i ogrodzieRozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo
Kuchnia Łukaszaszpikowany boczkiem. – Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem – Schab faszerowany podgrzybkami – Schab pieczony w niskiej temperaturze – Schab faszerowany cukinią – Schab pieczony faszerowany warzywami – sałatka z panierowanym schabem – Przepis na schab w galarecie – Schab w sosie śmietanowym – Gulasz ze schabu wieprzowego – Schab faszerowany jajecznicą – Najlepszy schab z grilla – Schab(...)czesku na stronie kamis.pl, przepis jednak zmodyfikowałam po swojemu, pominęłam musztardę, zamieniłam pieprz ziołowy na paprykę, a przede wszystkim zamiast karkówki wykorzystuję do tego dania schab, który bardzo szybko się przygotowuje. Należy jednak pamiętać, aby plastry schabu naciąć delikatnie w kilku miejscach, gdyż podczas smażenia będą się podnosić i nie dosmażą się równomiernie. Składniki dla 3- 4 osób, my liczymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży(...)tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczona pierś z kurczaka - wcześniej zamarynowałam ją w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół, czosnku i soku z cytryny. Czasami to dosyć istotne, żeby obiad można było łatwo i szybko przygotować. A jak się jest matką karmiącą, to jeszcze powinien być lekki i zdrowy. I nie pikantny i w ogóle najlepiej nijaki :D Ale pierś z kurczaka dzięki marynacie(...)niej chociaż trochę, więc jeśli mam w planach przygotować takie danie na obiad lub lekką kolację , to przygotowuje mięso rano. Ale tak przygotowany filet będzie również świetnym dodatkiem do sałatki ! Do marynaty użyłam oliwy z oliwek, czosnku i świeżego rozmarynu, którego piękną, wielką sadzonkę kupiłam ostatnio w markecie budowlanym za 10 złotych. Świetnie sprawdziłby się również świeży tymianek. Przed pieczeniem
Kraina Tysiąca Smaków